Wikikids:Clubhuis/archief/31

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Nieuwe moderator!

Dag allemaal,

Sinds vandaag hebben een nieuwe moderator op WikiKids; namelijk gebruiker Hippogryph. Hierdoor is ons moderatorteam versterkt en kunnen we sneller en beter reageren. We hopen met vier personen het werk beter te verdelen. Dit betekent dat als je vragen hebt, je sinds vandaag ook terecht kunt bij Hippogryph. Wij wensen hem veel succes! Groetjes, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 9 okt 2022 13:53 (CEST)

Bedankt voor de succeswens! Ik ben dankbaar en blij om te horen dat ik aan de slag mag gaan als moderator. Ik zal mijn uiterste best doen om die taak zo goed mogelijk uit te voeren. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 9 okt 2022 16:47 (CEST)

Grote schoonmaak

Dag allemaal, mij leek het misschien een goed idee om een grote schoonmaak te organiseren op WikiKids. We hebben nog al wat artikelen die verbeterd, samengevoegd of aangepast moeten worden in de volgende categorieën:

Veel artikelen staan al jaren in deze categorieën. De laatste paar dagen heb ik al een groot aantal samengevoegd, verbeterd of verwijderd. De artikelen die over zijn gebleven vergen echter wat meer werk. Daarom is mijn vraag: Zijn er geïnteresseerden voor deze grote schoonmaak? En moeten we het misschien als wikiproject organiseren voor eind oktober-begin november? Groetjes, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 9 okt 2022 16:30 (CEST)

Lijkt me een goed idee, ik ben erin geïnteresseerd om mee te helpen bij deze schoonmaak. Het idee van een wikiproject ondersteun ik ook van harte, vele handen maken immers licht werk. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 9 okt 2022 16:47 (CEST)
Ben nu nog bezig met Lijst van kinderboekenschrijvers. Een grote schoonmaak op een later tijdstip lijkt me een goed plan. Je kunt ook aan het voorjaar denken. Dat is altijd hét moment geweest voor een grote schoonmaak ;) Gr. Hanssain (overleg) 9 okt 2022 16:51 (CEST)
Ja, dat klopt. Helaas begint deze categorieën steeds voller te raken en ga altijd graag schoon het nieuwe jaar in. Misschien is het niet erg traditioneel, maar ik ruim altijd de kerstboom weer op voor de jaarwisseling. Ik denk dat het uitzoeken van de categorieën wel voor 31 december moet lukken. Groetjes, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 10 okt 2022 22:14 (CEST)
Heb wel het artikel Telecommunicatie aangepakt. Een lastige klus. Het is nu een instapartikel met verwijzingen naar de hoofdartikelen. Graag nog ff kritisch meelezen. Gr. Hanssain (overleg) 11 okt 2022 00:02 (CEST)
Voortgang ziet er goed uit, ben het ermee eens dat het artikel geschikter is als instapartikel. Zelf zit ik met mijn handen in het haar als het gaat om het artikel COVID-19. Het artikel is niet erg lang, maar bevat veel informatie waaraan duidelijk te zien is dat het artikel snel is bijgewerkt n.a.v. een persconferentie van het kabinet. Ik heb zelf een kijkje genomen op de COVID-19-artikelen van verschillende Wikipedia's, maar die artikelen zijn vrij lang en mijns inziens onoverzichtelijk (en schieten naar mijn mening hun doel een beetje voorbij, omdat een encyclopedie zoals Wikipedia – als het goed is – een algemeen naslagwerk en geen specialistische encyclopedie is). Het leek mij een goed idee om in het WikiKids-artikel in ieder geval de symptomen, besmettingsfase en ziektefase volledig doch kernachtig te beschrijven, maar ik was benieuwd hoe jullie daarover denken. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 11 okt 2022 01:05 (CEST)
Heb 'm aangepast. Loop 'm nog ff na als je wil Hippogryph. Gr. Hanssain (overleg) 11 okt 2022 11:59 (CEST)
Bedankt voor de hulp. Ik ben ondertussen bezig met Spaanse keuken, zodat er een mooi overzicht komt van alle gerechten en culinaire gebruiken. Dat wordt meteen ook een mooi "instapartikel". Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 11 okt 2022 12:17 (CEST)
Heb het aangepaste artikel gezien, ziet er goed uit. Ik heb het gedeelte over de WHO naar SARS-CoV-2 verplaatst, omdat het volgens mij daar meer betrekking op heeft. Heb ook een kijkje genomen op het artikel over de Spaanse keuken, de toevoegingen over maaltijden en Spaanse gerechten zien er mooi overzichtelijk uit. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 11 okt 2022 13:38 (CEST)
Zo'n grote schoonmaak lijkt me een goed idee. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 11 okt 2022 20:04 (CEST)
Hallo allen, Heb een sjabloon gemaakt op basis van werk in uitvoering: Sjabloon:Grote_schoonmaak, om de actie nog duidelijker te maken.
Clean-up no human-like stuff.png Schoonmaakwerk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Het gaat hierbij om het verbeteren van tekst, opmaak en samenvoegen van soortgelijke artikelen
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.


Zie dat de Werelderfgoedlijst niet compleet is en nagelopen moet worden. Heb 'm opgenomen in portaal geschiedenis. Kan ook met de grote schoonmaak. Gr. Hanssain (overleg) 23 okt 2022 22:31 (CEST)
Misschien zou het handig zijn als alle artikelen met dit sjabloon automatisch in een grote categorie komen, zodat iedereen die wil helpen met de grote schoonmaak makkelijk artikelen kan vinden die verbetering nodig hebben. Єize01 (નુ־) overleg? 25 okt 2022 16:33 (CEST)
Hoi Allen, ben bijna klaar met de prijswinnende schrijvers en illustratoren. Wat mij betreft kan ik dan gaan meehelpen aan de grote schoonmaak. Zag dat Rots61 een lijst artikelen beginnend met een A heeft gemaakt. Hoort dat ook bij de grote schoonmaak? Gr. Hanssain (overleg) 9 nov 2022 17:54 (CET)
Die lijst met artikelen, hoort niet bij de grote schoonmaak. Dat is een project waar ik al langer mee bezig ben. Zelf was ik van plan om het begin volgend jaar te organiseren. Want het is wel nodig, er zitten spelfouten in, zinnen die niet helemaal kloppen of links naar websites die niet meer bestaan. Het staat dus los van deze oproep hier. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 9 nov 2022 19:33 (CET)

Ster voor wie er helpt? Cleanup Barnstar Hires.png Gr. Hanssain (overleg) 11 nov 2022 16:12 (CET)

Ziet er goed uit! Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 11 nov 2022 16:19 (CET)

Categorie:Landen

Goedenavond,

Ik heb iets waar ik over twijfel. We hebben op WikiKids de categorie Landen. Nu staan hier een heleboel artikelen over landen in. Deze artikelen staan echter ook in de subcategorieën per continent. Nu is mijn vraag: stoppen we in de categorie landen alle landen die er zijn? Of stoppen we deze pagina's in de juiste subcategorië. Ik heb nu namelijk het idee dat het allebei een beetje gebeurd en het lijkt mij handig om hierin een keuze te maken.

Ik hoor graag jullie mening!

