Frankrijk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 39: Regel 39:
 
In de 18e eeuw kregen de Franse koningen steeds meer macht. [[Louis XIV]] (de "Zonnekoning") spande hiermee de kroon. Hij liet het grootste paleis bouwen ([[Versailles]]) en voor zijn hofhouding had hij vierduizend mensen nodig. Er waren alleen al 4 mensen nodig om hem een glas water te geven. In die tijd verloor Frankrijk een aantal oorlogen en had het volk niets meer te eten. De arme bevolking werd zeer ontvrede over de rijkdom van de adel, terwijl zij niets te eten hadden.
 
In de 18e eeuw kregen de Franse koningen steeds meer macht. [[Louis XIV]] (de "Zonnekoning") spande hiermee de kroon. Hij liet het grootste paleis bouwen ([[Versailles]]) en voor zijn hofhouding had hij vierduizend mensen nodig. Er waren alleen al 4 mensen nodig om hem een glas water te geven. In die tijd verloor Frankrijk een aantal oorlogen en had het volk niets meer te eten. De arme bevolking werd zeer ontvrede over de rijkdom van de adel, terwijl zij niets te eten hadden.
   
Op 14 juli 1789 bestormde een grote mensenmassa de [[Bastille]], een gevangenis in Parijs die het symbool was van de absolute [[monarchie]]. Dat vormde het begin van de [[Franse Revolutie]]: feodale rechten en standsverschil werden afgeschaft en de rechten van de burger werden vastgelegd.
+
Op 14 juli 1789 bestormde een grote mensenmassa de [[Bastille]], een gevangenis in Parijs die het symbool was van de absolute [[monarchie]]. Dat vormde het begin van de [[Franse Revolutie]]: [[feodale]] rechten en standsverschil werden afgeschaft en de rechten van de burger werden vastgelegd.
   
 
Frankrijk werd in 1792 officieel een republiek. De veertiende juli ("Quatorze Juillet") is de Franse Nationale Feestdag.
 
Frankrijk werd in 1792 officieel een republiek. De veertiende juli ("Quatorze Juillet") is de Franse Nationale Feestdag.

Versie van 4 jan 2007 12:22

Frankrijk, officieel de Franse Republiek, is een land in West-Europa en qua oppervlakte het op één na grootste land dat volledig binnen Europa ligt.

Frankrijk ligt tussen het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje (in het westen), België en Luxemburg (in het noorden), Duitsland, Zwitserland en Italië (in het oosten) en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco in het zuiden. Ook het eiland Corsica in de Middellandse Zee, behoort tot Frankrijk.

Eten en drinken

In Frankrijk eten ze in plaats van het brood dat wij hebben hebben stokbrood en Frankrijk is ook bekend om zijn wijn en kaas.

In Frankrijk drinken bijna alle mensen wijn. Daar maken mensen zelf ook wijn. Wijn is in Frankrijk heel beroemd. Boeren hebben vaak een groepje mensen, die wijn maken. Wijn proeven doen ze ook in Frankrijk. Iedereen in Frankrijk heeft wel wijn in de koelkast staan.

Franse voetbalclubs

Ook in Frankrijk zijn er voetbalclubs. Er zijn veel voetbalclubs in Frankrijk. In Parijs is ook een voetbalclub. In Lyon is ook een voetbalclub en in het zuiden van Frankrijk , Marseille en ga zo maar door. Maar de Franse club zelf ook. Net als in Nederland hebben wij een kleur bij de voetbal en in Frankrijk is dat ook en dat is blauw.

De grote steden

In Frankrijk zijn veel grote steden bijvoorbeeld Parijs, Lyon, Marseille. In Marseille is het altijd druk er wonen daar veel mensen net als in Parijs en Lyon. In al die steden zijn wel voetbalclubs. Er staan altijd files in de grote steden. In Parijs staan hele grote gebouwen.

De hoofdstad van Frankrijk is Parijs, verreweg de grootste stad van het land.
In Parijs staat de Eiffeltoren. Die is 320 meter lang. Van de Eiffeltoren is het een korte wandeling naar de rivier de Seine. Als je in Parijs een bootvaart gaat doen zie je veel bruggen.Er komen veel toeristen. Bijvoorbeeld naar het pretpark Disneyland Parijs.

