Max & Moritz (Efteling)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Max & Moritz
Efteling Max & Moritz ingangspoort en station.jpg
Het stationsgebouw
Algemene informatie
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Type Powered Coaster
Model Custom
Bouwer(s) MACK rides
Opdrachtgever Stichting natuurpark de Efteling
Status
Bouw 2019-2020
Opening 20 juni 2020
Sluiting
Afbraak
Kosten 15 miljoen
Thema Max en Moritz
Vorige locaties en/of namen
'
Vervangt (Swiss) Bob
Vervangen door
Eigenschappen
Topsnelheid 36 km p/u
Baanlengte 300 meter baan, samen 600 meter
Baanhoogte 6 meter
Maximale g-kracht 1,8 g
Inversies 0
Ritduur 1,40 minuut
Treinen 2
Capaciteit 2000 personen per uur
Onride foto aanwezig
Veiligheid
Minimale lengte 1,00
Minimale lengte
zonder volwassene
1,00
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel heupbeugel
Wachtrij
Chicken exit Afwezig
Snelpas Afwezig
Single riders-rij Aanwezig
Baby switch Aanwezig
Voorshow Afwezig
Website(s)
www.efteling.com
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Max & Moritz is een achtbaan in de Efteling. De achtbaan is een zogeheten powered coaster van MACK Rides; een aangedreven achtbaan. De attractie bestaat eigenlijk uit twee aparte achtbanen, waardoor Max en Moritz een dubbele achtbaan is. Hoewel het een dubbele achtbaan is, is er geen race-element. Max & Moritz opende in 2020 en bevindt zich in het themagebied Anderrijk tussen de Piraña, Aquanura en Fabula. De achtbaan is gericht op het gehele gezin.

De attractie staat op de plek waar de (Swiss) Bob oorspronkelijk stond. Deze bobslee-achtbaan uit 1985 werd in 2019 afgebroken, aangezien de attractie steeds meer technische problemen kreeg. De Bob is vervolgens vervangen door Max & Moritz. Max & Moritz is gebaseerd op het bekende Duitse kinderboek Max en Moritz van Wilhelm Busch. Dit verhaal is door de Efteling wel iets aangepast. Het verhaal gaat over twee jongens die ervan houden om allerlei streken uit te halen. Dit zorgt tot veel woede bij hun moeder en de dorpsbewoners. In de attractie krijgen bezoekers verschillende streken van Max en Moritz mee.

Geschiedenis

Swiss Bob

Zie Bob (Efteling) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De ingang van de Bob

Op de plek waar Max & Moritz nu staat, stond oorspronkelijk de Bob. De Bob werd af en toe ook wel de Swiss Bob of Bobslee genoemd. Deze achtbaan werd gebouwd in 1985 en was een zogeheten bobslee achtbaan. Dit betekende dat het karretje in een soort van half open glijbaan in plaats van rails. De Bob was dan ook een zogeheten bobslee-achtbaan en was de tweede achtbaan die de Efteling bouwde (enkel de Python is ouder). De Bob stond in het teken van wintersport. Het stationsgebouw was ook gebouwd in Zwitserse stijl met jodelmuziek in de wachtrij.

Hoewel de Bob nog altijd erg populair was, kreeg de achtbaan te maken met steeds meer problemen vanaf 2017. Hierdoor moest de achtbaan geregeld gesloten worden. Ook kon de achtbaan niet open als het geregend of gesneeuwd had. Ook kreeg men veel klachten over de zitplaatsen die erg pijnlijk zouden zijn tegen de rit. In 2018 werd daarom besloten om de achtbaan te slopen, aangezien de levensduur voorbij was. Op 1 september 2019 werd de gehele achtbaan gesloopt, maar het instapstation bleef staan. Er werd besloten om op de plaats van de Bob een nieuwe achtbaan te bouwen.

Ontwerp en bouw

Werkzaamheden aan het gebouw

Er waren al langer plannen om een soortgelijke achtbaan te openen. Ton van de Ven had al schetsen gemaakt voor een achtbaan in de buurt van Piraña, maar deze zijn nooit uitgevoerd. Max & Moritz werd eerst ontworpen door Robert-Jaap Jansen. Hij werd geholpen door Karel Willemen. Jeroen Verheij ontwierp de personages voor de attractie. Zo werd het thema van de attractie het verhaal Max en Moritz van de Duitse schrijver Wilhelm Busch. In Duitsland is dit nog altijd een vrij bekend kinderboek. Voor het uiterlijk van de attractie werd inspiratie gehaald uit foto's van Duitse vakwerkhuizen, de film The Sound of Music en een film over Max en Moritz uit 1941. Vanaf het begin was het al het idee om de achtbaan een dubbele achtbaan te maken, aangezien zo meer mensen de achtbaan konden rijden.

Oorspronkelijk zouden bezoekers het klaslokaal van meester Lämpel binnenrijden, waar alles om hen heen zou ontploffen. Dit werd uiteindelijk geschrapt, omdat het erg moeilijk was de twee banen goed op elkaar af te stellen. Het instapstation van de Swiss Bob bleef staan, maar werd wel verbouwd en uitgebreid. Ook zou de wachtrij eerst behouden blijven en uitgebreid worden met een pleintje met een waterpomp. Later werd besloten om de wachtrij van de Swiss Bob ook af te breken. In de nieuwe wachtrij kwam ook meer aandacht voor entertainment.

