Overleg:Internationaal recht

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een mooie pagina, bomvol fantastische informatie, maar ik vraag mij af of hij niet te zwaar is voor WikiKids. Hij is eerder geschikt voor Wikipedia, lijkt me. Misschien met nog wat meer redactie wél?

Persoonlijk vind ik het wel een duidelijk artikel. Ik denk dat het sowieso een lastig onderwerp is, maar voor een 12-jarige of iemand uit de onderbouw van de middelbare school nog te begrijpen is. Het artikel is zeker zwaarder dan andere onderwerpen (zoals leeuw of Bulgarije), maar ik denk dat dat eerder aan het onderwerp ligt dan het artikel zelf. Ik hoor graag hoe anderen hierover denken. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 25 dec 2022 20:13 (CET)
Ik kan me niet voorstellen dat een dergelijk lang en ingewikkeld artikel de aandacht van een 12-jarige vast kan houden. Ik zou het zeer verkorten en laten herschrijven door ChatGPT en dan krijg je:

"Internationaal recht is een reeks regels die worden erkend en toegepast door staten en andere internationale actoren in hun betrekkingen met elkaar. Het omvat een breed scala aan juridische gebieden, waaronder internationaal humanitair recht, internationaal strafrecht, internationaal mensenrechtenrecht en het recht van internationale organisaties. Internationaal recht onderscheidt zich van nationaal of nationaal recht, dat van toepassing is binnen een enkel land of rechtsgebied.

Er zijn verschillende bronnen van internationaal recht, waaronder internationale verdragen en conventies, internationaal gewoonterecht en algemene rechtsbeginselen. Internationale verdragen en conventies zijn overeenkomsten tussen staten die juridisch bindend zijn zodra ze zijn geratificeerd. Internationaal gewoonterecht bestaat uit ongeschreven regels en praktijken die door staten als bindend zijn aanvaard door hun consistente en wijdverspreide toepassing. Algemene rechtsbeginselen zijn beginselen die door de rechtsstelsels van veel landen worden erkend en als fundamenteel worden beschouwd voor de rechtsstelsels van die landen.

Het internationaal recht wordt gehandhaafd door middel van verschillende mechanismen, waaronder internationale hoven en tribunalen, zoals het Internationaal Gerechtshof, en door het gebruik van nationale rechtsstelsels. Het internationaal recht is een belangrijk instrument voor het bevorderen van samenwerking en het oplossen van geschillen tussen staten en andere internationale actoren, en het speelt een cruciale rol bij het handhaven van de internationale vrede en veiligheid." Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 25 dec 2022 20:52 (CET)

