Geschiedenis van de Efteling: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} De '''geschiedenis van de Efteling''' gaat over de geschiedenis van het Nederlandse attractiepark de Efteling. En hoe kun je de geschiedenis van dit sp...')
 
Regel 2: Regel 2:
 
De '''geschiedenis van de Efteling''' gaat over de geschiedenis van het Nederlandse attractiepark de [[Efteling]]. En hoe kun je de geschiedenis van dit sprookjesachtige park nou het beste en origineelste beschrijven? Inderdaad! Als een (waargebeurd) sprookje!
 
De '''geschiedenis van de Efteling''' gaat over de geschiedenis van het Nederlandse attractiepark de [[Efteling]]. En hoe kun je de geschiedenis van dit sprookjesachtige park nou het beste en origineelste beschrijven? Inderdaad! Als een (waargebeurd) sprookje!
   
  +
== Van weide tot sport- en wandelpark ==
Lang geleden, in de buurt van een dorpje genaamd [[Kaatsheuvel]], was er eens een stuk [[weide]] waarop [[vliegden]]nen groeiden. In de jaren 1930 ging [[economisch]] niet goed met [[Nederland]]. Er waren veel werklozen en er was weinig leuks te doen voor kinderen en gezinnen. Hier moest iets op worden bedacht. Aangezien de kerk een belangrijke rol had in het dagelijks leven en de vrije tijd van mensen, kwamen een [[pastoor]], een [[kapelaan]] en de voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging op het idee om een sportpark aan te leggen op de zandgronden nabij Kaatsheuvel. Een jaar later werd het sportpark aangelegd. Er kwam een voetbalveld, twee oefenvelden en een weide waarop kinderen konden spelen. In de jaren daarna kwam er ook een speeltuin bij met een [[draaimolen]], een [[glijbaan]], een [[kabelbaan]], een [[ponybaan]] en een [[wielerbaan]] van zand.
+
Lang geleden, in de buurt van een dorpje genaamd [[Kaatsheuvel]], was er eens een stuk [[weide]] waarop [[vliegden]]nen groeiden. In de jaren 1930 ging [[economisch]] niet goed met [[Nederland]]. Er waren veel werklozen en er was weinig leuks te doen voor kinderen en gezinnen. Hier moest iets op worden bedacht. Aangezien de kerk een belangrijke rol had in het dagelijks leven en de vrije tijd van mensen, kwamen een [[pastoor]], een [[kapelaan]] en de voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging op het idee om een sport- en wandelpark aan te leggen op de zandgronden ten zuiden van Kaatsheuvel, in de gemeente [[Loon op Zand]]. Een jaar later werd het rooms-katholieke sport- en wandelpark aangelegd. Er kwam een voetbalveld, twee oefenvelden en een weide waarop kinderen konden spelen. In de jaren daarna kwam er ook een speeltuin bij met een [[draaimolen]], een [[glijbaan]], een [[kabelbaan]], een [[ponybaan]] en een [[wielerbaan]]. En toen brak in 1940 de [[Tweede Wereldoorlog]] uit. Ondanks deze oorlog bleef het park open en werd er nog steeds gevoetbald, gespeeld en gewandeld.
  +
  +
Op een gegeven moment, in 1948, ging de voorzitter van het kerkbestuur met dit park bemoeien. Hij wilde dat er in Loon op Zand meer activiteiten konden worden gedaan. Het gemeentebestuur krijgt het idee dat de gemeente zich misschien niet moet richten op [[industrie]], maar meer op het aantrekken van mensen uit andere dorpen en steden. Loon op Zand moest aantrekkelijk worden zodat mensen van andere plekken naar de gemeente zouden komen. Daardoor ontstonden plannen om het sport- en wandelpark nabij Kaatsheuvel uit te breiden.
  +
  +
In [[Waalwijk]], een plaatsje verderop, kwam tegelijkertijd de schoenindustrie tot bloei. Omdat het zo goed ging met deze industrie, werd besloten om een [[tentoonstelling]] te houden over schoenen. Nu moest er nog een plek worden gekozen waar deze tentoonstelling kon worden gehouden. Uiteindelijk werd gekozen om de tentoonstelling te houden op het sport- en wandelpark ten zuiden van Kaatsheuvel. Er werd een ingang gebouwd: twee muren met een poort in het midden. Nu kon de tentoonstelling beginnen. De tentoonstelling werd een groot succes! Het park wekte de interesse van burgemeester [[Reinier van der Heijden]] van Loon op Zand. Hij wilde het park verder ontwikkelen, ook voor [[recreatie]].
   
