Tactiek van de verschroeide aarde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tijdens de veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812 staken de Russen zelfs Moskou in de brand.

De tactiek van de verschroeide aarde is een term uit de militaire wereld. De tactiek houdt in dat een land een stuk grondgebied "waardeloos" maakt als het land gedwongen is dit aan de vijand te geven. Dit kan gebeuren door huizen en dorpen af te breken of in de brand te steken, bruggen en spoorlijnen te vernietigen en telefoon- en telegraaflijnen kapot te maken. Ook worden zaken als fabrieken en landbouwgrond vernietigd. Op deze manier heeft de vijand niets meer aan het gebied. Het land kan voor de tactiek kiezen om de vijand te dwarsbomen of tegen te werken.

De tactiek is niet altijd effectief. Ook is de tactiek erg ingrijpend voor de lokale bevolking. Deze bevolking wordt namelijk ook slachtoffer van de tactiek of is gedwongen te vertrekken uit het gebied. De Geneefse Conventies (een soort van spelregels voor oorlog voeren) verbieden dan ook het gebruik van de tactiek van de verschroeide aarde.

Overigens is de tactiek in verschillende oorlogen gebruikt. Zo gebruikten de Russen de techniek tijdens de veldtocht van Napoleon naar Rusland. Ook werd de tactiek in de Amerikaanse staat Georgia gebruikt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tactiek_van_de_verschroeide_aarde&oldid=820691"