Het instapstation aan de kant van het plein

De bouw van de attractie begon op 10 mei 2019 met de verbouwing van het instapstation. In juni werden er ook veel bomen gekapt waar de Swiss Bob ooit stond. Op 9 maart 2020 werd begonnen met de eerste testen en aankleding van de attractie. Een groot deel van het gereedschap en de koekoeksklokken in het instapstation zijn door het publiek ingezonden. In mei 2020 werd ook het plein voor de attractie aangepakt. Toen verdween ook het restaurant De Steenbok en werd omgetoverd in Frau Boltes Küche. Later werd ook een tweede eetkraam geplaatst met de naam Bäckerei Krümel.

Opening

De nieuwe attractie zou openen in het voorjaar van 2020, maar door de coronapandemie moest dit worden uitgesteld. Hoewel de attractie al bijna af was, liep de laatste fase vertraging op. Uiteindelijk opende de attractie op 20 mei 2020. De achtbaan leverde gemengde reacties op, maar werd al snel vrij populair.

Sinds eind 2021 wordt enkel de single riders-rij gebruikt op hele rustige dagen.

Omschrijving

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
De figuren in de wachtrij

Voor de attractie gebruikte de Efteling het verhaal van Wilhelm Busch, maar veranderde het een en ander. Dit had er vooral mee te maken dat het oorspronkelijke verhaal een slecht einde heeft en er veel shockende dingen in voorkomen. Ad Grooten schreef daarom in 2019 een eigen versie van het verhaal, wat door de Efteling werd gebruikt voor de attractie en sprookjesboeken.

Max en Moritz zijn de twee zoons van Frau Schmetterling, een klokkenmaakster. In de werkkamer hangt de Zwaan Kleef Aan-klok die is gemaakt door hun vader. Dit is de mooiste klok in de werkkamer, maar hun moeder heeft de opwindsleutel in een vlaag van woede over de schutting gegooid. Hierdoor is deze al jaren kwijt en kan men de klok niet aanzetten. Ondertussen besluiten Max en Moritz mee te doen aan een zeepkistenrace. Ze maken allebei een eigen zeepkist; Moritz met een grote springveer en Max met buskruit. Uiteindelijk belandt Moritz in de sloot, waar hij de opwindsleutel vindt. Hierdoor kan de klok weer aangezet worden.

In de attractie zelf komt weinig van dit verhaal terug. Men ziet wel de streken die twee jongens uithalen, zoals in het verhaal van Busch het geval is. In het oorspronkelijke verhaal worden de zeven streken van Max en Moritz beschreven die deels in de attractie terugkomen.

Wachtrij

Het instapstation van Max & Moritz

De attractie heeft drie verschillende wachtrijen; een normale wachtrij, een single ridersrij en een rij voor mindervaliden. Deze laatste twee rijen zijn enorm kort en brengen je direct naar het instapstation. De andere twee rijen zijn langer en hebben ook entertainment in de rij. In de rij kunnen bezoekers een app downloaden om het spel Vang de meikevers te spelen om de tijd te dooien. Ook loopt men langs verschillende interactieve zaken waar kinderen kunnen spelen. Er is een orgel met scheetkussens. Wanneer men op de scheetkussen gaat zitten klinkt er muziek uit het orgel. Ook zijn er koeienbellen die de kinderen kunnen luiden. Vervolgens lopen de gasten door het clubhuis van Max en Moritz, waar ze veel tekeningen en notities vinden van hun streken. Ook worden de oorspronkelijke zeven streken kort samengevat, maar in aangepaste versie.

Hierna loopt men langs een soort van apparaat, wat de Boemknaller genoemd wordt. Wanneer men pompt spat er water bij de achtbaan omhoog. Vanuit de wachtrij is er uitzicht op het grote raam aan de achterzijde van het station. Hier wordt een schimmelspel opgevoerd. Men ziet de schimmen van Frau Schmetterling en de dorpsbewoners die klagen over Max en Moritz. Ook hoort men Max en Moritz zelf en hoe hun moeder hun toespreekt. Dit schimmenspel wordt 's avonds zo aangepast dat lijkt dat het huis met olielampen wordt verlicht.

Vervolgens moet men kiezen of men in Moritz (groen) of Max (blauw) stapt. Hierna komt een overdekt gedeelte, waar de instructies van de achtbaan verteld worden. Hierna gaat en via een trap het instapstation binnen. Dit instapstation is gedecoreerd. Het Max-gedeelte is vormgegeven als de werkkamer met verf en gereedschap. Het Moritz-gedeelte is vormgegeven als de winkel met koekoeksklokken en beeldjes. De deuren en ramen zijn met kettingen vergrendeld, aangezien hun moeder hun heeft opgesloten vanwege hun streken. Max en Moritz proberen nu te ontsnappen uit de werkkamer.

Achtbaanrit

Let op!
Hieronder staat een samenvatting van een rit van een attractie.
Soms is het niet leuk om te weten hoe het afloopt
De Max-achtbaan

De achtbanen zijn vormgegeven als zeepkisten die door de twee jongens zelf zijn gemaakt. De zeepkist van Max neemt de blauwe baan, terwijl de zeepkist van Moritz de groene baan neemt.

Vanuit de Max-achtbaan ga je langs de school van meester Lämpel. Door het raampje zie je hoe meester Lämper zijn pijp aansteekt. Hij weet niet dat de jongens dit vol met buskruit hebben gegooid, waardoor deze ontploft. Door de ontploffing krijgt de achtbaan meer vaart. Vanuit de Moritz-achtbaan zie je hoe Max op een scheetkussen springt en deze ontploft, waardoor de achtbaan meer vaart krijgt. Gedurende de rit gaan de achtbanen twee naar elkaar toe en van elkaar af.

Hoewel er sprake is van dubbele achtbaan, is er geen race-element zoals in Joris en de Draak.

Weblinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Max_%26_Moritz_(Efteling)&oldid=829744"