Schaaf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blokschaaf met houtkrullen

Een schaaf is een stuk (hand)gereedschap waarmee je dunne plakjes hout (krullen) van een stuk hout af kunt schaven/snijden.

In de keuken heb je een vergelijkbaar keukengerei: de kaasschaaf of groenteschaaf.

Je hebt ook roterende elektrische schaafmachines die worden gebruikt voor dezelfde soorten grotere taken, maar deze zijn niet geschikt voor schaven op kleine schaal, waarbij je beter een miniatuur handschaaf kunt gebruiken.

Over het algemeen worden alle schaven gebruikt om een ​​ruw stuk hout of hout plat te maken, de dikte ervan te verminderen en een glad oppervlak te geven.

Speciale soorten schaven zijn ontworpen om groeven of sierlijsten te snijden (profielschaven). Een schaaf kan zowel getrokken als geduwd worden.

Een schaaf is in feite een blok of houder met daarin een beitel of mes (blokschaaf). De onderzijde van het blok dat over het hout glijdt, wordt de zool genoemd. De beitel of het mes wordt net even dieper ingesteld en vastgezet met een wig en steekt door de zool heen zodat het 't hout kan afsnijden (schaven). Een vergelijkbare functie heeft de machinale de vandiktebank en de frees.

Een schaaf met een lange zool noem je ook wel een rijschaaf.

Geschiedenis

Handschaven stammen al uit de tijd van de Romeinen. Sindsdien is het model en de werking van de schaaf nauwelijks veranderd. Het gereedschap is een afgeleide van de dissel.

Ten tijde van de industriële revolutie kwamen er in plaats van houten blokschaven de gietijzeren modellen waarbij de stand van de beitel kon worden ingesteld met een stelschroef. Deze waren bijvoorbeeld afkomstig van Stanley Works, een nog altijd bestaand merk.

Onderdelen

Plane parts.jpg


De standaardonderdelen van een (gietijzeren) handschaaf zijn onder meer:

  • A: mond ; een opening in de zool van het vlak waardoor de beitel heensteekt en waardoor houtkrullen omhoog komen.
  • B: ijzer of beitel ; een stalen mes dat het hout snijdt.
  • C: hefboomkap ; beveiligt het ijzer of beitel en strijkt stevig op de kikker.
  • D: diepte-instelknop ; regelt de snijdiepte van het ijzer of de beitel.
  • E: knop ; staat een tweede hand toe om de schaaf te geleiden.
  • F: kapijzer of spaanbreker ; versterkt het ijzer en krult en breekt houtkrullen uit elkaar als ze door de mond gaan.
  • G: hendel voor zijdelingse verstelling ; trekt het ijzer of beitel scheef zodat de snijdiepte gelijkmatig is over de breedte van de mond.
  • H: draagtas ; het belangrijkste handvat om de schaaf vast te pakken.
  • I: nokkenhefboom ; die een glijdend gedeelte van het voorste uiteinde van de zool draait om de opening in de mond van de schaaf aan te passen. Het is verankerd aan de draadstang van de knop en vastgezet door de knop vast te draaien.
  • J: kikker ; een verstelbare ijzeren wig die het vlakke ijzer in de juiste hoek houdt en waarmee de diepte ten opzichte van de zool kan worden gevarieerd. De kikker wordt door twee parallelle sleuven aan de binnenkant van de zool geschroefd en is op veel vlakken alleen verstelbaar met een schroevendraaier als het schaafijzer is verwijderd. Bij een blokschaaf is dat de wig die je vastslaat met een hamer.
  • zool ; de vlakke onderkant van de schaaf.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schaaf&oldid=803159"