Overleg gebruiker:OBS Pipegaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
  • WikiLeeftijd X
  • Bewerkingen II
  • Bevestigde gebruiker
Welkom op WikiKids!
Emblem-earth.svg
Hoi, OBS Pipegaal!

Leuk dat je er bent! WikiKids is een Nederlandse online kinderencyclopedie. We richten ons op kinderen van 8 tot 15 jaar, maar als je jonger, ouder of volwassen bent dan ben je hier ook van harte welkom.

Dit bericht staat op je overlegpagina. Via deze pagina kunnen andere gebruikers van WikiKids contact met je zoeken om vragen aan je te stellen of om je tips te geven over een artikel dat je hebt gemaakt. Lees de berichten op deze pagina daarom altijd goed door!

Om je snel wegwijs te maken op WikiKids hebben we hieronder een paar handige pagina's verzameld.

 Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 3 nov 2014 17:22 (CET)
Waarom hebben we met kerst versieringen in de boom.

Inleiding Als we kerstmis vieren hebben we meestal een kerstboom met kerstballen. Maar waar komt de kerstboom vandaan en waarom zijn er kerstballen. En de piek, hoe zit dat?

De kerstboom Vroeger werden bomen vooral gezien als symbool voor de vruchtbaarheid. En daardoor werd hij levensboom genoemd. In de 17e eeuw wouden ze de boom gaan versieren. Dit werd gedaan door appels, slingers en zelfs goud en zilver in de boom te hangen.Later werden er ook versieringen in gehangen in de vorm van sterren en de maan en werden er ook soms offers gebracht. Dit laatste wordt vaak vergeleken met de cadeautjes die nu nog gegeven worden.

Kerstballen/piek

Kerstballen werden pas in de 17e eeuw gemaakt. Het was eigenlijk een wedstrijd wie de grootste glazen bol kon blazen. Deze werden dan in de deuropeningen gehangen en zouden de boze geesten verjagen. Later werden ze steeds lichter en kleiner en konden ze ook in de kerstboom gehangen worden. De Piek is geheel christelijk te noemen. Het is de ster die de drie koningen naar Jezus leidde.

gemaakt door Berber, Hiske en Metta OBS De Pipegaal

Huwelijksfeest.

Huwelijksfeest. Het huwelijk wordt overal op een andere wijze gevierd. In Nederland wordt het huwelijk anders gevierd dan in Turkije en in China. Wij hebben informatie bij elkaar gezocht over hoe het huwelijk daar dan gaat.

Inhoud 1 Het huwelijk in Turkije. 2 Het huwelijk in China. 3 Huwelijks rituelen in andere landen.

Het huwelijk in Turkije Bezichtigen van de bruidskist De bruidskist is gebruikelijk bij een bruiloft. Deze zit boordevol met borduursels, tafellakens, gehaakte kleedjes, versierde handdoeken etc. Vaak heeft de bruid dit zelf met de hand gemaakt. De bruidskist wordt uitgestald bij de bruid thuis. De bruiloftsgasten kunnen een kijkje komen nemen. Een deel van de bruidskist wordt gegeven aan de ouders en familieleden van de bruidegom, als geschenk. Het Henna-feest

Het Henna-feest (in het Turks: Kina Gecesi) is altijd één dag voor de bruiloft. Het Henna-Feest wordt veelal bij de bruid thuis gevierd onder de vrouwen (soort vrijgezellenavond). De aanstaande bruid is mooi opgemaakt, het haar is in model gebracht en ze draagt een mooie avondjurk. Kortom ze ziet er vaak schitterend uit, omdat het vandaag haar laatste dag is voor de bruiloft. De bruid heeft een rode sluier over haar hoofd heen. Daarna brengt een familielid van de bruidegom het Henna aan op de handen (en vaak ook voeten) van de bruid. Het Henna moet even inwerken en zodoende worden de handen en voeten bedekt. De vriendinnen en familieleden van de bruid blijven meestal de hele avond bij haar o haar gezelschap te houden.

Het lint om het middel

Als teken van haar maagdelijkheid zal de vader of broer van de bruid haar een rood lint om het middel knopen. Dit gaat volgens een ritueel. Met deze plicht laten ze zien dat het meisje "maagd" het huwelijk ingaat. In Turkije en zeer belangrijke kwestie!