Wouter15 overleg · (MOD). 12 okt 2022 19:12 (CEST)

Ik denk eerlijk gezegd dat er niets mis mee is dat ze in beide categorieën staan, want een land vind ik altijd gewoon in de landen categorie passen, maar ook in die van het continent. Het kan handig zijn dat er twee zijn, omdat mensen dan hun 'selectie' kunnen verruimen of verminderen. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel. Єize01 (નુ־) overleg? 12 okt 2022 19:41 (CEST)
Ik had een soortgelijk 'probleem' met schrijvers en illustratoren. Bij het artikel illustrator is er een lijst toegevoegd (en opgenomen in categorie:lijst), maar ze staan ook per land: bijvoorbeeld Categorie:Nederlands illustrator. Ik denk dat kinderen in eerste instantie het prettiger vinden om vanuit een lijst (evt. bij een 'instapartikel') te zoeken. Zeker als ze niet helemaal zeker van de spelling van een naam zijn. Pas als ze een beetje vertrouwd zijn met de categorieën gaan ze daar op verder. Gr. Hanssain (overleg) 12 okt 2022 23:22 (CEST)
Logischerwijs zouden de pagina's in de juiste subcategorieën moeten staan, maar ik kan me er iets bij voorstellen dat sommige mensen het fijn vinden als alle landen in één categorie op alfabetische volgorde staan. Ik heb eerlijk gezegd geen sterk uitgesproken mening hierover en kan wel leven met de dubbele categorisering zoals die nu is. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 14 okt 2022 02:19 (CEST)
Het idee was ooit om de landen in te delen naar continent. In de categorie:Landen zou dus ieder land ingedeeld moeten staan naar continent. We hebben al een lijst met landen onder landen van de wereld. Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 15 okt 2022 15:42 (CEST)
Ik wil best ervoor zorgen dat de categorie Landen leeggehaald word en dat al deze landen in de juiste subcategorie terecht komen. Zijn jullie het daarmee eens? Ik heb namelijk niet zoveel zin om al dat werk voor niks te zitten doen. Wouter15 overleg · (MOD). 20 okt 2022 19:09 (CEST)
Snap ik. Ik denk dat het beter is om de landen in subcategorieën te stoppen. Ik weet niet hoe de anderen hier tegenover staan. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 20 okt 2022 19:50 (CEST)
Subcategorieën is denk ik beter, hierdoor kan je in de toekomst misschien makkelijker uitbreiden! Mvg, 👮🏻‍♂️ MakiBoy (overleg) 20 okt 2022 20:08 (CEST)
Daar ben ik het mee eens. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 21 okt 2022 13:03 (CEST)

Ideeënbox

Dag allemaal, het is weer eens tijd voor de ideeënbox. Als je een leuk idee hebt om WikiKids te verbeteren, mag je dat hieronder plaatsen. Met vriendelijke groet, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 20 okt 2022 21:42 (CEST)

  • Verbeterde mobiele weergave. Die is namelijk belabberd. En misschien een reageerknop zoals op wikipedia. En automatische handtekening misschien. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 21 okt 2022 07:17 (CEST)
De mobiele weergave is al lang een puntje van aandacht. Reageerknop zoals op Wikipedia, kan handig zijn. Gebruik hem zelf niet op Wikipedia. Automatisch handtekening zetten zal lastig worden. Daar is een bot voor nodig om het goed te laten werken. Want mijn bijdragen worden altijd gesigneerd door ervaren gebruikers. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 24 okt 2022 14:53 (CEST)
Haha, precies dat waren toevallig ook mijn ideeën! De mobiele versie is echt verschrikkelijk, haha. Voornamelijk de kleine puntjes bij opsommingen, het kleine lettertype bij categorieën en de grote afbeeldingen zijn een probleem. Die automatische handtekening lijkt me ook erg handig (dat vergeten nieuwe gebruikers nogal vaak in de Boomhut). Bij Wikipedia heb je toch ook zo'n systeem, kan ik me herinneren? S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 20:33 (CEST)
  • Ik denk dat het handig zou zijn om bij de uitleg in de andere talen een ander artikel als voorbeeld te nemen dan 'romeinen', want dit artikel bestaat überhaupt niet. Єize01 (નુ־) overleg? 21 okt 2022 16:03 (CEST)
Wat bedoel je hier precies mee? Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 24 okt 2022 14:53 (CEST)
Bij de Duitse presentatie bijvoorbeeld wordt er gezegd: 'Zum Beispiel: Du machst eine Hausarbeiten über den Romeinen. Suche im WikiKids nach Romeinen...', terwijl het artikel Romeinen niet echt bestaat. Ik denk dus dat het mooier zou zijn als er een ander artikel wordt gebruikt als voorbeeld. Єize01 (નુ־) overleg? 24 okt 2022 15:03 (CEST)
Ja, dat klopt. Het woord Romeinen kan daar het best vervangen worden door iets anders. Als Mike dat zou willen doen. Voordat ik alles in de verkeerde naamval doe. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 24 okt 2022 16:11 (CEST)
  • Het lijkt me handig om toch de cijfers van de bezoekers te krijgen. Nu krijgen we het alleen van de meest bezochte pagina's, één/twee keer per jaar. Zelf heb ik liever een overzicht wat we vaker kunnen bekijken/updaten. En waarmee we kunnen zien hoeveel bezoeken een pagina heeft gehad. Ik heb een extensie gevonden die dat ongeveer doet. Die extensie wil ik een beetje aanpassen zodat hij goed werkt voor WikiKids. Wat vinden jullie van dit idee. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 24 okt 2022 14:53 (CEST)
Ja dat lijkt me een goed plan, zeker omdat het nieuws natuurlijk kan beïnvloeden welke artikelen er vaak gelezen worden. Nu is bijvoorbeeld Oekraïne vaak in het nieuws en we zien dat dat artikel daarom vaker gelezen wordt dan een jaar geleden. Dit lijkt me een goed plan om artikelen goed up te daten. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 24 okt 2022 15:04 (CEST)
Het is deze extensie die ik iets aan wil passen, zodat je er wat meer mee kunt. De pageviews worden dan rechts zichtbaar, op de plek waar nu "Hulp" staat, voor de ervaren gebruikers. (500+ ofzo) Ik weet nog niet of ik ze maandelijks ga laten lopen. Of dat ik het houd zoals het nu is . Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 24 okt 2022 16:11 (CEST)
Dat zou mooi zijn. Heb er al eens om gevraagd. Net wat Mike zegt, kun je dan volgen wat actueel is bij de bezoekers en eventueel het aanbod aanpassen. Gr. Hanssain (overleg) 24 okt 2022 17:48 (CEST)
Dat zou inderdaad mooi zijn. De extensie die ik voorstel, kan nog wel een tijdje duren, want ik wil hem uitbreiden. We kunnen daarom ook een andere extensie gebruiken. WikiKids maakt gebruik van Google Analytics, daarom zou ik deze extensie voorstellen. Daar heb je meer aan, als het om statistieken gaat. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 24 okt 2022 21:40 (CEST)
  • Nog een ideetje: pagina's kunnen schrijven in je gebruikersnaamruimte om ze te kunnen hernoemen naar de hoofdnaamruimte. Mocht dit systeem bestaan zou dat fijn zijn, anders zou het leuk zijn als het systeem ingevoegd wordt in WikiKids. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 25 okt 2022 18:38 (CEST)
Dat bestaat al, je kunt de speciale pagina; Special:PaginaHernoemen gebruiken. Je kunt ook de tekst kopieren in een nieuw artikel, dan hoef je helemaal geen pagina te hernoemen. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 26 okt 2022 22:21 (CEST)

Portaal:Egypte

Hallo, ik had een jaar (of twee misschien) geleden voorgesteld om het Portaal:Egypte te maken, ik ben daar vandaag mee begonnen, en ik zou graag iemands mening willen horen over wat er tot nu toe uit is gekomen. Єize01 (નુ־) overleg? 26 okt 2022 15:06 (CEST)

Ziet er goed uit. Misschien kun je ook een portaalbox plaats met enige uitleg en een link naar het Portaal:Egyptische Oudheid, zoals op het Portaal:Griekenland met de link naar Portaal:Griekse oudheid. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 26 okt 2022 17:18 (CEST)
CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd Єize01 (નુ־) overleg? 26 okt 2022 18:07 (CEST)
Hoi Eize01, kijk ook eens bij Technologie of er items zijn die bij de egyptische oudheid horen en nog niet in je overzicht gemeld zijn. Ziet er al goed uit overigens. Gr. Hanssain (overleg) 26 okt 2022 22:06 (CEST)
Ik heb er 1 gevonden, droogdok, hij staat nu in de Portaal:Geschiedenis/Gewenste artikelen, aangezien het Portaal:Egyptische Oudheid daarop uitkomt. Єize01 (નુ־) overleg? 27 okt 2022 08:45 (CEST)

Update van de hoofdpagina

Beste vrijwilligers, ik heb het idee dat de hoofdpagina verouderd is en een (kleine) update nodig heeft. Ik heb een aantal dingen geconstateerd:

  • De balk over Snel aan de slag is erg handig. Hier staat erg nuttige informatie in die vandaag de dag nog steeds helpbaar en relevant is.
  • Op moment van schrijven, 28 oktober 2022, is het week 43. Deze week zou het artikel van de week de Rooms-Katholieke Kerk zijn. Echter stamt dit sjabloon uit 2021 (zie Sjabloon:Hoofdpagina/Artikel van de week/43). Dit is dus nog het artikel van de week van dat jaar. In de bewerkingsgeschiedenis zie ik dat het ook niet echt wordt bijgehouden. Zo is er van 2016 t/m 2020 geen nieuw artikel van de week voor week 42 geweest.
  • De nieuwste pagina's wordt wel regelmatig gewijzigd (zie de bewerkingsgeschiedenis van Sjabloon:Hoofdpagina/Nieuw).
  • De balk over Contact is ook erg handig. Al staat de informatie over de Boomhut ook al bij de balk over Snel aan de slag. Wellicht kan deze informatie, ook over het KidsPortaal en Het Clubhuis worden samengevoegd?
  • Het portaaloverzicht is ook vrij verouderd.
  • De afbeelding van de week (zie Sjabloon:Hoofdpagina/Afbeelding van de week/43) wordt, net als het artikel van de week, ook niet echt meer bijgehouden. In 2016, 2017, 2018, 2020 en 2022 is de afbeelding niet geüpdate.
  • De balk In andere talen is erg handig. Zo kunnen kinderen ook de kinderwiki's in andere talen bekijken.