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
Regel 8: Regel 13:
 
* https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Efteling
 
* https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Efteling
 
* https://www.eftepedia.nl/lemma/Geschiedenis
 
* https://www.eftepedia.nl/lemma/Geschiedenis
* https://parkplanet4kids.nl/de-geschiedenis-van-de-efteling/
+
* https://www.ad.nl/binnenland/65-jaar-efteling-van-sprookjesbos-tot-mega-attractiepark~ae564741/
   
 
[[Categorie:Efteling]]
 
[[Categorie:Efteling]]

Versie van 21 apr 2024 21:11

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

De geschiedenis van de Efteling gaat over de geschiedenis van het Nederlandse attractiepark de Efteling. En hoe kun je de geschiedenis van dit sprookjesachtige park nou het beste en origineelste beschrijven? Inderdaad! Als een (waargebeurd) sprookje!

Van weide tot sport- en wandelpark

Lang geleden, in de buurt van een dorpje genaamd Kaatsheuvel, was er eens een stuk weide waarop vliegdennen groeiden. In de jaren 1930 ging economisch niet goed met Nederland. Er waren veel werklozen en er was weinig leuks te doen voor kinderen en gezinnen. Hier moest iets op worden bedacht. Aangezien de kerk een belangrijke rol had in het dagelijks leven en de vrije tijd van mensen, kwamen een pastoor, een kapelaan en de voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging op het idee om een sport- en wandelpark aan te leggen op de zandgronden ten zuiden van Kaatsheuvel, in de gemeente Loon op Zand. Een jaar later werd het rooms-katholieke sport- en wandelpark aangelegd. Er kwam een voetbalveld, twee oefenvelden en een weide waarop kinderen konden spelen. In de jaren daarna kwam er ook een speeltuin bij met een draaimolen, een glijbaan, een kabelbaan, een ponybaan en een wielerbaan. En toen brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit. Ondanks deze oorlog bleef het park open en werd er nog steeds gevoetbald, gespeeld en gewandeld.

Op een gegeven moment, in 1948, ging de voorzitter van het kerkbestuur met dit park bemoeien. Hij wilde dat er in Loon op Zand meer activiteiten konden worden gedaan. Het gemeentebestuur krijgt het idee dat de gemeente zich misschien niet moet richten op industrie, maar meer op het aantrekken van mensen uit andere dorpen en steden. Loon op Zand moest aantrekkelijk worden zodat mensen van andere plekken naar de gemeente zouden komen. Daardoor ontstonden plannen om het sport- en wandelpark nabij Kaatsheuvel uit te breiden.

In Waalwijk, een plaatsje verderop, kwam tegelijkertijd de schoenindustrie tot bloei. Omdat het zo goed ging met deze industrie, werd besloten om een tentoonstelling te houden over schoenen. Nu moest er nog een plek worden gekozen waar deze tentoonstelling kon worden gehouden. Uiteindelijk werd gekozen om de tentoonstelling te houden op het sport- en wandelpark ten zuiden van Kaatsheuvel. Er werd een ingang gebouwd: twee muren met een poort in het midden. Nu kon de tentoonstelling beginnen. De tentoonstelling werd een groot succes! Het park wekte de interesse van burgemeester Reinier van der Heijden van Loon op Zand. Hij wilde het park verder ontwikkelen, ook voor recreatie.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geschiedenis_van_de_Efteling&oldid=854317"