Multiple Sclerose

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Multiple Sclerose wordt ook wel MS genoemd. Het is een ziekte die voorkomt in het centrale zenuwstelsel, hersenen of in het ruggenmerg. Het ruggenmerg loopt vanuit je bil naar je hersenen. Multiple sclerose is dan ook niet te genezen. De klachten van MS kunnen wel genezen worden. Je krijgt wel medicijnen tegen de pijn. Als je Multiple sclerose hebt, kun je niet meer zo goed lopen. Je loopt dan met krukken of je zit in een rolstoel.

Wat is het

Multiple sclerose (MS) ontstaat meestal tussen het 20e en 40e levensjaar. De ziekte treft vaker

vrouwen dan mannen.De beschadigingen bij MS zitten in het centrale zenuwstelsel. MS is geen spierziekte maar breekt myeline af in de witte stof van hersenen, ruggenmerg en oogzenuw. Dat noemt men demyelinisatie. Myeline om de lange uitlopers, de axonen, van de zenuwcellen bevordert de snelheid van prikkelgeleiding. Door het ontbreken van myeline gaat de prikkelgeleiding binnen het centrale zenuwstelsel langzamer, met uitvalsverschijnselen als gevolg. Daarnaast ontstaat ook schade aan de lange uitlopers zelf. Die schade lijkt op de lange termijn de voornaamste gevolgen te hebben.MS is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem valt het myeline aan. De precieze oorzaak is onbekend. De afbraak is het ene moment actiever dan het andere. MS slaat nu eens hier toe en dan weer daar. Preventie bestaat niet. Een effectieve behandeling die het ziekteproces tot stilstand brengt of duidelijk en langdurig afremt is er nog niet

Wie heeft het?

De ziekte Multiple Sclerose komt vooral bij vrouwen voor. Meestal zijn deze patiënten tussen de twintig en vijfenveertig jaar, maar kinderen zouden het ook kunnen krijgen. In totaal zijn er in Nederland meer dan 16.000 mensen met deze ziekte. Ieder jaar komen er 350 mensen bij die deze ziekte dan hebben.

De symptomen van deze ziekte

Door de ziekte Multiple Sclerose word je vermoeid, duizelig en heb je minder kracht in je botten. Daardoor kom je dan ook meestal terecht in een rolstoel of moet je met krukken lopen. Je kan door deze ziekte dan ook minder scherp zien. Je krijgt dan ook blaasfuncties stoornissen. (last om naar de toilet te gaan). De oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend.

De symptomen worden bepaald door waar in welke verbindingsbanen de prikkelgeleiding vertraagt. De eerste symptomen van MS openbaren zich meestal acuut. Dat kunnen gevoelsstoornissen zijn, een doof gevoel of tintelingen, of een daling van het gezichtsvermogen (de visus) aan één oog, waarvoor de oogarts geen directe verklaring kan vinden. In eerste instantie treedt herstel op. Later keren de symptomen terug, met andere daarbij, zoals

verlamming, spasticiteit, moeheid, blaas- en coördinatiestoornissen. Deze laatste verschijnselen, naast neuralgieën(zenuwpijnen),oogspierverlammingen.visusverlies en dysartrie, bepalen op den duur steedsmeer het beeld van de ziekte. Uiteindelijk is er een kans op cognitieve stoornissen, zoals geheugenproblemen, of een stemmingsstoornis. MS verloopt vaak met plotselinge dalen waarbij de ziekte opvlamt, exacerbaties en tussenliggende rustigere periodes met functieherstel, remissies. Dat heet 'relapsing remitting.multipele sclerose', RRMS. Bij veel patiënten gaat dit na een aantal jaren over in een progressief verloop: secundair progressieve MS. Bij een klein deel van de patiënten kent de ziekte van meet af aan een progressief verloop, primair progressieve MS. Na 15 jaar is 25% vrij van beperkingen in het dagelijks leven.

Als iemand één of alle symptomen vertoont, betekent dat niet dat diegene deze ziekte heeft. Raadpleeg een arts of specialist bij twijfel.

Diagnose

De neuroloog kan de diagnose MS niet van vandaag op morgen stellen. De criteria zijn streng. De symptomen mogen alleen te verklaren zijn door een aantasting van de witte stof op een paar

verschillende plaatsen in zowel hersenen als ruggenmerg. Daarnaast moet er sprake zijn van meer dan één episode waarin de verschijnselen optreden. Andere oorzaken moeten uitgesloten zijn. MRI-onderzoek kan bij veel, maar niet bij alle patiënten de oude en nieuwe plekken met demyelinisatie, zichtbaar maken. In het hersenvocht zijn bij veel, maar opnieuw niet alle patiënten aanwijzingen te vinden voor een abnormale activiteit van de afweer binnen het centrale zenuwstelsel. Ook is een uitgebreid EEG-onderzoek nodig.

Behandeling

Het terugdringen van een exacerbatie is mogelijk, het verloop op de lange termijn bijsturen is nog niet gelukt. Men gebruikt vaak hoge doseringen methylprednisolon bij de acute verergering. Zo kunnen artsen de ernst en de duur indammen van een exacerbatie. Andere medicijnen worden gebruikt om minder vaak periodes van achteruitgang te hebben. De resultaten zijn niet zeker. Spasticiteit kan verbeteren met oefenen, fysiotherapie en rekken. Baclofen kan de spierspanning verminderen. Ook andere middelen worden toegepast. Andere problemen worden symptomatisch aangepakt.

  • pijnaanvallen kunnen af en toe goed reageren op carbamazepine op gabapentine;
  • bij een spastische blaas is intermitterende zelfcatheterisatie een mogelijkheid. De blaasspier wordt stabieler door medicijnen als oxybutynine.Van andere middelen als diëten, megadoseringen vitaminen, bijensteken en Chinese kruiden is de werkzaamheid wetenschappelijk niet aangetoond. Het vermijden van overmatige inspanning, koorts en te grote warmte kan verstandig zijn. Koelte kan het functioneren verbeteren: handen die onder de koude kraan zijn gehouden doen het daarna beter.

Weetjes

  • Multiple Sclerose komt van het Latijnse woord multiplum.
  • MS is niet besmettelijk.
  • Het komt niet vaak voor dat kinderen MS hebben.
  • Mensen met MS komen niet altijd terecht in een rolstoel.
  • Wetenschappers zoeken een middel om Multiple Sclerose te genezen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Multiple_Sclerose&oldid=749739"