Staatsgodsdienst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een staatsgodsdienst of staatsreligie is een bepaald geloof dat wordt gezien als het officiële geloof van dat land. Dit geloof heeft een belangrijke status in de politiek of het landsbestuur. Soms kan het staatshoofd ook gezien worden als de beschermer van dat geloof.

Vroeger betekende een staatsgodsdienst dat alle inwoners van het land ook dat geloof moesten uitoefenen. Andere geloven zijn dan verboden en worden vervolgd (hoewel er soms uitzonderingen zijn). Dit is nog steeds zo in sommige landen, zoals Saoedi-Arabië en Iran. In andere landen is de staatsgodsdienst meer symbolisch. Er is dan godsdienstvrijheid, maar staat en kerk zijn niet helemaal gescheiden. Dit bijvoorbeeld het geval in Denemarken, IJsland en Finland. Ook in Engeland is dit het geval met de Anglicaanse Kerk. De Britse monarch is de beschermer van deze kerk en de kerk speelt een belangrijke rol bij tradities. Toch zijn andere geloven ook toegestaan.

Sommige landen hadden vroeger een staatsgodsdienst, maar nu niet meer. Zo had Noorwegen een staatsgodsdienst, maar deze werd in 2012 afgeschaft. Ditzelfde gebeurde in Zweden in 2000.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Staatsgodsdienst&oldid=817170"