Naar aanleiding van mijn constateringen zouden mijn suggesties zijn:

  • Verwijder het sjabloon over het artikel van de week van de hoofdpagina, zo ook de afbeelding van de week. Op dit moment denk ik dat het belastend is om dit ieder jaar elke week opnieuw te moeten aanpassen. Wie zou dit, op dit moment, elke week willen doen?
  • Het sjabloon Sjabloon:Hoofdpagina/Portaaloverzicht (oftewel Meer informatie over) zou ik herzien. De huidige layout stamt uit 2018. In de tussentijd zijn er veel portalen bijgekomen, ook sub-portalen. Er zouden dus veel meer portalen aan toegevoegd kunnen worden, mijns inziens.
  • Voeg een overzicht toe aan de hoofdpagina waarin kinderen in één oogopslag informatie kunnen vinden over van alles en nog wat. Het overzicht van het categoriestelsel van WikiKids zou een voorbeeld kunnen zijn van zo'n overzicht. Wellicht zou dit sjabloon mooier uitgewerkt kunnen worden (wellicht in een nieuw sjabloon), met leuke kleurtjes (en plaatjes)?
  • Voeg een sjabloon genaamd "Ga naar een willekeurige pagina" toe, wellicht onder de zoekbalk. Ik verwacht dat kinderen dit best leuk zouden vinden (ondanks dat veel pagina's van lage kwaliteit zijn, lijkt het mij tenminste interessant om op een willekeurige pagina uit te komen). Toevallig werd dit ook al in 2020 voorgesteld (zie Overleg:Hoofdpagina#Willekeurige_pagina).

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn ideeën/voorstellen/suggesties vinden!

Met vriendelijke groet,

S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 15:32 (CEST)

Overigens heb ik me verdiept in het PIM-systeem en de verouderde SISO. Dit zijn slechts twee classificatiesystemen. Sommige belangrijke onderwerpen ontbreken hierin, zoals filosofie. Nu ben ik op zoek gegaan naar alternatieve systemen en kwam ik bijvoorbeeld op de Universele Decimale Classificatie (UDC), zie https://nl.wikipedia.org/wiki/UDC_(classificatiesysteem), en de Nederlandse basisclassificatie (NBC), zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Basisclassificatie. Wellicht zou erover nagedacht kunnen worden om een nieuw classificatiesysteem te ontwikkelen (door systemen samen te voegen)? Of wellicht is het een leuk idee om verschillende classificatiesystemen te gebruiken, zodat kinderen kunnen kiezen waar ze in kijken? Ik denk dat kinderen dit erg leuk zouden vinden, vooral als er bijvoorbeeld verschillende kleurtjes worden gebruikt. S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 15:40 (CEST)
Nog een alternatief: de Dewey Decimal Classification, zie https://www.britannica.com/science/Dewey-Decimal-Classification. Een systeem voor het organiseren van de inhoud van een bibliotheek, gebaseerd op de verdeling van alle kennis in 10 groepen. En dan heb je ook nog het Melvil Decimal System, zie https://www.librarything.com/mds/590.3. Hoe denken jullie hierover? Mij lijkt het wel leuk om een nieuw classificatiesysteem in of toe te voegen aan WikiKids! Ik ben benieuwd naar jullie antwoord! S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 15:54 (CEST)
Een korte reactie hierop, de artikelen van de week, worden nog wel elk jaar gecontroleerd. Ook zie je duidelijk dat de pagina's in dat blok veel bezoekers krijgen.
Het doel van het portalen overzicht is dat alle portalen onder een paar portalen vallen. Zoals het er nu uitziet, ziet het er wat mij betreft goed uit. Daar hoeft niets aan veranderd te worden qua lay-out. Die sub-portalen horen onder een groter portaal te hangen, dus er is geen noodzaak om het inhoudelijk uit te breiden.
Zo'n overzicht met van alles en nog wat, zou best een aanvulling kunnen zijn voor het portalenoverzicht op de hoofdpagina.
Zo'n Willekeurige pagina knop, kan best wel een leuk idee zijn. Maar dan moeten we er wel zeker van zijn dat veel artikelen goed zijn. Ik heb hem net 2 keer geprobeerd, eerst kwam ik uit op Overbodig, en daarna op Hondenteek. Niet echt artikelen die kinderen hoeven te zien. Maar als we dat op orde hebben, is zo'n button zeker een goed idee.
Elk systeem is gebrekkig, op dit moment gebruiken we een systeem dat wat mij betreft goed werkt. Het voordeel van WikiKids is dat we meer kunnen dan alleen het PIM-systeem. Je kunt makkelijk genoeg een extra categorie maken voor bijvoorbeeld Filosofie, in de categorie Mens en maatschappij. Zo is het niet nodig om over te stappen naar een ander systeem, wat weer veel tijd scheelt. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 28 okt 2022 15:57 (CEST)
Bedankt voor jouw reactie! Een paar vragen nog om meer duidelijkheid te krijgen (sorry als ik irritant bent, moet je gewoon zeggen hoor, haha):
Hoe worden de artikelen van de week gecontroleerd en wie doet dit? Want zoals ik al zei: van 2016 t/m 2020 is er geen nieuw artikel van de week voor week 42 geweest, zie ik (wel in 2021 dan).
Weet jij of het op één of andere manier mogelijk is om een Willekeurige pagina-knop te hebben die alleen naar artikelen navigeerd met meer dan, zeg, 200 woorden?
Ik zal eens in mijn eigen gebruikersruimte een soort sjabloon/algemeen portaal maken, gebaseerd op de Dewey Decimal Classification, om te kijken hoe dit uitpakt. Dit classificatiesysteem spreekt mij op één of andere manier heel erg aan. Ik zoek een soort tussenweg tussen de (mijns inziens) het simpele portaaloverzicht en het ingewikkelde categoriestelsel. Ik vind het altijd interessant om nieuwe systemen en theorieën te bedenken en ontwikkelen, dus vandaar dat ik dit zo leuk vind om te doen (betekent overigens niet dat mijn toekomstige model gebruikt moet worden ofzo)! :-) Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 16:08 (CEST)
Mike1023 doet dat vaak, soms is het gewoon handig om een artikel meerdere jaren te laten staan. Het artikel is dan gewoon goed, en er zijn dan geen alternatieven voor op dat moment.
Zo'n knop is mij niet bekend, dus waarschijnlijk bestaat zoiets niet, wel bestaat er Special:RandomInCategory, een speciale pagina waarmee je alleen maar pagina's, sjablonen of categorieën krijgt uit een specifieke categorie. Zelf ben ik nu bezig om langzaam maar zeker WikiKids te controleren. Maar dat duurt nog wel een (paar) jaar voordat dat klaar is.
Over zo'n nieuw systeem. Een nieuw systeem maken kost veel tijd, maar uitvoeren kost nog meer tijd. Een tussenvariant van het portaaloverzicht en het categoriestelsel kan wel een goed idee zijn. Maar aangezien ik niets met categorieën doe, kunnen andere gebruikers daar beter op reageren. Mvg Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 28 okt 2022 16:22 (CEST)
Is het geen idee om als een artikel een award heeft gewonnen dat artikel als artikel van de week te zetten? Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 okt 2022 17:46 (CEST)
Dat zou ook nog kunnen. Of een artikel van de maand? Is minder werk voor degenen die de pagina bijhouden. S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 18:48 (CEST)
Alle artikels die afgelopen jaar een award hebben gehaald, worden er aan het einde van het jaar ingezet. Met 12 artikelen heb je te weinig artikelen per jaar. Elke week een artikel lijkt me juist perfect. Je kunt zelf suggesties doen om de tekst aan te passen. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 28 okt 2022 18:55 (CEST)
Ah, zo! Ik snap 'm! Je moet de winnende artikelen in een jaar (willekeurig) onderverdelen in 52 weken? Dan is het geen dagtaak, inderdaad! S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 19:13 (CEST)
Aan het einde van het jaar worden sowieso alle nieuwe award artikelen toegevoegd. Daarnaast kijken we of er andere artikelen bij kunnen en of er een paar uit moeten. Dat is het hele proces. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 28 okt 2022 19:20 (CEST)
Dan is het wel bijzonder dat een artikel er 4 jaar lang instaat denk ik... Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 okt 2022 19:59 (CEST)
Kleine reactie op het artikel van de week:
  1. de artikelen van de week worden ieder voorjaar nagekeken en dan worden ze (grotendeels) vervangen. Koningsdag en Sinterklaas zijn vaste artikelen. Het kan kloppen dat er bepaalde artikelen meerdere jaren in terugkomen (bijvoorbeeld Rooms-Katholieke Kerk). Dit heeft ermee te maken dat we de lijst zo gevarieerd mogelijk willen houden. Hiermee voorkomen we 10 van de 52 artikelen over landen gaan. Over bepaalde onderwerpen hebben we meer goede, lange artikelen (bijvoorbeeld aardrijkskunde, biologie en geschiedenis), maar over van andere hebben we zeer weinig goede, lange artikelen (waaronder dus religie). Dit komt doordat sommige onderwerpen meer beschreven worden dan anderen. Als iemand een mooi uitgebreid artikel wilt schrijven over een religieus onderwerp, zou dat heel prettig zijn.
  2. Ik stel de lijst zelf samen, maar vraag na samenstelling altijd in het Clubhuis of men ermee eens heeft of nog suggesties heeft. In deze lijst neem ik de Awardartikelen op die dat jaar gewonnen hebben (als we alle Awardartikelen opnemen dan krijg je ieder jaar haast dezelfde lijst, wat mij vrij saai lijkt. Er zijn immers ook artikelen die "er niet genoeg uitspringen" voor een award, maar zeker wel artikel van de week kunnen zijn) en alle artikelen die ik persoonlijk tijdens een jaar verzamel. Heb je een voorstel, kun je me altijd een berichtje sturen voor natuurlijk.
  3. Voor de informatie: het artikel en de afbeelding van de week worden door een sjabloon zelf iedere week vervangen. Ik hoef daarvoor zelf niets te doen. Het enige wat ik feite doe is eens in het jaar alle artikelen nalopen en nieuwe invoeren (wat ongeveer 2-3 uur werk is). Voorheen werd dit iedere twee jaar gedaan; vorig jaar hebben we besloten om dit ieder jaar te doen.
Ik hoop hiermee enige zaken te hebben verhelderd. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 28 okt 2022 20:29 (CEST)
Bedankt voor de uitleg! Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 okt 2022 20:33 (CEST)
Nu snap ik 'm! S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 21:57 (CEST)

