Stadhuis van Culemborg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Wordt bewerkt door ThomOnline: Opdracht voor school
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Het Stadhuis in Culemborg.

Het Stadhuis in Culemborg is een oud gebouw. Het ligt aan de markt in Culemborg. Het is een gebouw die tegenwoordig niet meer zoveel word gebruikt als vroeger. Maar het ziet er zeker weten nog heel mooi uit.

De bouw

Rond 1530 gaven [Anthonis van Lalaing] en zijn echtgenote [Elisabeth van Culemborg] opdracht voor de bouw. Anthonis en Elisabeth behoorden tot de hoge Europese adel en Culemborg was deel van Elisabeths privébezittingen. Het nieuwe [stadhuis] moest een indrukwekkende uitstraling krijgen die de status van zijn opdrachtgevers waardig was. Daarom hadden ze het ontwerp van het stadhuis in handen gelegd van [Rombout Keldermans]. Beneden in de kelder kwam het vleeshuis en de centrale hal. In de vleeshal werd al het vlees gewogen, gecontroleerd en verkocht. In een ruimte achter de kelder stond de waag. Op de waag werd levend vee gewogen, dat daarna naar de markt werd gebracht. Op de eerste verdieping waren de burgerzaal en de raadkamer. Deze raadkamer werd later gebruikt als burgemeesterskamer. Op de 2de verdieping was de [raadzaal], die ook een tijd gebruikt is als [schutterij]. Daarboven was de grote zolder.

Ondanks dat het stadhuis een klein oppervlak heeft is het erg hoog. Het is gebouwd met verschillende steensoorten en gebrandschilderde ramen met daarop de geschiedenis van Culemborg geplaatst. In de burgerzaal zit geen glas in de onderste ramen, alleen maar luiken. Dit was omdat de rechtspraak openbaar diende te zijn. Als er een rechtspraak was gingen de luiken open zodat iedereen het vonnis (dood-lijfstraffen) kon horen. Het werd in het openbaar voor het stadhuis uitgevoerd op de blauwe steen. Het stadhuis had tot de Franse tijd aanbrak verschillende functies, die hij jarenlang heeft vertegenwoordigd:

• Zetel van het stadsbestuur • Vleeshuis • Wijnkelder • Gerechtshof • Zetel van het polderbestuur

Bordesstoep

Sinds 155 is er een zogeheten ‘Bordesstoep’ aangelegd. Bij deze stoep is er een trappetje naar de deur boven aangelegd. Ook zitten er aan de kanten van de leuningen leeuwen, met een schild in hun handen.

Schildhoudende leeuw.

Werkzaamheden

Tussen 1939 en 1949 is het gebouw opgeknapt. Rond die tijd zijn de leeuwen ook goed onderhouden. Tijdens de werkzaamheden zijn er op gebrandschilderde ramen geplaatst met de geschiedenis van Culemborg. Deze glazen zijn gemaakt door de glazenier genaamd Hans Basart.

Gebruik

Tegenwoordig word het Stadhuis van Culemborg gebruikt voor vergaderingen en trouwgelegenheden. Maar vroeger is het voor andere dingen gebruikt. Het stadhuis werd gebruikt als wijnkelder, een gerechtshof, zetel van het polderbestuur en als vleeshuis.


Toeristenpunt

Tegenwoordig word het stadhuis dus gebruikt voor vergaderingen en bruiloften. Maar ook als toeristenpunt. Er zijn kaarten te koop, en er is informatie te vinden over de routes, rondleidingen, achtergronden en de historie van Culemborg.

Bron: [Wikipedia.org] [culemborg.stadmuis.nl]

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stadhuis_van_Culemborg&oldid=445829"