Slokdarm: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina: De '''slokdarm''' is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Het brengt je voedsel naar de maag toe.)
 
 
(5 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Spijsvertering_Nederlands.png|thumb|300px|spijsvertering|link=https://wikikids.nl/images/d/d8/Spijsvertering_Nederlands.png]]
De '''slokdarm''' is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Het brengt je voedsel naar de maag toe.
 
  +
De '''slokdarm''' is een gespierde buis van ongeveer dertig centimeter lang, die de [[keelholte]] verbindt met de [[maag]]. Je slokdarm brengt de voedselbrij van je [[mond]] naar je maag.
  +
  +
Van binnen naar buiten bestaat je slokdarm uit drie lagen:
  +
* De slijmvlieslaag. Deze zit aan de binnenkant van je slokdarm.
  +
* De bindweefsellaag. Hierin zitten slijmkliertjes. Dit slijm werkt als een soort glijmiddel. Het brengen van voedsel naar de maag via je slokdarm gaat hierdoor gemakkelijker.
  +
* De spierlaag. De spieren in je slokdarm verplaatsen voedsel met samentrekkende bewegingen naar je maag. Als er een stukje voedsel in je slokdarm zit, dan spannen de spieren vlak boven het voedsel aan. Op die plaats ontstaat een versmalling. Tegelijkertijd trekken andere spieren samen, waardoor je slokdarm vlak onder het voedsel iets wijder wordt. Door deze samentrekkingen ontstaat een golvende beweging, waardoor het voedsel wordt geduwd in de richting van je maag.
  +
  +
Voedsel 'valt' dus niet vanzelf door de slokdarm heen. Hierdoor kunnen we ook eten en drinken als we liggen, of zelfs als we op ons hoofd staan.
  +
  +
[[Categorie:Orgaan]]

Huidige versie van 1 jun 2021 om 23:16

spijsvertering

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer dertig centimeter lang, die de keelholte verbindt met de maag. Je slokdarm brengt de voedselbrij van je mond naar je maag.

Van binnen naar buiten bestaat je slokdarm uit drie lagen:

  • De slijmvlieslaag. Deze zit aan de binnenkant van je slokdarm.
  • De bindweefsellaag. Hierin zitten slijmkliertjes. Dit slijm werkt als een soort glijmiddel. Het brengen van voedsel naar de maag via je slokdarm gaat hierdoor gemakkelijker.
  • De spierlaag. De spieren in je slokdarm verplaatsen voedsel met samentrekkende bewegingen naar je maag. Als er een stukje voedsel in je slokdarm zit, dan spannen de spieren vlak boven het voedsel aan. Op die plaats ontstaat een versmalling. Tegelijkertijd trekken andere spieren samen, waardoor je slokdarm vlak onder het voedsel iets wijder wordt. Door deze samentrekkingen ontstaat een golvende beweging, waardoor het voedsel wordt geduwd in de richting van je maag.

Voedsel 'valt' dus niet vanzelf door de slokdarm heen. Hierdoor kunnen we ook eten en drinken als we liggen, of zelfs als we op ons hoofd staan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slokdarm&oldid=670616"