Ethiopië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ethiopië

Ethiopië is een land in Oost-Afrika. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia en Soedan. Het land heeft 76.511.887 inwoners en de hoofdstad is Addis Abeba. Ze spreken Amhaars. 61% van de mensen is Christelijk, 33% is Islam en de rest van de mensen hebben een ander geloof. Ze betalen met de munteenheid birr.

Geschiedenis

Voor de Tweede Wereldoorlog heette Ethiopië 'Abessinië'. In 1935 viel Italië Ethiopië aan en Ethiopië werd een kolonie van Italië. In 1941 werd Ethiopië door Engeland veroverd en toen was het weer een vrij land.

De laatste keizer van Ethiopië was Haile Selassie. Keizer betekent vorst van het land. Na hem kwam Mengistu Haile Mariam. Hij was president, dit betekent leider van het land. Na een burgeroorlog nam Meles Zenawi de macht over. Door Zenawi werd Eritrea een vrij land.

Geografie

Ethiopië bestaat uit vruchtbare Ethiopisch hoogland. In het Ethiopisch Hoogland komt de Blauwe Nijl, de Witte Nijl en de Tekeze-rivier samen en die de Nijl vormen. Ethiopië ligt vlakbij de evenaar, het weer is vaak 25 graden. Dit land heeft ook een regenseizoen. Dat is een periode met alleen maar regen.

Ethiopië is verdeeld in negen delen, dit noemen we provincies. Afar Amhara Benishangul-Gumuz Gambela Harari Oromiya Somali Tigray Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch Addis Abeba Dire Dawa

Bevolking

Ethiopië heeft een hele jonge en snel groeiende bevolking, dit komt door de hongersnood. 60% van de mensen is jonger dan 18. De gemiddelde leeftijd is 45 jaar. 5% van de mensen is ouder dan 50 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ethiopië&oldid=59441"