Europese steur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Europese steur
Acipenser sturio

Acipenser sturio (cropped).jpg

Ernstig bedreigd
Leefgebied Garonne in Frankrijk, Rioni rivier Georgië, uitgezet in Nederland
Leefomgeving rivier, zee (langs de kust)
Behoort tot de steuren (Acipenseridae), Zoetwatervissen, Zoutwatervissen, Beenvissen, Vissen
Portaal Portal.svg Biologie

De Europese steur (Acipenser sturio), ook bekend als de Atlantische steur of gewone steur, is een steursoort die inheems is in Europa. Het was vroeger overvloedig en werd gevonden in langs de kusten in heel Europa . Het leeft in zee en broedt in rivieren. Het is momenteel een ernstig bedreigde diersoort. Hoewel de naam Baltische steur soms is gebruikt, is nu vastgesteld dat de steur van de Baltische regio de Acipenser oxyrinchus is, een soort die anders beperkt is tot de kust van de Atlantische oceaan bij Noord-Amerika. Ze zijn te veel gevangen voor de eitjes (kaviaar), waardoor er overbevissing plaats vond. Ze zijn sinds 1982 een beschermde soort in Europa. In 2012 en 2015 zijn er bij elkaar 87 steuren bij wijze van experiment uitgezet in de Rijn bij Nijmegen.

De wigvormige kop van de Europese steur eindigt in een lange punt. Er zijn veel gevoelige baarddraden op het gezicht. De rugvinnen bevinden zich zeer ver naar achteren op het lichaam. Op het lichaam van de vis zijn vijf lijnen van grote botplaten te vinden. De buik is geel en de rug is bruingrijs.

Deze steur kan 6 m lang worden en 400 kg wegen, maar een meer gebruikelijke lengte is 1,25 m. Ze kunnen een leeftijd van 100 jaar bereiken en zijn laat geslachtsrijp (12 tot 14 jaar voor de mannetjes en 16 tot 18 jaar voor de vrouwtjes).

Ze eten veelborstelige wormen en schaaldieren die ze met hun baarddraden vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europese_steur&oldid=797907"