De bruids-taart

De bruidstaart (vaak 5-6 lagen) wordt binnengereden op een daverend muziekritme. De bruid en bruidegom worden geroepen om de taart aan te snijden. Ze mogen elkaar een hapje geven van de taart. Vóórdat de mes over de taart gaat wordt het vaak tegengehouden door de bediener v.d. zaal. "het mes snijdt niet!" wordt dan geroepen. Dat betekent dat er geld nodig is om hem scherp te krijgen. Heel raar, maar dat is een traditie in Turkije. Papiergeld wordt dan op de taart geplakt net zolang tot de kok er tevreden mee is. Hiermee moet uitgekeken worden, want soms loopt het bedrag wel erg op. Dan moet er op een gegeven moment ingegrepen worden. Het geld gaat namelijk naar de zaalverhuurder. In Nederland wordt het niet gedaan, maar in zalen in Turkije komt het bijna altijd voor.  


Huwelijk China

De trouwdag Na een uitgebreid badritueel wordt de bruid gekleed en gesluierd in de kleur rood (dat staat voor geluk). Vervolgens wordt haar haar voor het eerst op een volwassen manier opgestoken. De bruidegom krijgt in zijn ouderlijk huis door zijn vader een speciaal hoofddeksel opgelegd. De bruid wordt door haar toekomstige man opgehaald bij haar ouderlijk huis. Maar voor ze meegegeven wordt, moet de bruidegom onderhandelen met de bruidsmeisjes door voor hun allerlei leuke dingen te doen. Eerst wordt er thee gedronken met de ouders en familie van de bruid en dan vertrekt het paar naar hun toekomstige huis om daar thee te drinken met de familie van de bruidegom. Daarna wordt in de kerk of op een andere plek waar het huwelijk voltrokken kan worden, het huwelijk geregistreerd. Daarna wordt, om hun beide families te bedanken, het huwelijksmaal aangeboden. Er worden dan soms wel 12 gangen geserveerd.

Huwelijks rituelen in andere landen Mauritanië: Dikke bruiden In Mauritanië worden vrouwen volgestopt met allerlei voedsel tot zij moeten overgeven. Dit wordt ook wel Leblouh genoemd en is bedoeld om de bruid meer aantrekkelijker te maken. Dikke vrouwen worden namelijk als mooier beschouwd dan slanke vrouwen. Korea: Vis In Korea is het de gewoonte om na het huwelijk de bruidegom van zijn sokken te ontdoen, een touw om de enkel te knopen en de voeten te beslaan met vissen. Dit zou zijn ter voorbereiding van de huwelijksnacht. Congo: Verboden te lachen In Congo is het verboden te lachen tijdens de gehele huwelijksceremonie. Duitsland: Kapotte borden In Duitsland nemen gasten servies mee voor het nieuwe stel, maar in plaats van dat zij deze mee kunnen nemen naar hun nieuwe huis, worden de borden kapot gegooid. Dit om slechte geesten en demonen weg te jagen. Frankrijk: Een vies drankje In Frankrijk wordt ook wel eens door vrienden van het echtpaar alle viezigheden, de restjes, het afval, et cetera verzameld. De bruid en bruidegom moeten deze na de ceremonie drinken uit een toiletpot. Tegenwoordig wordt er echter chocolademelk gedronken, maar eveneens uit een toiletpot. China: Tranen Een maand voor de bruiloft moet de bruid een uur huilen per dag. Tien dagen voor de bruiloft moet de moeder van de bruid hieraan meedoen, en weer tien dagen later geldt hetzelfde voor de grootmoeder. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedere vrouw in de familie van de bruid samen met de bruid meehelpt. Dit is om de tranen van geluk te tonen.

OBS De Pipegaal Amy Berk en Noa Vasilda

Amerikaanse Feestdagen

Amerika heeft verschillende belangrijke feesten, hier zijn er een paar op een rijtje.

Martin Luther King Day Martin Luther King Day is een dag om de dominee Martin Luther King te vieren. Hij kwam op voor de zwarte mensen. Dit vieren ze altijd op de derde maandag van Januari.

Valentine's day Valentijns dag is de dag om je vriendje, vriendinnetje, je moeder of je zus een bloemetje of chocolade te geven, of om gewoon iemand extra te verwennen, dit is op 14 februari.

