Zeeniveau

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het zeeniveau is de gemiddelde hoogte van de zeespiegels. De zeespiegel zegt hoe hoog de zee staat. De zeespiegel is aan stijgen. Dit betekent dat het water van de zee hoger wordt. Elk jaar stijgt de zeespiegel met ongeveer 3,2 millimeter.

Zeeniveau sinds 1993


Oorzaken van de stijging

Het stijgen van de zeespiegel heeft meerdere oorzaken.

- Het versterkte broeikaseffect. Daardoor smelt het ijs op het land. Dit ijs verandert daardoor in water en dat komt in de zee terecht.

- Door de warmte van de zon kan het water groter worden. Je noemt dit ook wel 'uitzetten'.

- In de grond zit water. Dit water wordt uit de grond gehaald en gebruikt voor bijvoorbeeld drinkwater. Dit water komt meestal niet meer in de grond terecht, maar in de zee.


Meten van de zeespiegel

De hoogte van de zee kan worden gemeten met satellieten en boeien.

Satellieten

De hoogte van de zee is niet overal hetzelfde en daarom is het moeilijk te weten hoe hoog het is. Toch kan de zeespiegel ongeveer worden gemeten met satellieten. Een satelliet is een apparaat dat boven de aarde zweeft. De satellieten worden nog niet lang gebruikt. Daarom weten ze nog niet zeker of het wel goed wordt gemeten.

De speciale boeien

Boeien (Argo float)

Ook worden er boeien in de zee gelegd om te meten hoe hoog de zee is. De zee is heel diep. De zee wordt steeds kouder als je verder onderwater gaat. De boeien kunnen voelen hoe warm het is in het water en weten dan precies hoe diep ze zitten. Als de boei warm is, weet het dat het niet zo diep zit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeeniveau&oldid=439370"