Pey pok

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speler die een Pey Pok bespeelt

De pei pok of Pipok (Khmer: ប៉ីពក) is een muziekinstrument uit Cambodja, vergelijkbaar met een bamboefluit. Echter gebruikt men bij dit instrument een enkele vrij trillende tong om het geluid te maken. Dit instrument en de pey ar (of pei au), dat een dubbel riet heeft, worden beide gebruikt in de Krom phleng arak, een bruiloft-orkest. De tong is gemaakt van koper en vergelijkbaar met de heen en weer bewegende tong in een mondharmonica.

De pei pok wordt gespeeld, mogelijk om de geest van voorouders op te roepen. Het heeft een belangrijke functie bij huwelijksceremonies en gebeden. Het wordt vrijwel altijd als solo-instrument gebruikt. Later in de ceremonie neemt een orkest het over.

De pei pok is dus een blaasinstrument en wordt van bovenaf aangeblazen. De bamboe pijp is onderaan open. Aan de bovenzijde zitten 7 gaten die met de vingers worden afgesloten (vergelijkbaar met een blokfluit) en aan de achterzijde zit een gat dat met de duim wordt afgesloten. De tong is gemaakt van koper of messing met een grote spitse punt. Het hele oppervlak van de tong is rechthoekig. De tong wordt direct bij de bovenste bamboeknoop (verdikking) geplaatst en vastgezet met hars of bijenwas. De speler plaatst zijn bovenlip over de tong heen. Er kan zowel geblazen als gezogen worden. De tonen zijn vrij zacht. Door de gaten langzaam te openen en te sluiten ontstaan er glijdende tonen (glissando).

Hun oorsprong kan wel meer dan 2000 jaar geleden zijn. Het instrument is verwant aan de Khaen.

Schematische tekening van de Pey Pok

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pey_pok&oldid=670419"