President's day Een dag om de verjaardagen van de oud-presidenten te vieren, eerst alleen voor George Washington, de eerste president, maar later ook voor President Lincoln. Om voor alle andere presidenten ook een feestdag te verzinnen, was dat een beetje te veel. Nu is het gewoon een dag waarop ze alle presidenten vieren, op de verjaardag van George Washington, 22 februari.

Memorial Day Dode, Amerikaanse militairen worden herdacht op de laatste maandag van mei. Het heette eerst decoration day omdat de graven worden versierd met bloemen.

Independence Day Fourth of July, de Amerikanen vieren dan dat ze onafhankelijk zijn, met vuurwerk en barbeque en gezamelijke picknicks. Eerst was Amerika bezit van Engeland alleen daar kwam in 1776 verandering in, in juli werd het contract getekend dat Amerika eindelijk vrij was.

Thanksgiving Thanksgiving is misschien wel de belangrijkste feestdag in Amerika en Canada, belangrijker dan kerst. Mensen bedanken god voor de oogst. Het wordt gevierd op de derde donderdag van november of de tweede maandag in oktober. Meestal is de hele familie dan bij elkaar om samen te zijn.

Christmas day Kerstmis is in Amerika best wel belangrijk, in plaats van 2 dagen, duurt kerstmis in Amerika maar één dag. Een paar maanden van te voren komen er al kerstversieringen en worden er al cadeautjes gekocht.

Columbus Day Ze eren op 12 oktober Columbus, omdat hij Amerika ontdekt heeft op 12 oktober in 1492.

Halloween Halloween is een Amerikaanse feestdag die op 31 oktober wordt gevierd, kinderen gaan dan verkleed langs de huizen, en zeggen Trick or Treat, ze krijgen dan een snoepje. Het wordt steeds vaker in andere landen gevierd, zoal Nederland en België.

--OBS Pipegaal (overleg) 14 nov 2014 14:01 (CET)Jasmijn, Kira, Sanne en Wendy uit groep 8, De Pipegaal. 14 November.

weghalen

Hoi, leuk dat jullie zo aan de slag gaan met WikiKids. Jullie moeten alleen de tekst die er al staan, laten staan. In plaats van tekst te vervangen, kan je ook het toevoegen. Hier hebben andere gebruikers en de lezers veel meer aan. Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 17 nov 2014 15:15 (CET)

Chinees nieuwjaar

Dag allemaal,

Ik zag dat jullie een stukje tekst over het Chinese nieuwjaar op de overlegpagina van de Hoofdpagina hadden gezet. Daar hoort de tekst niet. Die moet een eigen artikel krijgen. Die moeten jullie dus eerst aanmaken. Ik zag ook dat de tekst voor een groot deel gekopieerd is van Willem Wever. Dat mag ook niet. Je moet in je eigen woorden de tekst schrijven! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 17 nov 2014 17:53 (CET)

Chinees nieuwjaar =

Chinees nieuwjaar.

In de Chinese jaartelling stelt elk jaar een dier voor. Zoals in dit schema hier:


Rat 1996 2008 2020 Os 1997 2009 2021 Tijger 1998 2010 2022 Konijn 1999 2011 2023 Draak 2000 2012 2024 Slang 2001 2013 2025 Paard 2002 2014 2026 Schaap 2003 2015 2027 Aap 2004 2016 2028 Haan 2005 2017 2029 Hond 2006 2018 2030 Zwijn 2007 2019 2031


Het hangt af van uw geboortedag welk dier u voorstelt . De Chinezen gebruiken een andere kalender dan wij. Sinds 1912 is in China de westerse kalender wel in gebruik, maar de traditionele maankalender is nog heel belangrijk. Zo wordt bijvoorbeeld de datum van het belangrijkste festival, het Chinees Nieuwjaar ofwel het Chinese Lentefeest, bepaald volgens deze maankalender. Het Chinees Nieuwjaar valt op de eerste dag van de eerste maanmaand. Op zijn vroegst is dat 21 januari, op zijn laatst 20 februari. Elke maanmaand begint als het volle maan is. De maancyclus duurt 29 tot 30 dagen. Een kleine rekensom leert dat een jaar van 12 maanden dus 354 dagen telt. Aangezien de aarde er 365 dagen over doet om om de zon te draaien, 'missen' er dus 11 en een kwart dagen per jaar. De Chinese oplossing is simpel, ze voegen gewoon om de drie jaar een schrikkelmaand in.

Rutger en Guus OBS Pipegaal

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg_gebruiker:OBS_Pipegaal&oldid=369430"