Klederdracht

Frankrijk had vroeger aparte kleding. De rijke heren droegen: witte truien van zijde of wol, witte broeken van zijde en leren schoenen. De arme heren droegen jutte kleren en helemaal geen schoenen. De rijke vrouwen droegen: witte jurken van zijde, witte schorten van wol, een vestje voor de sier en leren schoenen. Nu is Frankrijk heel modebewust. Zoals jullie waarschijnlijk al weten heeft Frankrijk de baret uitgevonden. Een groot deel van kleren en mode komt uit Frankrijk.

Geschiedenis

Er wonen al heel lang mensen in Frankrijk. Bij opgravingen zijn voorwerpen van mensen gevonden die al meer dan 400.000 jaar oud zijn. Ongeveer 1200 voor Chr. kwam een Keltisch volk, de Galliërs naar Frankrijk en rond 600 voor Chr. kwamen er Grieken naar Marseille om daar handel te drijven.

In 121 v. Chr. kwamen de Romeinen naar Gallie. Zo’n zeventig jaar later was heel Gallië veroverd en was de Romeinse keizer Julius Caesar de baas.

Toen het Romeinse Rijk in verval raakte, was het de beurt aan de Franken. De koning van de Salische Franken – Clovis – versloeg de Romeinen definitief in 486. Daarop erkenden alle Frankische stammen hem als koning. Deze vorst veroverde bijna heel Gallië en een deel van Zuid-Duitsland.

Na de dood van Clovis was er een tijdlang ruzie over zijn opvolging. In de achtste eeuw werd Frankrijk weer één groot land onder Karel de Grote. Karel de Grote regeerde niet alleen over Frankrijk maar over bijna heel West-Europa.

Na Karel de Grote vielen de Noormannen Frankrijk binnen en plunderden het aan alle kanten. In 911 kregen zij Normandië als hertogdom en hielden zij op met hun aanvallen.

In 1337 wilde Engeland Frankrijk veroveren. Deze oorlog noemt men de Honderdjarige Oorlog. Eigenlijk duurde de oorlog nog langer(1337 – 1453). Er was niet de hele tijd door oorlog. Er waren ook perioden van vrede in die tijd. Het einde van de oorlog kwam doordat Jeanne d'Arc, een boerenmeisje uit Domrémy dacht dat ze "stemmen" hoorde van heiligen. Deze heiligen vertelden haar dat ze Frankrijk van de Engelsen moest bevrijden. Ze begon een legertje en bevrijddde daarmee Orléans (1429). Na een aantal andere veldslagen van Jeanne d'Arc werd Engeland steeds zwakker totdat ze alleen nog maar Calais overhadden. Jeanne d’Arc was intussen wel al door de Engelsen opgepakt. Ze brachten haar op de brandstapel ter dood.

In de 18e eeuw kregen de Franse koningen steeds meer macht. Louis XIV (de "Zonnekoning") spande hiermee de kroon. Hij liet het grootste paleis bouwen (Versailles) en voor zijn hofhouding had hij vierduizend mensen nodig. Er waren alleen al 4 mensen nodig om hem een glas water te geven. In die tijd verloor Frankrijk een aantal oorlogen en had het volk niets meer te eten. De arme bevolking werd zeer ontvrede over de rijkdom van de adel, terwijl zij niets te eten hadden.

Op 14 juli 1789 bestormde een grote mensenmassa de Bastille, een gevangenis in Parijs die het symbool was van de absolute monarchie. Dat vormde het begin van de Franse Revolutie: feodale rechten en standsverschil werden afgeschaft en de rechten van de burger werden vastgelegd.

Frankrijk werd in 1792 officieel een republiek. De veertiende juli ("Quatorze Juillet") is de Franse Nationale Feestdag.

Helaas duurde de Eerste Republiek niet lang. Tien jaar na de Franse Revolutie werdNapoleon Bonaparte de baas in Frankrijk , eerst als consul, vanaf 1804 als keizer. Hij had grote plannen en wilde heel veel landen veroveren, waaronder Rusland en Egypte. In 1815 werd hij verslagen bij de Slag bij Waterloo en verbannen naar het eilandje Sint Helena. In 1871 werd het land opnieuw een republiek.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers grote delen van Frankrijk. De rest van Frankrijk kwam onder het zogenoemde Vichy-bewind, dat met de nazi’s samenwerkte. In 1942 werd ook dat deel van Frankrijk door Duitsland bezet. Generaal Charles de Gaulle organiseerde een verzetsbeweging onder de naam "Vrije Fransen". Samen met de geallieerden bevrijdden die Frankrijk in 1944.

http://www.voorbeginners.info/frankrijk/geschiedenis-1.htm

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frankrijk&oldid=12245"