Marokkaanse Crisissen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franse troepen in Marokko tijdens de Tweede Marokkaanse Crisis

De Marokkaanse Crisissen verwijzen naar twee diplomatieke conflicten die plaatsvonden tussen Frankrijk en Duitsland in het begin van de 20e eeuw, met Marokko als het kernpunt van spanning. Deze crisissen ontstonden vanwege rivaliteit tussen de twee landen over invloed en controle in Marokko. De eerste crisis vond plaats tussen 1905 en 1906, en de tweede in 1911. Deze gebeurtenissen droegen bij aan de opbouw van spanningen in Europa in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog.

Eerste Marokkaanse Crisis

De Eerste Marokkaanse Crisis, ook wel bekend als de Tangercrisis, begon op 31 maart 1905. Het ontstond nadat de Duitse keizer Wilhelm II in 1905 een bezoek bracht aan Marokko en publiekelijk steun uitsprak voor Marokkaanse onafhankelijkheid. Als reactie hierop stuurde Duitsland later een oorlogsschip naar de havenstad Agadir in Marokko, uit bezorgdheid over de groeiende Franse invloed in het gebied. Deze gebeurtenissen leidden tot diplomatieke spanningen tussen Duitsland en Frankrijk. Om de dreigende crisis te beëindigen, werd de Internationale conventie te Algeciras van 1906 georganiseerd. Hierbij kwamen vertegenwoordigers van verschillende landen samen om een diplomatieke oplossing te zoeken. Het resultaat was dat Frankrijk zijn invloed in Marokko kon behouden, maar rekening moest houden met andere internationale belangen om de stabiliteit te handhaven.

Tweede Marokkaanse Crisis

De Tweede Marokkaanse Crisis, ook wel bekend als de Agadircrisis, begon in april 1911. Het draaide opnieuw om de rivaliteit tussen Frankrijk en Duitsland over invloed in Marokko. Deze keer werd de crisis getriggerd door de aankomst van een Franse troepenmacht in de Marokkaanse stad Fez om de lokale orde te herstellen na een opstand. Duitsland zag dit als een kans om opnieuw druk uit te oefenen en stuurde een oorlogsschip naar de havenstad Agadir. Dit veroorzaakte opnieuw spanningen tussen Frankrijk en Duitsland, en er was bezorgdheid over een mogelijke oorlog. Uiteindelijk werd de crisis opgelost door onderhandelingen tussen de twee landen. In ruil voor bepaalde territoriale concessies in andere gebieden, erkende Duitsland de Franse invloed in Marokko.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marokkaanse_Crisissen&oldid=808186"