Dit artikel is bekroond met een WikiKids Award!

Beatrix der Nederlanden: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 18: Regel 18:
   
 
===De Tweede Wereldoorlog===
 
===De Tweede Wereldoorlog===
  +
In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en begon de [[Tweede Wereldoorlog]] in Nederland. Beatrix was toen tweeënhalf. De dag voor de overgave van Nederland aan Duitsland, vluchtte de koninklijke familie naar Engeland. In juni 1940 besloot Juliana met haar gezin door te reizen naar [[Canada]], waar het veiliger was. Pas in de zomer van 1945 keerde het gezin terug naar Nederland. Hierdoor werd Beatrix' zusje Margriet geboren in Canada. Beatrix' heeft ook in Canada op school gezeten.
Toen Beatrix tweeënhalf jaar was, begon de [[Tweede Wereldoorlog]] en ging ze met haar kleine zusje Irene en haar moeder, Juliana, naar [[Canada]], waar ze tot de zomer van 1945 heeft gewoond. Haar vader, Bernhard, woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het grootste deel in [[Londen]], bij Beatrix' oma, [[Wilhelmina van Nederland|Wilhelmina]]. In de tijd dat ze in Canada woonden, kreeg Beatrix er op 19 [[januari]] 1943 nog een zusje bij; [[Margriet van Nederland|Prinses Margriet Francisca]].
 
 
In 1945 gingen Beatrix, Irene, Margriet, Juliana en Bernhard terug naar Nederland.
 
   
 
===Studie===
 
===Studie===
  +
Na aankomst in Nederland, zat Beatrix op de school [[Werkplaats Kindergemeenschap]]. Hierna ging ze voor het voorgezet onderwijs door naar het [[Incrementum]], wat speciaal voor Beatrix en Irene was opgezet.
 
Een week na Beatrix' 18e verjaardag werd ze als 'vermoedelijke erfgename van de kroon' lid van de 'Raad van State'. In [[juni]] 1956 haalde ze haar gymnasium-diploma.
 
Een week na Beatrix' 18e verjaardag werd ze als 'vermoedelijke erfgename van de kroon' lid van de 'Raad van State'. In [[juni]] 1956 haalde ze haar gymnasium-diploma.
   

Versie van 5 dec 2015 21:21

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Belangrijk onderwerp; op de schop dus.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Prinses Beatrix
Het wapen Nederland
Beatrix met moeder Juliana

Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau (geboren te Baarn op 31 januari 1938) is een lid van het Nederlandse koningshuis. Ze was tussen 30 april 1980 en 30 april 2013 de zesde Koningin der Nederlanden (van Nederland]). Ze was de opvolgster van koningin Juliana en werd zelf opgevolgd door Willem-Alexander.

Biografie

Kinderjaren

Beatrix is het oudste kind van (toen nog) prinses Juliana en prins Bernard van Lippe-Biesterfield. In juni 1937 maakte Juliana op de radio bekend dat ze in verwachting was van een kind. 's Morgens op 31 januari 1938 werd Beatrix geboren in Paleis Soestdijk. De volgende ochtend kwamen er belangrijke mensen kijken naar Beatrix, onder wie de toenmalige minister-president Hendrikus Colijn. Toen werd ook de (volledige) naam van Beatrix bekend gemaakt:

Beatrix werd naar roepnaam, maar haar ouders (en ook veel andere mensen) noemden haar vaak Trix. Op 12 mei 1938 werd Beatrix gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. De hele doop werd uitgezonden via de radio en onder meer de Belgische koning Leopold III was aanwezig. Officieel is Beatrix Nederlander, maar aangezien ze afstamt van Sophia van de Palts is ze ook Brits. Volgens de wet zijn alle mensen die van Sophia afstammen een Brit, behalve als er een huwelijk is geweest voor de geboorte van de persoon. Dit is ook gebeurd. Beatrix zou in principe aan de rechtbank kunnen vragen voor een uitzondering, wat mogelijk is. Dit heeft ze nog niet gedaan en vermoedelijk gaat ze dit ook niet doen, maar mogelijk blijft het wel.

Beatrix kreeg in totaal nog drie zusjes erbij, Irene (1939), Margriet (1943) en Christiana (1947, geboren als Marijke). Daarnaast heeft ze nog twee halfzussen, namelijk Alicia (1952) en Alexia (1967).

De Tweede Wereldoorlog

In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Beatrix was toen tweeënhalf. De dag voor de overgave van Nederland aan Duitsland, vluchtte de koninklijke familie naar Engeland. In juni 1940 besloot Juliana met haar gezin door te reizen naar Canada, waar het veiliger was. Pas in de zomer van 1945 keerde het gezin terug naar Nederland. Hierdoor werd Beatrix' zusje Margriet geboren in Canada. Beatrix' heeft ook in Canada op school gezeten.

Studie

Na aankomst in Nederland, zat Beatrix op de school Werkplaats Kindergemeenschap. Hierna ging ze voor het voorgezet onderwijs door naar het Incrementum, wat speciaal voor Beatrix en Irene was opgezet. Een week na Beatrix' 18e verjaardag werd ze als 'vermoedelijke erfgename van de kroon' lid van de 'Raad van State'. In juni 1956 haalde ze haar gymnasium-diploma.

Daarna ging Beatrix rechten, sociologie en geschiedenis studeren aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Op 7 juli 1961 haalde ze haar diploma.

Ze had daarvoor, in 1959, een kasteel gekocht in de bossen van de Lage Vuursche, Kasteel Drakensteyn (Drakestein). Ze ging daar in 1963 wonen.

Huwelijk en kinderen

Op 10 maart 1966 trouwde Beatrix met Claus von Amsberg, ze kregen drie zonen:

Voorbereiding en inhuldiging

Op 31 januari 1980 maakte Koningin Juliana bekend dat ze op 30 april 1980 afstand zou gaan doen van de troon, en dat prinses Beatrix koningin zou gaan worden.

Koningin der Nederlanden

Aftreden

Beatrix is op 30 april 2013 afgetreden. Zij is 33 jaar koningin geweest. Dat betekent dat Willem-Alexander nu koning is en Beatrix prinses.

Titels

Staatsbezoeken

Links

Spelletje

 
Koningen van Koninkrijk Holland en het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden (inclusief regentessen)

Koninkrijk Holland: Lodewijk I · Lodewijk II · Hortense (regentes)
(Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden: Willem I · Willem II · Willem III · Emma (regentes) · Wilhelmina · Juliana · Beatrix · Willem-Alexander

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beatrix_der_Nederlanden&oldid=424065"