Media: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(25 tussenliggende versies door 10 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Portaal beschikbaar|Media|OudeTV.jpg}}
De '''media''' (meervoud van ''medium'') zijn alle mensen, shows, programmas, kranten, internet en dergelijke, die nieuws brengen aan de mensen. Zonder de media zou de mens niet weten wat er gaande was in de wereld.
 
  +
De '''media''' (meervoud van ''medium'') zijn alle [[communicatie]]middelen die [[nieuws]] en andere [[informatie]] overbrengen. Is die informatie bedoeld voor het grote publiek, dan spreek je ook wel van [[Massamedia|''massa''media]]. De meer klassieke media zijn de [[Drukwerk|gedrukte media]] (boek, krant, tijdschrift), [[theater]], [[Film (cinematografie)|film]] en [[radio]].
   
Vaak hebben we het, als we het over "de media" hebben, over kranten en televisie, en natuurlijk het internet. Dat zijn de bekendste media. Wanneer er iets belangrijks gebeurd, een [[beroemd]]heid sterft, een [[koning]] treedt af van de troon, een [[oorlog]] breekt uit, dan verspreidt dat nieuws zich snel door middel van de media.
+
Zonder de media zou de mens niet weten wat er gaande was in de wereld. Wanneer er iets belangrijks gebeurt, bijvoorbeeld wanneer er een [[beroemd]]heid sterft, een [[koning]] afstand doet van de troon of er een [[oorlog]] uitbreekt, dan verspreidt dat nieuws zich snel door middel van de media.
   
  +
Vaak hebben we het, als we het over "de media" hebben, met name over [[krant]]en, [[televisie]], [[radio]] en [[internet]]. Dat zijn de bekendste en meest gebruikte media. We noemen ze ook wel de [[massamedia]], omdat ze door bijna iedereen worden gebruikt.
De Media
 
   
  +
Sinds de tweede helft van de [[20e eeuw]] zijn de massamedia heel snel in opkomst gekomen. Daarvoor verspreidde het nieuws zich veel langzamer en duurde het soms maanden voor veel mensen het nieuws wisten, zelfs binnen hetzelfde land of naar een andere plaats. De krant bestaat al langer maar die las vroeger lang niet iedereen.
Hoofdstuk 1: wat is de media?
 
   
  +
De laatste jaren wordt informatie ook via [[moderne media]] of nieuwe media verspreid: daarmee worden bijvoorbeeld het internet en de [[sociale media]] bedoeld. Maar hoe [[betrouwbaar]] is dan de bron. Het komt steeds vaker voor dat er sprake is van [[Nepnieuws|''nep''nieuws]] (in het Engels heet dat 'fake news'. Hoewel je ook veel [[Betrouwbaar|betrouwbare]] informatie kunt vinden op de sociale media, is het vaak lastig om vast te stellen of iets wel echt waar is. Wel is de ene bron vaak betrouwbaarder dan de andere. Maar zelf informatie [[checken]] kan nooit kwaad en je leert ervan. Bijvoorbeeld [[Journalist|journalisten]] hebben er voortdurend mee te maken. Er zijn trouwens ook mensen en organisaties die zich er speciaal mee bezig houden. Dat wordt [[factchecking]] genoemd.
De media zijn alle mensen, shows, programma’s, kranten, internet en andere dingen die nieuws brengen aan de mensen. Zonder de media zouden we niet weten wat er aan de hand was in de wereld. Vaak hebben we het, als we het over de media hebben, over kranten en televisie en natuurlijk het internet. Dat is het bekendst. Wanneer er iets belangrijks gebeurd, een beroemdheid sterft, een koning treedt af van de troon of een oorlog breekt uit dan verspreidt dat nieuws zich snel door middel van de media. Social media is de verzamelnaam voor alle websites waarbij gebruikers zelf informatie met elkaar delen. Deze informatie komt in de vorm van tekst (nieuws en artikelen), beeld (fotografie en video) en zelfs geluid (podcasts en muziek). Daarbij geeft het woord social aan, dat het plaatsen van informatie alleen niet genoeg is. Op deze social websites vindt interactie plaats: de gebruikers reageren op elkaar en communiceren met elkaar. Het is geen eenrichtingsverkeer en juist dat maakt social media zo leuk. Mensen houden ervan om met anderen te communiceren. Op internet is dit extra gemakkelijk. In onze drukke levens hebben we vaak geen tijd om een uitgebreid praatje te maken wanneer we elkaar tegenkomen op straat, maar een snel berichtje via Facebook is zo verstuurd. Dit zijn de bekendste social media sites: Facebook, Flickr, Foursquare, Google+, Hyves, LinkedIn, Myspace, Picasa, Pinterest, Tumblr, Twitter, YouTube.
 
