Botswana

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Botswana
Republic of Botswana
Lefatshe la Botswana

Flag of Botswana.svg Coat of arms of Botswana.svg Botswana locator map.png

Hoofdstad Gaborone
Aantal inwoners 2.410.338 (2021)
Oppervlakte 582.000 km² (2,5% water)
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Mokgweetsi Masisi (sinds 2018)
Vicepresident Slumber Tsogwane (sinds 2018)
Godsdienst Christendom (73%)
Geen religie (20%)
Traditionele religies (6%)
Overig (1%)
Taal Engels (English)
Tswana
Munteenheid Botswaanse pula
Volkslied Fatshe leno la rona
Nationale feestdag 30 september
Landcode BWN

Botswana is een land in het zuiden van Afrika en grenst aan Namibië, Angola, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De hoofdstad is Gaborone. Botswana heeft 2,3 miljoen inwoners, waardoor het een van de dunstbevolkte gebieden ter wereld is. Men spreekt er Engels en Tswana. Botswana is een vrij vlak land en bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn.

Oorspronkelijk bestond Botswana uit verschillende volkeren, waaronder de Tswana, de Kalanga en de San. Deze volkeren leven al eeuwen in Botswana. Botswana is al zo'n 200.000 jaar bewoond. In 1885 werd Botswana gekoloniseerd door de Britten. Zij maakten van Botswana een protectoraat met de naam Bechuanaland. Botswana werd onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk in 1966. Toen veranderde het land zijn naam ook naar Botswana (Land van de Tswana). Sinds de onafhankelijkheid is Botswana een democratie zonder grote conflicten. Botswana is zelfs een van de meest democratische landen in Afrika. De Tswana hadden namelijk al voor de komst van de kolonisten een systeem wat erg veel leek op de Europese democratie.

Botswana staat vooral bekend om zijn natuur en wilde dieren, zoals zebra's, giraffes en antilopen. Veel toeristen komen dan ook voor een safari naar Botswana.

Naam

De naam "Botswana" betekent "Land van de Tswana" is het Tswana. De Tswana zijn een volk in Botswana. Zo vormen zo'n 79% van de gehele bevolking en spreken Tswana (de taal is dezelfde naam als het volk). Hoewel Botswana ook andere volkeren heeft, worden zij ook als Tswana gezien in de grondwet.

Dit betekent dat "het land" niet alleen van de Tswana (het volk) is maar van alle inwoners (dus ook de andere volkeren, zoals de San en Kalanga).

Geschiedenis

Botswana was een Engelse kolonie tot 1966 en werd toen Bechuanaland genoemd.

Bevolking

Botswana heeft zo'n 2,4 miljoen inwoners. In 1960 had het land slechts 0,5 miljoen inwoners. Sinds de onafhankelijkheid is de bevolking van het land enorm gegroeid. Nog steeds heeft Botswana een grote bevolkingsgroei, maar wel gaat de groei minder hard. De gemiddelde levensverwachting is 65 jaar (63 jaar voor mannen; 67 jaar voor vrouwen). Een vrouw krijgt vaak tussen de 2 en 3 kinderen.

Bevolkingsgroepen

De bevolking van Botswana bestaat uit verschillende groepen. De Tswana zijn het grootste volk in het land. Zij maken 79% van de bevolking uit. De cultuur van de Tswana heeft dan ook grote invloed op de cultuur van Botswana. De tweede grootste groep zijn de Bakalanga. Zij wonen voornamelijk in het noorden en noordoosten van het land en spreken de taal Kalanga. De tweede grootste stad van Botswana, Francistown, is de plaats waar veel Bakalanga wonen.

In Botswana wonen ook veel Herero. De Herero woonden oorspronkelijk in buurland Namibië. Tijdens de 19e eeuw werd Namibië een Duitse kolonie. De Duitsers voerden een genocide (volkerenmoord) op de Herero uit, waardoor veel van hen naar Botswana vluchten. Nog altijd wonen er veel Herero in Botswana. Zij wonen voornamelijk op het platteland en veel van hen zijn herders. Andere volkeren zijn de San, de Wayeyi en de Basubiya.

Taal

De officiële taal van Botswana is Engels. Het Engels wordt gebruikt door de overheid, in de rechtspraak en in het onderwijs. Bijna alle inwoners van Botswana spreken Engels. Het Engels wordt namelijk ook gebruikt als lingua franca tussen de verschillende volkeren van Botswana. Het Tswana (Setswana) wordt door 77% van de bevolking gesproken. Hierdoor heeft Tswana de status als "nationale taal". Toch wordt Tswana niet door de overheid, rechtspraak en in het onderwijs gebruikt. Dit wordt gedaan omdat Engels neutraler is en niet één volk voortrekt.

Daarnaast worden er nog zo'n 20 kleinere talen in Botswana gesproken. De grootste minderheidstalen zijn Kalanga (17%), Kgalagadi (2,4%), Tshwa (1,7%), Mbukushu (1,6%), Shona (1%) en Ndebele (1%). De meeste van deze talen zijn bantoe-talen, wat betekent dat ze familie zijn van het Tswana. In totaal erkend de overheid van Botswana 26 inheemse talen en 5 niet-inheemse talen (zoals Afrikaans).

Religie

In Botswana is er godsdienstvrijheid. Dit betekent dat de inwoners zelf mogen beslissen waar ze in geloven. De grootste religie van Botswana is het christendom. 77% van de bevolking ziet zichzelf als christelijk. De meeste van hen hangen de Anglicaanse Kerk (Kerk van Engeland) of het methodisme aan. Ook zijn er kleinere christelijke stromingen, zoals katholieken, lutheranen en Jehova's getuigen. De overheid van Botswana erkent enkel christelijke feestdagen, zoals Kerst en Pasen.

20% van de bevolking heeft geen religie of is ongelovig. Daarnaast gelooft 8% van de bevolking is zogeheten "volksreligies". Dit zijn de traditionele religies in Botswana die al bestonden vóór de komst van de Britse kolonisten. Eigenlijk is dit een verzamelnaam, aangezien de volksreligies erg van elkaar kunnen verschillen. Kleinere religies in Botswana zijn de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme.

Foto-galerij

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Botswana&oldid=791592"