Twee nieuwe (belangrijke) portalen

Goedenavond. Ik heb mij vandaag verdiept in de kerndoelen (vanuit het SLO) en heb een eigen classificatiesysteem ontwikkeld (zie Gebruiker:S.Perquin/Classificatiesysteem WikiKids). Ik zie het als een tussenweg tussen enerzijds het portaaloverzicht en anderzijds het categoriestelsel. Het zijn niet te weinig algemene portalen/categorieën, maar ook niet te veel. Ik denk dat het eigenlijk wel alle belangrijke onderwerpen omvat.

Tijdens de ontwikkeling van dit systeem kwam ik op twee (mijns inziens) belangrijke portalen die nog niet bestaan: het Portaal:Techniek en het Portaal:Veiligheid. Nu heb ik al een opzetjes gemaakt (zie Gebruiker:S.Perquin/Portaal:Veiligheid en Gebruiker:S.Perquin/Portaal:Techniek). Ik weet dat ik onlangs al een Portaal:Filosofie heb aangemaakt (waar ik overigens erg dankbaar voor ben), maar zou ik ook toestemming mogen krijgen om deze twee portalen op WikiKids te integreren? Ik hoor graag van jullie! S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 20:07 (CEST)

Kan je uitleggen wat de meerwaarde van dat classificatiesysteem is? En volgens mij moet de layout van Techniek nog gedaan worden... Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 okt 2022 20:21 (CEST)
Ik zie persoonlijk niet waarom we een classificatiesysteem nodig hebben. Persoonlijk lijkt het me eerder overbodig, aangezien we al een portaalsysteem, een PIM-systeem en een categoriesysteem hebben. Daarvoor begrijp ik niet de meerwaarde van een classificatiesysteem. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 28 okt 2022 20:31 (CEST)
Bedankt voor jullie reacties! Nou, kijk: op de hoofdpagina zie je onder het kopje Meer informatie over zes portalen: Aardrijkskunde, Wetenschap, Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Woordenschat en Maatschappij. Er ontbreken nog een aantal belangrijke portalen, vind ik. Nu kan je natuurlijk niet alle portalen toevoegen, want dan krijg je het categoriestelsel. Maar je zou er wel een aantal extra kunnen toevoegen. Persoonlijk denk ik aan Filosofie, Religie, Techniek en Veiligheid. Veiligheid omdat onder andere verkeersles onder de verplichte vakken op de basisschool valt (het valt in ieder geval onder Oriëntatie op jezelf en de wereld). Techniek lijkt me daarnaast ook een belangrijk vakgebied waar kinderen over zouden moeten leren. Filosofie en Religie maken deel uit van levensbeschouwing of humanistisch vormingsonderwijs (HVO). Verder lijkt het me handig om de vier wetenschappen allemaal los van elkaar te benoemen in plaats van alleen Wetenschap. Sommige kinderen zullen vast niet weten dat je bij Biologie, Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde terecht kan komen middels het wetenschapsportaal. Snappen jullie mijn gedachtegang? :-) S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 20:45 (CEST)
Maar los van mijn classificatiesysteem: hoe vinden jullie het VeiligheidsPortaal geworden? Zou dit een portaal mogen worden? Ik denk dat het heel leerzaam is voor kinderen. En daarbij: goed voor jezelf zorgen en aan jezelf denken is erg belangrijk! S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 20:53 (CEST)
We hebben momenteel de zes hoofdportalen op de hoofdpagina, als onderdeel van het portaalsysteem. Persoonlijk vind ik dat religie onder maatschappij zou vallen (theologie is immers een maatschappelijke studie) en techniek onder wetenschap (toegepaste wetenschap). Ik ben van mening dat de meeste kinderen bij wetenschap wel een idee hebben van natuur-, scheikunde en biologie, aangezien dit het stereotype beeld is van wetenschap (namelijk wetenschappers in lapjassen met reageerbuisjes en vloeistoffen). Bij filosofie hebben we inderdaad een probleem, aangezien het misschien niet helemaal onder maatschappij valt. Natuurlijk kunnen we ook gewoon 9 portalen linken op de hoofdpagina i.p.v. 6, wat misschien beter is in dit geval. Een portaal over veiligheid lijkt me geen goed idee, aangezien het niet erg specifiek is. Wat is veiligheid? Verkeersveiligheid, criminaliteitsbestrijding, rechtspraak, internetveiligheid, voedselveiligheid, het naleven van bouwvoorschriften etc. We hebben immers al portalen over mediawijsheid (internetveiligheid) en verkeer en vervoer (wat misschien beter past bij verkeerslessen) en het grootste gedeelte zou onder "maatschappij" vallen. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 28 okt 2022 21:02 (CEST)
Oké, dus het VeiligheidsPortaal raad je af? En het TechniekPortaal, wat vind je daarvan? (Zie Gebruiker:S.Perquin/Portaal:Techniek). Het klopt dat ik de layout nog moet doen, maar dit is in ieder geval (in grote lijnen) hoe het portaal eruit zou komen te zien! S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 21:05 (CEST)
Over welke 9 portalen had je het trouwens? S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 21:07 (CEST)
Momenteel staan op de hoofdpagina 6 portalen (aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappij, kunst en cultuur, wetenschap en woordenschat). Als we dit uitbreiden naar 8 of 9 kunnen we filosofie toevoegen en eventueel een of twee andere portalen (misschien religie en/of taal). Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 28 okt 2022 21:13 (CEST)
Aan het portaal taal zat ik ook al te denken. Alleen: dit gaat over informatie over verschillende talen in de wereld. Ik weet niet of dit heel relevant is voor een hoofdportaal? En het TechniekPortaal? Ik ga het binnenkort maken. De onderwerpen die ik er nu op heb gezet, zijn regelrecht afkomstig van https://www.slo.nl/thema/meer/tule/orientatie-jezelf-wereld/kerndoel-45/. S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 21:17 (CEST)
Ehm, Mike, als je het hebt over vage, niet specifieke portalen: het portaal geschiedenis is ook niet erg specifiek. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 okt 2022 21:35 (CEST)
Hoe bedoel je, niet specifiek? S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 21:39 (CEST)
Het idee van het Geschiedenisportaal, is dat er verschillende portalen onder horen. Zo heb je het portaal Renaissance, Amerikaanse Burgeroorlog en Tweede Wereldoorlog. Je kunt ze allemaal zien onder het kopje Tijdlijn op het Geschiedenisportaal. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 28 okt 2022 21:40 (CEST)
Zoiets kan je dan ook maken van een portaal veiligheid. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 okt 2022 21:43 (CEST)
Ah zo! Wordt wel lastig, denk ik, want ik heb nu bijvoorbeeld een kopje Internetveiligheid toegevoegd (naar aanleiding van de feedback van Mike1023), maar dit heeft veel overlapping met het kopje Begrippen bij het Portaal:Mediawijsheid. Toch blijf ik erbij: een Portaal:Veiligheid zou nog niet eens zo'n slecht idee zijn! Je kunt altijd zaken toevoegen, zoals ik nu ook heb gedaan! S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 21:46 (CEST)
Geschiedenis is een duidelijk afgegrensd onderwerp; namelijk datgeen wat vroeger is gebeurd. Je hebt duidelijke maatstaven waarmee je kunt zeggen dat iets wel of geen geschiedenis is. Bij veiligheid is dat enorm moeilijk te bepalen, aangezien het op enorm breed veld van totaal verschillende onderwerpen toe te passen is. Gezondheidszorg heeft bijvoorbeeld vrij weinig te maken met veiligheid naar mijn mening. Natuurlijk is veiligheid geboden bij het behandelen van een aandoening of letsel, maar of het onderwerp depressie nou iets te maken heeft met veiligheid...dat lijkt me vergezocht. Veiligheid kan zo met veel onderwerpen in verband worden gebracht, zoals bouwkunde (veilige bouw van huizen), techniek (productveiligheid), voeding (voedselveiligheid), etc. Geschiedenis kun je verbinden met een wetenschappelijke traditie (namelijk de geschiedeniswetenschappen), terwijl dit bij veiligheid niet echt het geval is. Er bestaat weliswaar zoiets als security studies, maar dit heeft alleen betrekking op defensie, nationale en internationale veiligheid. Daarvoor lijkt het me beter om iets te doen van aparte portalen over verkeer en vervoer, mediawijsheid (die beide al bestaan), gezondheidszorg en criminaliteit/justitie/rechtspraak. Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 28 okt 2022 21:59 (CEST)
Ik snap je punt! Mocht er ooit nog behoefte komen aan een portaal over veiligheid, neem mijn portaal (Gebruiker:S.Perquin/Portaal:Veiligheid) gerust over en maak er iets moois van! :-) S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 22:04 (CEST)