   
  +
== In de kunst ==
 
  +
Media is ook een begrip in de [[kunst]]. Het materiaal waarmee een kunstenaar werkt wordt ook gezien als een medium waarmee hij of zij zich kan uitdrukken.
Hoofdstuk 2: De voordelen
 
   
  +
[[Categorie:De mens]]
Je hebt veel voordelen aan social media. Je kunt bijvoorbeeld met mensen contact maken van over de hele wereld, Het is een grote bron van informatie, Contact maken is eenvoudig en snel, Om hulp vragen is makkelijker en informatie delen was nog nooit zo simpel.
 
  +
[[Categorie:Mens en maatschappij]]
Maar je hebt ook veel voordelen van andere media zoals de krant. Er zijn toch veel mensen die zich vast blijven houden aan hun vertrouwde krant, die ze ’s ochtends rustig met een kopje koffie kunnen lezen. De redenen dat nog steeds 64% van de huishoudens de krant leest komt onder andere doordat de krant als betrouwbaarder wordt gezien. Iedereen kan ik feite op internet nieuws neerzetten, je zult nooit te weten komen wie er achter zit en of diegene wel de waarheid schrijft. De krant biedt ook meer achtergrond informatie, het internet geeft over het algemeen kortere stukjes nieuws omdat mensen graag snel wat willen lezen op internet. En toch blijft de krant natuurlijk handig omdat je hem overal mee naar toe kunt nemen en je hem kunt lezen wanneer je wil.
 
  +
[[Categorie:Communicatie]]
 
Hoofdstuk 3: de nadelen
 
Behalve dat het gebruik van de media tijd kost, is het voor organisaties ook van belang dat er een plan van aanpak komt met de richtlijnen: waarom, waarvoor, wanneer, voor wie en hoe ga je de media gebruiken? Niet alleen blijft alles wat online gezet wordt, voor altijd online beschikbaar, je weet nooit wat er nu of in de toekomst met deze informatie gedaan wordt. Ook kan verkeerd taalgebruik voor misverstanden zorgen. Neem Facebook, een populaire social website, bijna een online dagboek voor veel mensen. Dit social media kanaal is al vele malen negatief in het nieuws geweest door aanpassingen en acties die ‘zomaar’ werden doorgevoerd. Wanneer je niet zo digitaal onderlegd bent, kan iedereen lezen wat alleen voor je vrienden bedoeld is en zet je met een onschuldige klik een heel reclamecircus in werking. Misschien verschijn je wel ongewild in een advertentie of geef je een merk toestemming tot je gegevens zonder dat je het doorhebt. Er zijn ook nadelen aan andere media zoals de krant. de krant is bijvoorbeeld slecht voor het milieu want het papier wordt uiteindelijk weggegooid. De krant is dus minder actueel en met dat je de krant weggooit, gooi je ook al het nieuws weg en kun je het dus niet meer terugkijken.
 

Huidige versie van 25 feb 2024 om 09:56

OudeTV.jpg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

De media (meervoud van medium) zijn alle communicatiemiddelen die nieuws en andere informatie overbrengen. Is die informatie bedoeld voor het grote publiek, dan spreek je ook wel van massamedia. De meer klassieke media zijn de gedrukte media (boek, krant, tijdschrift), theater, film en radio.

Zonder de media zou de mens niet weten wat er gaande was in de wereld. Wanneer er iets belangrijks gebeurt, bijvoorbeeld wanneer er een beroemdheid sterft, een koning afstand doet van de troon of er een oorlog uitbreekt, dan verspreidt dat nieuws zich snel door middel van de media.

Vaak hebben we het, als we het over "de media" hebben, met name over kranten, televisie, radio en internet. Dat zijn de bekendste en meest gebruikte media. We noemen ze ook wel de massamedia, omdat ze door bijna iedereen worden gebruikt.

Sinds de tweede helft van de 20e eeuw zijn de massamedia heel snel in opkomst gekomen. Daarvoor verspreidde het nieuws zich veel langzamer en duurde het soms maanden voor veel mensen het nieuws wisten, zelfs binnen hetzelfde land of naar een andere plaats. De krant bestaat al langer maar die las vroeger lang niet iedereen.

De laatste jaren wordt informatie ook via moderne media of nieuwe media verspreid: daarmee worden bijvoorbeeld het internet en de sociale media bedoeld. Maar hoe betrouwbaar is dan de bron. Het komt steeds vaker voor dat er sprake is van nepnieuws (in het Engels heet dat 'fake news'. Hoewel je ook veel betrouwbare informatie kunt vinden op de sociale media, is het vaak lastig om vast te stellen of iets wel echt waar is. Wel is de ene bron vaak betrouwbaarder dan de andere. Maar zelf informatie checken kan nooit kwaad en je leert ervan. Bijvoorbeeld journalisten hebben er voortdurend mee te maken. Er zijn trouwens ook mensen en organisaties die zich er speciaal mee bezig houden. Dat wordt factchecking genoemd.

In de kunst

Media is ook een begrip in de kunst. Het materiaal waarmee een kunstenaar werkt wordt ook gezien als een medium waarmee hij of zij zich kan uitdrukken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Media&oldid=844275"