Friezen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote Pier, standbeeld in Friesland

De Friezen zijn een volk. Friese mensen wonen meestal in Friesland, in Nederland. Veel Friezen leven ook in Duitsland (Ost-Friesland), en in stukken van Denemarken. Vroeger, honderden jaren geleden, waren de Friezen een volk met een eigen land. Nu zijn de Friezen gewoon inwoners van Nederland. Ze spreken Nederlands, maar hebben ook hun eigen taal, het Fries.

Typisch Fries

De Friezen zijn een trots volk, ze zijn vaak koppig en standvastig (blijven bij hun ideeen). Zo worden Friezen vaak omschreven. Ook zijn ze vaak blond van haarkleur, hebben ze vaak een lichte oogkleur en zijn ze lang van gestalte. De Friezen hebben eigen sporten zoals Fierljeppen (over sloten heen springen met stokken). Ze waren de laatste bevolkinsgroep in Nederland die tot het Christelijke geloof werden bekeerd en hingen lange tijd hun Heidense goden aan.

Geschiedenis

Vroeger, in de tijd van de Romeinen, hadden de Friezen een groot Rijk langs de Noordzee kust. De laatste koning van Friesland was Radbod in ongeveer 700 na Christus. Pier Gerlofs Donia kroonde zichzelf tot koning in 1515, maar hij was geen echte koning, maar een piraat. Ze zijn al een erg oud volk: de bekende Romeinse geschiedschrijver Tacitus schreef al over de Friezen (Frisii). De Romeinen hadden groot respect voor de Friezen, omdat het dappere krijgers waren en ze ze niet konden verslaan. De Romeinse verovering van wat nu (anno 2009) Nederland is, werd door de Friezen tot staan gebracht. Alleen in Zuiden van Nederland viel in Romeinse handen. De Romein Tacitus verdeelde de Friezen in twee soorten: de Groot Friezen en de Klein Friezen - de Groot Friezen waren grote mensen, de Klein Friezen waren kleiner van gestalte.

Cultuur

De Friezen hebben een unieke eigen cultuur, die al erg oud is en uit de Romeinse tijd stamt. Ze hebben een eigen taal, het Fries. Die taal is officieel erkend door de EU omdat het te moeilijk is om een dialect te kunnen zijn en een aparte schrijfwijze heeft. Voobeelden van Fries eten zijn de Friese dümkes (duimpjes, Friese koekjes met anijs) en de bekende sûkerbôle (suikerbrood). Al sinds de 19e eeuw wordt de Elfstedentocht (Fries: "Âlvestêdetocht") gevierd, een typisch Friese schaatstocht over ijs, gereden langs de elf grootste Friese steden:

Fries afstand vanaf startpunt (km)
Leeuwarden (start) Ljouwert 0
Sneek Snits 22
IJlst Drylts 26
Sloten Sleat 40
Stavoren Starum 66
Hindeloopen Hylpen 77
Workum Warkum 86
Bolsward Boalsert 99
Harlingen Harns 116
Franeker Frjentsjer 129
Dokkum Dokkum 174
Leeuwarden (finish) Ljouwert 199

Bekende Friezen

Enkele bekende Friezen zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Friezen&oldid=102323"