Nog een poging. Ik werd weggedrukt: Het PIM systeem is al een classificatie. Ook de pagina Categorie:alles is er reeds op afgestemd. Het lijkt me zinvoller om de ontbrekende portaalpagina's in de PIM te gaan toevoegen. Kinderen zijn redelijk bekend met PIM, dus waarom zou je opnieuw het wiel gaan uitvinden. Lastiger is de boomstructuur van de categorieën. Ik heb al eens gewezen op de Getty ([[1]]). Ook zou het mooi zijn als de portalen overeenkomstige hoofdkleuren zouden krijgen als in de PIM. Wellicht moet de PIM iets prominenter op de hoofdpagina worden geïntegreerd. Gr. Hanssain (overleg) 28 okt 2022 22:26 (CEST)

Dat zou mij ook nog wel een goed idee lijken! Dan wordt WikiKids meer een soort bibliotheek! Maar het idee van 9 portalen spreekt me ook wel weer aan! S.Perquin (overleg) ☆ 28 okt 2022 22:48 (CEST)
Ter aanvulling: Het PIM systeem is niet zaligmakend, maar wel het meest kindvriendelijk. SISO en de andere systemen zijn veel te ingewikkeld. De portalen zijn wat ik noem "instappagina's", welke aan de PIM zijn gekoppeld (maar er ontbreken er nogal wat, wat nu nog ondervangen wordt met de categorieën). Vanuit de bestaande (hoofd)categoriën kunnen portalen en subportalen gegenereerd worden. Er bestaan inmiddels al een aantal subportalen (zie geschiedenis en kunst en cultuur). Er zijn een aantal artikelen die eigenlijk ook een portaal of instappagina zijn (bijvoorbeeld Telecommunicatie), maar deze zijn meer beschrijvend en een portaal is meer een opsomming van artikelen met hyperlinken. Het zou mooi zijn als de portalen en subportalen een vergelijkbare layout / huisstijl krijgen, evt. Qua kleur aansluitend op het PIM overzicht. De hoofdindeling van categorieën in Wikipedia is vergelijkbaar (Categorie:Alles). Genoeg stof tot nadenken en overleggen. Gr. Hanssain (overleg) 29 okt 2022 01:02 (CEST)
Ehm, wat is het PIM systeem? Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 29 okt 2022 07:54 (CEST)
Zie startpagina, linksonderaan (PIM-systeem). Ook kunnen lijsten (Categorie:lijst) in de portalen worden opgenomen. Gr. Hanssain (overleg) 29 okt 2022 08:03 (CEST)

Afbeelding van de week

Dag allemaal, gezien de discussie van gisteren, zou ik de afbeeldingen van de week willen updaten. Eigenlijk had dit afgelopen voorjaar moeten gebeuren, maar dat is helaas ondergesneeuwd. Ik heb hier een klein overzicht gemaakt van de nieuwe afbeeldingen van de week. Zoals je ziet zijn ze onderverdeeld in categorieën. Dit is een geheugensteuntje voor mijzelf, om ervoor te zorgen dat we een zo gevarieerd mogelijke lijst hebben. Hierdoor kunnen bepaalde afbeeldingen onder meerdere categorieën vallen of niet echt tot een categorie horen. Voor de uitvoering heeft dit geen gevolgen. Graag hoor ik of er nog toevoegingen zijn. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 29 okt 2022 13:45 (CEST)

Ziet er goed uit! Vraagje: waarom staan Marx en Engels bij geschiedenis ipv personen? Zo kan je namelijk Darwin ook bij geschiedenis zetten... Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 29 okt 2022 14:15 (CEST)
De categorieën zijn gewoon een geheugensteuntje voor mijzelf en hebben geen invloed op de uiteindelijk lijst. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 31 okt 2022 16:24 (CET)
Bedankt voor de uitleg!

Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 31 okt 2022 16:31 (CET)

"Artikel herschrijven"-sjabloon

Deze vakantie ben ik veel aan het lezen op en schrijven voor WikiKids. Nu kom ik regelmatig tegen een probleem aan. In sommige artikelen staat namelijk hele nuttige informatie, maar eigenlijk zou de titel gewijzigd moeten worden. Maar als je de titel wijzigd, heeft de paginanaam waar het artikel bij stond geen artikel. Dit terwijl het soms wel belangrijk is dat er een artikel komt bij de oorspronkelijke naam (in plaats van dat dit een doorverwijzing wordt naar het nieuwe artikel). Daarom bedacht ik het "Artikel herschrijven"-sjabloon. Mijn vraag is: bestaat er al zo'n sjabloon? Zo niet, dan zou ik deze wel graag willen aanmaken! De tekst bij het sjabloon zou kunnen zijn: "Een gebruiker vind dat dit artikel wel geschikt is voor WikiKids, maar niet onder deze naam. Onder deze naam zou een ander artikel geschreven moeten worden, maar dan moet het huidige artikel wel verplaatst worden naar een nieuwe pagina met een andere naam. Mocht je dit artikel willen schrijven, verplaatst het huidige artikel dan eerst voordat je de pagina herschrijft." Wat vinden jullie? S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 15:05 (CEST)

