Meerpartijenstelsel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een meerpartijenstelsel is een land met minstens drie grote politieke partijen. In een meerpartijenstelsel zijn er meerdere politieke partijen. Deze mogen aan de verkiezingen deelnemen en kunnen aan de macht komen. Een meerpartijenstelsel komt voor in de meeste democratieën. Het is het omgekeerde van een eenpartijstelsel, waarin slechts één partij toegestaan is.

Nederland en België zijn beide meerpartijenstelsels. In het parlement zie dan ook dat er veel verschillende partijen zijn. Deze partijen verschillen ook allemaal van elkaar. Ze hebben allemaal andere standpunten en ideologieën. De meeste landen in de wereld hebben een meerpartijenstelsel, zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Zweden. In een meerpartijenstelsel wint één partij vaak niet de (absolute) meerderheid. Er is meestal een coalitie bestaande uit meerdere politieke partijen. Desondanks is het niet onmogelijk voor één partij om een meerderheid te halen.

Sommige democratische landen hebben een tweepartijenstelsel. Dit betekent dat er slechts twee grote politieke partijen zijn (en een heleboel kleine partijen). Een voorbeeld hiervan zijn de Verenigde Staten, waar eigenlijk alleen de Democratische Partij en de Republikeinse Partij de macht hebben. In het land zijn er ook veel kleinere partijen, maar deze winnen vaak geen zetels. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Canada, hebben een semi-tweepartijenstelsel. Dit betekent dat ze twee grote dominante partijen hebben, maar ook een paar kleinere die wel (veel) zetels kunnen winnen. Tweepartijstelsels ontstaan vaak door een districtenstelsel, waarbij één parlementslid één kiesdistrict vertegenwoordigd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meerpartijenstelsel&oldid=800213"