Bestorming van het Surinaamse parlement

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nationale Assemblée, het parlement van Suriname

Op 17 februari 2023 werd het Surinaamse parlementsgebouw, De Nationale Assemblée (DNA), bestormd door demonstranten. Deze demonstratie liep uit de hand, waarna de ramen van het parlementsgebouw met stenen werden ingegooid.

Achtergrond

Deze gebeurtenis vond plaats op het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo in Suriname. Op dit plein staat het gebouw van De Nationale Assemblée, het parlement van Suriname. De demonstratie werd georganiseerd Stefano 'Pakittow' Biervliet, een politicus van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). (PRO heeft geen zetels in De Nationale Assemblée.) Hij stond op een geluidswagen met luidsprekers. De groep demonstranten bestond vooral uit ontevreden burgers en vakbondsleden, die boos waren vanwege de slechte economie, de hoge inflatie, bezuinigingen van de regering en vriendjespolitiek binnen de Surinaamse regering. De demonstranten waren niet per se aanhanger van één politieke persoon of politieke partij. Wel was bij de demonstratie politicus Ebu Jones aanwezig. Jones is lid van de Nationale Democratische Partij, de grootste oppositiepartij in Suriname.

In het parlementsgebouw komt De Nationale Assemblée bijeen (vergelijkbaar met de Staten-Generaal in Nederland) om te vergaderen. Anders dan Nederland en België heeft Suriname maar één kamer. De demonstranten demonstreerden op het Onafhankelijkheidsplein tegen het beleid van de regering van president Chan Santokhi.

Verloop

Het begin van de demonstratie verliep vrij rustig. Op een gegeven moment wilden demonstranten dat politici naar buiten (uit het parlementsgebouw) zouden komen. Toen de politici niet naar buiten wilden komen, begon een aantal demonstranten met stenen te gooien.

De politie greep in door met traangas te gooien naar de bestormers. Sommige demonstranten dachten dat er met een wapen was geschoten, waarna ze renden naar andere delen van Paramaribo. Andere demonstranten bleven op het Onafhankelijkheidsplein en gooiden met stenen naar het gebouw van de De Nationale Assemblée. Hierdoor raakte het gebouw erg beschadigd. De demonstranten vielen ook journalisten aan. De gewone politie riep hierop versterking in van de mobiele eenheid en het leger.

De demonstranten probeerden ook het gebouw van het kabinet van de president van Suriname te bereiken, maar werden tegengehouden door de mobiele eenheid en het leger. De geluidswagen van organisator Biervliet probeerde toch door te rijden, waarna de banden van de wagen lek werden geschoten. Biervliet en de bestuurders vluchtten daarna weg. Op last van de politie werd het Onafhankelijkheidsplein leeggeruimd door de mobiele eenheid en het leger. Een aantal demonstranten bleef terugkeren naar het kabinet en werd steeds weer weggestuurd.

Op andere plekken in Paramaribo was het ook onrustig. Zo werden winkels geplunderd, werd de Shell-benzinepomp overvallen en vernield en werd de politiepost bij het gebouw van de VCB-bank op zijn kop gezet.

Gevolgen

De regering van president Santokhi besloot om een avondklok in te stellen. Tot 21 februari 6 uur 's ochtends mocht niemand het huis uit. Ook bleven de winkels en markten dicht gebleven. Op 21 februari 2023 maakte de officier van justitie bekend dat organisator Stephano Biervliet werd verdacht van verstoring van de openbare orde, medeplichtigheid aan geweld, vernielingen, brandstichtingen en diefstal. Activist Siebrano Pique meldde zich zelf bij het politiebureau. Een dag eerder werd de activist Raoul Abdoelrahman ook opgepakt. Biervliet heeft opgeroepen om zonder geweld en vreedzaam te demonstreren voor zijn vrijlating.

Reacties

Op de bestormingen werd door buitenlandse leiders gereageerd. Hieronder staat een overzicht van de reacties.

  • Vlag van de Caribische Gemeenschap Caribische Gemeenschap: Caricom is solidair met alle gezagsgetrouwe burgers van Suriname en dringt er bij alle betrokkenen op aan alles in het werk te stellen om de openbare veiligheid te handhaven. Alles moet in het werk worden gesteld om met spoed de rust te herstellen.
  • Vlag van Nederland Nederland, minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken: Buitengewoon verontrustende berichten over binnendringers in het Surinaamse parlement. Nederland staat schouder aan schouder met Suriname als het gaat om het hooghouden van democratische waarden en de rechtsstaat.
  • Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten, Amerikaanse ambassade in Paramaribo: De Verenigde Staten veroordelen de aanval op De Nationale Assemblée en aanverwante geweldplegingen. Dit was een onaanvaardbare aanval op de democratie. Wij steunen het recht om vreedzaam te demonstreren en eerbiediging van de rechtsstaat. De Verenigde Staten blijven zich inzetten om Suriname bij te staan in het versterken van zijn democratische instituties.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bestorming_van_het_Surinaamse_parlement&oldid=800074"