We hebben op dit moment genoeg sjablonen die je kunt gebruiken, zo'n extra sjabloon zorgt voor weer een extra sjabloon bovenop degene die we al hebben, je kunt {{beg}}, {{verbeteren}}, {{moeilijk}}, {{opmaak}}, {{twijfel}}, {{samenvoegen}} of {{Neutraliteit}} gebruiken, zie WikiKids:Overzicht sjablonen. Als je een pagina hernoemt, komt er automatisch een redirect. Zie bijvoorbeeld Mythe van de platte Aarde. Je kunt de inhoud van die pagina ook gewoon zelf aanpassen. Ook denk ik dat het sjabloon nooit gebruikt gaat worden. Het is zo specifiek. Dus er komt geen nieuw sjabloon. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 29 okt 2022 15:34 (CEST)
Oké! Bedankt voor je antwoord! Het was maar een idee! In mijn gebruikersruimte zal ik dit sjabloon aanmaken voor de leukigheid! :-)
Welk sjabloon zou je adviseren om toe te voegen aan de artikelen Positief en Wetenschappelijke methode? S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 15:43 (CEST)
Beginnetje? Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 29 okt 2022 15:44 (CEST)
In principe zijn het volwaardige artikelen, alleen staan ze (1) onder de verkeerde naam en (2) zouden de pagina's onder de huidige naam dan herschreven moeten worden. Maar ik zal het sjabloon van het beginnetje toevoegen! Dat vind ik wel een goeie! S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 15:49 (CEST)
Positief, er zijn daar meerdere betekenissen, je zou er een doorverwijspagina van kunnen maken. Dan hernoem je Positief naar Positief (....). En dan pas je Positief aan zodat het een doorverwijspagina wordt.
Bij Wetenschappelijke methode, zou ik, als ik jou was, gewoon het artikel opnieuw schrijven. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 29 okt 2022 15:54 (CEST)
Zal ik doen! Mocht WikiKids in de toekomst ooit behoefte hebben aan een "Verplaatsen en herschrijven"-sjabloon: zie mijn gecreëerde sjabloon op Gebruiker:S.Perquin/Sjabloon:Verplaatsen en herschrijven. S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 16:04 (CEST)

Bekendheid WikiKids vergroten

Beste allen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik WikiKids op de basisschool ontdekte. Een Wikipedia in kindertaal: hoe handig is dat! 22 dagen geleden besloot ik om ook bijdragen te willen leveren aan de wiki. Ik vind het ontzettend leuk om artikelen te schrijven over onderwerpen waar ik interesse in heb en waarvan ik de bekendheid onder de jeugd wil vergroten. Ik wil (ook later in mijn werk) voornamelijk de filosofische boodschap "durf te denken" overbrengen aan kinderen. WikiKids bestaat nu uit een relatief kleine community. Waar vroeger 21 moderatoren actief waren, zijn er nu nog maar 5 moderatoren. Mij lijkt het daarom leuk om de bekendheid over WikiKids te vergroten. Laten we er allen voor zorgen dat WikiKids een soort boost krijgt! Het verdient veel meer aandacht dan dat het nu heeft! Het is wel dé wiki voor en door kinderen!

Nu heb ik een aantal ideeën:

  • Jeugdjournaal. Op moment van schrijven zijn er 37.223 artikelen. Nog 2.777 artikelen en dan hebben we de 40.000 artikelen bereikt! In april 2014 telde WikiKids 15.291 artikel, in november 2016 19.104 artikelen, in december 2019 26.991 artikelen en in augustus 2021 waren het er 35.306. Mij lijkt het gaaf als we het Jeugdjournaal gaan benaderen zodra de 40.000 artikelen zijn bereikt. Wie weet kunnen ze dan iets vertellen over recente ontwikkelingen, bekende artikelen, gebruikers en de geschiedenis (met dit laatste ben ik nu toevallig ook bezig, zie Project WikiKidsHistorie).
  • Schooltv. Ik zie dat er nog geen énkel filmpje op Schooltv staat over WikiKids (zie https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=WikiKids). Daar moet verandering in komen, vind ik! Misschien is het leuk om een bepaald project te starten met als doel: ervoor zorgen dat er een filmpje te vinden is op Schooltv. Dit filmpje is dan eenvoudig vindbaar voor (basis)scholen, waardoor WikiKids bekender wordt onder kinderen.
  • Zapp. Zapp is het kinderblok van de NPO. Wellicht kunnen we ook hun benaderen om meer bekendheid te krijgen?
  • Willem Wever. Ook Willem Wever zou benaderd kunnen worden. In Willem Wever kunnen kinderen prangende vragen stellen. Al één van jullie (kinderen) nou bijvoorbeeld een vraag instuurt naar Willem Wever over WikiKids, komt WikiKids misschien in dat programma? Denk aan de vraag "Hoe wordt iets bekend?" of "Hoe krijg je bekendheid op televisie?". Of bijvoorbeeld "Hoe kun je schrijver worden?" (mocht je schrijver willen worden), "Wat doen moderatoren op internet?", "Is het erg om schrijffouten te maken?", enz., enz.
  • Klaas Kan Alles. Klaas van Kruistum bewijst in dit programma dat hij (bijna) alles kan. Maar kan hij ook artikelen schrijven voor WikiKids? Laten we het hem vragen!
  • Checkpoint. Checkpoint is een stoer testprogramma waarin Rachel Rosier met haar testteam allerlei experimenten uitvoert. Dit is ook een erg populair programma onder de jeugd, ik keek/kijk hier zelf ook naar. Ook hier zie ik mogelijkheden en kansen in om WikiKids meer bekendheid te geven. Misschien dat we artikelen kunnen schrijven over bepaalde leuke bekende experimenten (met encyclopedische relevantie) die ook uitgevoerd kunnen worden door Checkpoint? Dan sturen we hun een mail en leggen we uit dat we op WikiKids een aantal artikelen hebben geschreven over experimenten? (Al moeten zulke artikelen wel pedagogisch verantwoord zijn, dus dan zouden we ervoor moeten zorgen dat die experimenten waarover we schrijven niet gevaarlijk zijn. Gedachtenexperimenten zijn bijvoorbeeld niet gevaarlijk. Ik noem maar iets; zo zijn er veel meer interessante experimenten te bedenken. We zouden dan bijvoorbeeld ook een portaal kunnen starten genaamd Portaal:Experiment?)
  • Heeft iemand nog meer ideeën? Er zijn zóveel (simpele maar effectieve) mogelijkheden en kansen te bedenken!

Let's make WikiKids great again! ;-)

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden!

Met vriendelijke groet,

S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 19:19 (CEST)

Haha, nog even over Klaas Kan Alles en Checkpoint. Dan zeggen we in de mail dat als zij WikiKids via hun programma meer bekendheid geven, Klaas van Kruistum (plus Klaas Kan Alles) en Rachel Rosier een eigen artikel krijgen op WikiKids! Ik denk dat de redactie van deze programma's dit wel kan waarderen!
S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 19:21 (CEST)

Als je op mijn bericht wil reageren, graag reageren via Overleg gebruiker:S.Perquin/Project:MakeWikiKidsGreatAgain! :-) S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 19:59 (CEST)

Door de knop Bewerking ter controle bekijken, kun je bekijken hoe je bericht eruit komt te zien. Dat scheelt een heleboel bijdragen. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 29 okt 2022 20:02 (CEST)
Excuus, je hebt ook helemaal gelijk. Ik kijk mijn bijdragen altijd een paar keer na, maar dan ontdek ik een fout. En dan denk ik klaar te zijn, maar ontdek ik er weer eentje. Zo blijf ik bezig. Ik kan inderdaad beter gewoon heel goed kijken of het allemaal klopt wat ik schrijf. Dat zal ik bij deze bewerking ook doen! Ik ga er op letten! (Al is het wel moeilijk om die oude gewoonte uit mijn systeem te krijgen.)
Je kan het ook eens wagen bij Het Klokhuis. Of ze een aflevering over WikiKids willen maken. P.S.: Soms zijn jouw plannen wel héél ambitieus... Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 29 okt 2022 20:05 (CEST)
Daar had ik nog niet overnagedacht! Dat is een supergoeie van jou! Bedankt! Ken je de uitspraak trouwens van Walt Disney? "Al onze dromen kunnen uitkomen, als we de moed hebben om ze na te jagen." :-) S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:24 (CEST)

Gezien de mogelijke controversie over de naam, heb ik de naam van Project MakeWikiKidsGreatAgain verandert in Project WikiKidsGlorie. Bedankt Groempdebeer voor jouw attendering!