Persoonlijk vind ik bovenstaande versie moeilijker dan wat er daadwerkelijk in het artikel staat. Ook vind ik het grofweg disrespectvol naar iemand die hard aan gewerkt heeft. Zoals ik ik al eerder heb aangekaart, misschien ligt het eerder aan het onderwerp dan het artikel zelf. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 25 dec 2022 21:02 (CET)
Sommige onderwerpen zijn misschien zwaar voor de WikiKids-doelgroep, maar dat wil niet zeggen dat we er geen artikel over hoeven te hebben. Een doorsnee twaalfjarige zal het artikel misschien lang en oninteressant vinden (tenzij er een werkstuk moet worden gemaakt). Een dergelijke tekst kan echter voor een twaalfjarige die in meer geïnteresseerd is dan wat er in groep 8 wordt geleerd en bereid is om sommige woorden op te zoeken in een woordenboek, maar Wikipedia nog uitdagend vindt, een uitkomst zijn (zeg ik ook uit eigen ervaring). In dat opzicht gaat mijn voorkeur sterk uit naar het redigeren van de tekst door juist méér uit te leggen. Ik besef dat de tekst ingewikkeld is en heb begin deze maand al een poging gedaan om de inleiding te ontdoen van jargon. In het volgende jaar heb ik de tijd om de tekst nog wat te vereenvoudigen. Ik ben echter tegen het verwijderen van hele lappen informatie; met 'schrijven is schrappen' wordt immers niet bedoeld om een tekst tot drie alinea's te abstraheren. Als er op plaatsen te veel gedetailleerde informatie staat, kan die informatie een eigen artikel krijgen en wordt in het artikel zelf een samenvatting gegeven (zoals al is gebeurd met Geschiedenis van het internationaal recht).
Ben het daarnaast ermee eens dat de ChatGPT-versie ingewikkelder is. In het artikel wordt de tijd genomen om begrippen op te bouwen zodat het niet te overweldigend is (hoewel dat uiteraard met een ingewikkeld onderwerp altijd beter kan). De ChatGPT-tekst is juist doorspekt met internationaalrechtelijk jargon zoals 'betrekkingen', 'actoren', 'geratificeerd' en bovendien vrij abstract (Wat is 'iets als bindend aanvaarden'? Hoe ziet een 'consistentie en wijdverspreide toepassing' eruit? Wat is een 'rechtsstelsel'? Wat betekent 'iets als fundamenteel beschouwen' in de praktijk? Waarom is het internationaal recht 'een belangrijk instrument voor het bevorderen van samenwerking'?). Daarbij lijkt het me sowieso niet de bedoeling dat door ChatGPT gegenereerde teksten worden gebruikt op WikiKids en wel de bedoeling dat mensen hun teksten gewoon zelf schrijven.
Afsluitend ben ik me er terdege van bewust dat ik bevooroordeeld ben omdat dit mijn eigen tekst is, dus ik sta altijd open voor alternatieve formuleringen en manieren om de tekst eenvoudiger te maken, zolang er maar geen informatie verloren gaat. De bronnen die voor dit artikel zijn gebruikt hebben opgeteld een lengte van meerdere duizenden pagina's en in vergelijking daarmee is dit artikel nog beknopt; alle 'overbodige' informatie (en wellicht wel meer dan dat) staat al niet in het artikel. Wil graag nogmaals erop wijzen dat ik open sta voor manieren om het artikel makkelijker leesbaar te maken en daar in het volgende jaar ook zelf naar ga kijken.
Met vriendelijke groet,
Hippogryph Overleg · (MOD) 25 dec 2022 22:13 (CET)
Weet uit eigen ervaring dat kinderen soms met vragen komen over onderwerpen waar ze eigenlijk nog lang niet aan toe zijn. Wat Hyppogryph zegt over verder uitleggen klopt; je moet het kind als het ware meer context en voorbeelden geven die passen in zijn/haar belevingswereld. Oftewel uitgaan van datgene wat ze (vermoedelijk voor die leeftijd) al kennen. In het onderwijs wordt dit bij een nieuwe les het activeren van de voorkennis genoemd. Ook verklarende afbeeldingen helpen daarbij (scheelt vaak ook veel woorden). Als de tekst dan te lang wordt, deel het op in kopjes. Gr. Hanssain (overleg) 26 dec 2022 09:16 (CET)

Dekolonisatieverklaring uit 1960

Hier kan ik online zo 123 niets over vinden. Klopt dit wel? Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 22 mrt 2023 22:00 (CET)

Tweede alinea kopje Tweede dekolonisatiegolf. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 22 mrt 2023 22:20 (CET)
+ o.a. hier (engels) Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 22 mrt 2023 22:21 (CET) Gevonden! 'In 1960 werd de ‘Verklaring Inzake het Verlenen van Onafhankelijkheid aan Koloniale Landen en Volkeren’ aangenomen, waarin een aantal van de dekolonisatie principes worden uitgestippeld.' Bron: https://unric.org/nl/verenigde-naties-en-dekolonisatie/#v1FreekKraak (overleg) 22 mrt 2023 23:54 (CET)
Ik zal kijken of er een gangbaardere citeertitel is. De term 'Dekolonisatieverklaring' wordt door hoogleraar Schrijver gebruikt in Internationaal publiekrecht als wereldrecht op pagina's 27, 60 en 163 in de uitgave van 2020 die ik thuis heb liggen. Zelf ben ik geen gangbaardere Nederlandstalige term tegengekomen in andere literatuur die voor dit artikel is geraadpleegd. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 23 mrt 2023 00:04 (CET)
Hartelijk dan voor de snelle reacties. Fijn dat dit goed wordt opgepakt. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 23 mrt 2023 09:55 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Internationaal_recht&oldid=775828"