Mocht er nog iemand willen reageren op dit project (bijvoorbeeld nieuwe ideeën enz.), dan graag reageren via Overleg gebruiker:S.Perquin/Project:WikiKidsGlorie! Dan blijft het overleg overzichtelijk! S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:24 (CEST)

Nieuwe lijst: Gebruikers naar expertise

Na goedvinden van Gebruiker:Mike1023 heb ik een nieuwe lijst gemaakt voor de gebruikers die nu actief zijn. Zie Gebruiker:Groempdebeer/gebruikers naar expertise. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 30 okt 2022 14:40 (CET)

Technische problemen opgelost

Dag allemaal, een tijd geleden hadden we enkele technische problemen. Zo verschenen icoontjes voor beveiligde pagina's (slotje) en het volgen van pagina's (sterretje) dubbel of vergroot. Ook was ons flavicon verdwenen. Ik kan nu mededelen dat deze problemen opgelost zijn. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 1 nov 2022 16:23 (CET)

Top! Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 1 nov 2022 16:40 (CET)
Bedankt! Єize01 (નુ־) overleg? 1 nov 2022 18:07 (CET)

Vernieuwing van de sterren?

Voorstel 1

Dag allemaal, op de pagina wikikids:Sterren vindt je een overzicht van alle sterren die gegeven kunnen worden. Een aantal jaar geleden hebben we een aantal sterren toegevoegd, zodat er meer opties zijn. Mijn vraag is of de zilveren, gouden, Super-Bewerk- en Opper-Bewerkster nog wel nodig zijn? Dit zijn sterren die gebruikers kunnen krijgen voor een bepaald aantal bewerkingen. Deze sterren bestaan al sinds het begin van WikiKids en werden altijd veel uitgereikt. Inmiddels hebben we sinds een aantal jaar het badgessysteem, waardoor deze vier sterren niet echt nodig zijn (en haast niet meer gegeven worden). Het is eigenlijk dubbelop. Ik denk dat het beter is om de zilveren, gouden en Super-Bewerk- en Opper-Bewerkster uit de lijst te halen en wat meer sterren toevoegen voor bepaalde onderwerpen die nog missen. Ik heb hierover een aantal ideeën, maar ik wil eerst weten hoe jullie er tegenaan kijken. Het liefst deel ik namelijk ook de pagina overzichtelijker in. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 2 nov 2022 12:26 (CET)

Lijkt me OK. Weet wel dat de badge voor aantal nieuwe artikelen niet meer goed werkt. Die van mij gaat maar tot 250, terwijl ik al over de 1000 nieuwe artikelen ben. Begreep dat het badgesysteem ontwikkeld is door Appoo, maar die heeft WikiKids verlaten. Gr. Hanssain (overleg) 2 nov 2022 12:38 (CET)
Okay, dat is vreemd. Ik zal even vragen of iemand er naar wilt kijken. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 2 nov 2022 15:20 (CET)
Volgens mij zijn mensen blijer met een ster dan met een badge, maar is inderdaad een beetje dubbelop. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 2 nov 2022 17:02 (CET)
Daar valt inderdaad iets voor te zeggen. Het probleem is alleen dat de badges automatisch gegeven worden en de sterren niet. Dit betekent dat de badges vrij vaak gegeven worden, maar de sterren nauwelijks. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 2 nov 2022 17:05 (CET)
Zodra het badgesysteem weer werkt, ben ik het ermee eens dat de bewerksterren weg kunnen. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 2 nov 2022 17:29 (CET)
De zilveren, gouden, Super-Bewerk- en Opper-Bewerkster zouden volgens een voorstel moeten verdwijnen, maar ze zijn eigenlijk de enige objectieve want te meten onderscheidingen die er hier zijn. Dat kun je van “wetenschapssterren” of iets dergelijks natuurlijk niet zeggen. Belangrijker is echter – en daar gaat het in principe om - dat het aantal bewerkingen de betrokkenheid van de auteur daarvan bij Wikikids aangeeft en die betrokkenheid zou je juist moeten koesteren. Gewoon laten staat die sterren dus. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 2 nov 2022 20:18 (CET)
Dank voor de mooie bewoording van wat ik hierboven al probeerde te vertellen! Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 2 nov 2022 20:20 (CET)
Ah okay, zo had ik nog niet bekeken. Ik zal ze onder een kopje terugplaatsen met een link naar de EditCount (automatisch stellen). Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 2 nov 2022 20:45 (CET)
Aangezien ik merk dat er een behoefte is om de sterren voor aantal bewerkingen te behouden, heb ik een nieuw voorstel. De ster voor het hoogste aantal bewerkingen is nu 20.000 bewerkingen. Mij lijkt het interessant om twee nieuwe sterren toe te voegen voor nog hoge aantallen. Zelf heb ik deze gevonden:
Ik hoor graag wat jullie ervan vinden. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 3 nov 2022 13:14 (CET)
Goed plan! Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 3 nov 2022 15:58 (CET)
Die nieuwe sterren, top idee. Dus kortom, de huidige sterren blijven en kunnen worden uitgedeeld. @Hippogryph, alleen de badges voor het aantal artikels werkt niet. De rest werkt wel. Dus voor het aantal bewerkingen maakt het niet uit. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 3 nov 2022 17:28 (CET)

Voorstel 2

Dag allemaal, ik heb op deze pagina een kladje gemaakt van de sterren die ik zou willen toevoegen. Ik neem jullie er even doorheen:

  1. Op de eerste rij zien jullie de Rosettaster (voor vertalen/werken met anderstalige bronnen) en de Opruimster (voor het verbeteren van opmaak, spelling, etc. op artikelen). Ik zou deze sterren graag willen toevoegen, aangezien het gebruikers zou aanmoedigen dit te doen.
  2. Op de tweede rij zien jullie de medische ster, architectuurster, filosofiester, talenster en ruimtevaartster. Ik denk dat belangrijke onderwerpen zijn die nog geen ster hebben, dus wil deze graag toevoegen.
  3. Op de derde rij zien jullie drie extra sterren. Mijn idee is om voor bepaalde onderwerpen, zoals biologie, aardrijkskunde en geschiedenis twee versies te hebben. Dit is leuker om te delen als iemand deze ster voor een tweede of derde keer krijgt.
  4. Op de vierde rij zien jullie individuele sterren voor religies. We hebben een religiester die nog niet uitgereikt is. Ik twijfel persoonlijk of we bepaalde sterren niet in "subcategorieën" moeten indelen. In dit geval zou de religiester gewoon blijven bestaan, maar kunnen gebruikers ook een ster van een bepaalde religie verdienen als zij doorschrijven (natuurlijk moeten de artikelen dan wel met die religie samenhangen). Misschien kunnen we hetzelfde doen met de wetenschapsster (natuurkunde, scheikunde, wiskunde) en politiek (socialisme, conservatisme, liberalisme, etc.).
  5. Helemaal onder zien jullie nog een link naar een aparte pagina op WP, waar sterren voor een bepaald land staan. In het verleden hebben we gebruikers gehad die veel over een bepaald land schreven. Dit had niet alleen betrekking op aardrijkskunde, maar ook op geschiedenis, politiek en cultuur. Misschien is daarvoor leuk om deze lintjes toe te voegen. Stel iemand heeft veel geschreven over Oekraïne dan kunnen zij het Oekraïnelintje krijgen.

Ik weet niet of jullie kritieken of aanvullingen hebben, maar mij lijkt dit interessant. Graag hoor ik meer van jullie. Er komt sowieso nog een eindontwerp voor de pagina wikikids:Sterren aan. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 2 nov 2022 16:59 (CET)

Mijns inziens goede ideeën, maar ik weet niet of een ster per religie en per politieke stroming per se een goed idee zijn. Religie en politieke overtuiging zijn zulke persoonlijke zaken dat het uitreiken van een dergelijke ster gevoelig zou kunnen zijn of opgevat zou kunnen worden als een standpuntinname, vooral omdat het vrij lastig kan zijn om over die onderwerpen gebalanceerde en neutrale artikelen te schrijven. Verder ben ik het eens met het voorstel. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 2 nov 2022 17:29 (CET)
Nog een klein puntje: ik heb rosettaster lang bekeken om te snappen wat er bedoeld werd. Ik weet niet of ik de enige ben, maar persoonlijk vind ik voor deze ster de spelling rosetta-ster fijner. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 2 nov 2022 17:32 (CET)
@Hippogryph: Ik begrijp je punt en twijfelde eerst ook. Ik heb daardoor dat deel van het voorstel weggehaald. @Groempdebeer: Zal ik aanpassen. "Rossetaster" zou volgens de spellingsregels correct zijn, maar "Rosseta-ster" is idd beter te lezen. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 2 nov 2022 17:38 (CET)
Ik zie dat je ook het deel over de verschillende wetenschapssterren hebt doorgehaald, maar dat vond ik op zichzelf wel een prima idee. Hippogryph Overleg · (MOD) 2 nov 2022 17:52 (CET)
De rij is weer toegevoegd. We hebben al een wiskundester. Ik heb een scheikunde- en natuurkundester toegevoegd en een extra wetenschapsster. Ik houdt biologie in een aparte categorie, aangezien ik hier meerdere versies van wil. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 2 nov 2022 18:48 (CET)
Het is misschien een onbelangrijk detail, maar bij de talenster ontbreekt het woord 'over' tussen schrijven en talen. Єize01 (નુ־) overleg? 3 nov 2022 17:08 (CET)
Het ziet er goed uit. Misschien zal ik ook een paar nieuwe bloemetjes opzoeken die je ook kunt gebruiken als bloemetje. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 3 nov 2022 17:28 (CET)
@Rots: Als je dat wilt doen graag. Er kunnen dan vier bloemetjes vervangen worden. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 3 nov 2022 18:17 (CET)

Voorstel 3

Dag allemaal, nog een derde (en hopelijk laatste) discussiepuntje. Zoals bij voorstel 2 hebben jullie interesse gesteund voor sterren voor artikelen over een bepaald land. Dus als iemand veel artikelen over bijv. Frankrijk, kan deze een Frankrijkster of Frankrijklintje krijgen. Op Wikimedia staan lintjes en sterren voor de meeste landen (in ieder gevallen alle bekende). Ik ben alleen benieuwd voor welke stijl jullie willen gaan voor deze lintjes/sterren. Ik heb als voorbeeld Frankrijk genomen:

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Deze sterren komen sowieso op een aparte pagina in een groot overzicht. Mijn voorkeur gaat uit naar het tweede voorstel, aangezien dit me afwisselender en interessanter lijkt. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 3 nov 2022 18:30 (CET)

Mijn voorkeur gaat ook uit naar de tweede. We hebben het lintje, het eerste voorstel komt er te dicht in de buurt. Daarnaast voldoet een klein overzicht ook, voor veel landen zullen de sterren nooit gebruikt worden. Zoals voor Djibouti. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 3 nov 2022 19:27 (CET)
Hetzelfde als Rots61. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 3 nov 2022 20:09 (CET)
Okay. Ik loop met dit voorstel tegen een aantal problemen aan. Als eerste, wat is een bekend land? Ik snap dat landen als Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en Italië bekend zijn, maar zijn bijvoorbeeld Ierland, Australië, Brazilië en Polen bekend genoeg voor een ster? Natuurlijk kun je ook groepen landen maken (bijvoorbeeld één ster voor de Cariben of Oceanië). Ook zal ik alsnog veel sterren moeten aanmaken, aangezien er bijvoorbeeld geen ster is voor China, het Verenigd Koninkrijk of België (of alleen in hele slechte kwaliteit beschikbaar). Dat vind ik niet erg en het lijkt me leuk om die te maken, maar dan moet ik wel weten voor welke. Ik denk namelijk dat een "klein overzicht" ook nog best groot kan gaan worden. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 3 nov 2022 21:19 (CET)
Ik kan hier niet goed een mening over geven, want ik vind alles een bekend land, maar als er relatief veel artikelen op WikiKids of wikipedia te vinden zijn is het redelijk bekend denk ik? Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 3 nov 2022 21:24 (CET)
Het is lastig te zeggen wat een 'bekend land' is, maar ik denk dat je met de top 10 of top 20 van landen met het grootste BBP al een heel eind komt. Wat betreft de andere landen op de wereld lijkt het me geen probleem als gebruikers indien gewenst zelf daarvoor sterren ontwerpen en uploaden, aangezien gebruikers zelf mogen kiezen of ze al dan geen ster voor een bepaald onderwerp aan een ander willen uitreiken. Ik denk ter zake daarvan dat het niet nodig is om alle specifieke landensterren te tonen op WikiKids:Sterren. Mijns inziens is een vermelding bij het overzicht van de algemene landenster genoeg, waarbij onderaan de algemene lijst dan georganiseerd per land aparte lijstjes kunnen komen.
Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 9 nov 2022 21:48 (CET)
Ik denk dat een aparte lijst beter is. Het is namelijk wel noodzakelijk dat er een lijst komt met wie welke ster heeft ontvangen (in het verleden zijn hier veel ruzies en een hoop gedoe rond geweest; laten we dat voorkomen). Ik heb al een hoop sterren gevonden en ga er zelf nog drie maken voor het Verenigd Koninkrijk, België en China (aangezien dit enorm bekende landen zijn). Natuurlijk kunnen gebruikers ook de overige sterren maken en ze in de lijst zetten als ze deze willen uitreiken. Bijvoorbeeld als iemand een hoop artikelen schrijft over Vietnam (en er is geen Vietnamster), kunnen we altijd nog een Vietnamster maken. Ik heb de lijst met sterren op wikikids:Sterren gezet. De link naar de aparte pagina voor landensterren volgt nog. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 11 nov 2022 15:58 (CET)
Bedankt voor je reactie. Ik wist niet dat er in het verleden veel gedoe is geweest daarmee, dus ben het met je eens dat een aparte lijst dan beter is. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 11 nov 2022 17:10 (CET)

Sjabloon gebruiker herstellen

Kan een van de moderatoren het Sjabloon:Infobox gebruiker herstellen tot die van PaulD. Bedankt alvast. Gr. Hanssain (overleg) 2 nov 2022 13:30 (CET)

Is gedaan, sorry.... 👮🏻‍♂️ MakiBoy (overleg) 2 nov 2022 13:34 (CET)

Dossiers

Dit is voor de moderatoren; als ik in de zoekbalk zoek naar: Wikikids:Dossiers/, zie ik zeg maar alle pagina's die zijn aangemaakt. Dus ik kan alle gebruikers zien die een dossier hebben... Hoort dit?
Mvg, 👮🏻‍♂️ MakiBoy (overleg) 9 nov 2022 18:01 (CET)

Dat hoort zo. Dat is niet te voorkomen. Ik verwijder nu wel verschillende dossiers omdat ze te lang geleden zijn gemaakt, of omdat het niet nodig is om te bewaren. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 9 nov 2022 19:33 (CET)

Gebruikerspagina wedstrijd?

Ik zat eens te denken, misschien is het leuk om een wedstrijd in het leven te roepen voor de mooiste / beste gebruikerspagina?
Mvg, 👮🏻‍♂️ MakiBoy (overleg) 11 nov 2022 17:12 (CET)

Kan leuk zijn! Het wordt qua organisatie wel een gedoe denk ik. Misschien kan iemand een leuke gebruikersbox voor de winnaar ontwerpen? Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 11 nov 2022 17:22 (CET)
Ik bedacht net dat het misschien leuk is om niet je eigen GP te nomineren, maar dat anderen dat dan moeten doen. Anders zijn er straks een beetje veel. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 11 nov 2022 17:31 (CET)
Een soort systeem wat WikiKids:Awards ook heeft, ja! 👮🏻‍♂️ MakiBoy (overleg) 11 nov 2022 17:32 (CET)
Alleen mag je daar ook pagina's nomineren die je zelf hebt geschreven. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 11 nov 2022 17:33 (CET)
Het enige wat je nu nog nodig hebt is een stuk of wat actieve gebruikers die graag tijd in hun gebruikerspagina willen steken. Op WikiKids zij niet genoeg actieve gebruikers om dit te organiseren. Daarnaast zijn we bezig met inhoudelijke dingen zoals de grote schoonmaak. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 11 nov 2022 17:38 (CET)
Inderdaad zijn inhoudelijke dingen ook nodig. Daarom pas ik weleens wat aan uit de categorie opmaak. En inderdaad, als je grootschalig gaat denken met 50 GP's gaat hem dat niet worden. Maar als je het op max 5 a 10 houd moet er toch iets mogelijk zijn. Misschien niet nu, maar ik vind het een leuk idee. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 11 nov 2022 17:42 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis/archief/31&oldid=746167"