Namibië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 118: Regel 118:
 
Een andere belangrijke stad is [[Walvisbaai]]. Walvisbaai is een kustplaats met 85.000 inwoners. De stad heeft de grootste [[haven]] van het land, waar veel aan [[visserij]] wordt gedaan.
 
Een andere belangrijke stad is [[Walvisbaai]]. Walvisbaai is een kustplaats met 85.000 inwoners. De stad heeft de grootste [[haven]] van het land, waar veel aan [[visserij]] wordt gedaan.
   
[[Swakopmund]] ligt ten noorden van Walvisbaai. De stad heeft 44.700 inwoners. Swakopmund is een populaire bestemming voor toeristen. Er staan in de stad namelijk veel oude, koloniale, [[Duitsland|Duitse]] gebouwen.
+
[[Swakopmund]] ligt ten noorden van Walvisbaai. De stad heeft 44.700 inwoners. Swakopmund is een populaire bestemming voor toeristen. Er staan in de stad namelijk veel oude, koloniale, [[Duitsland|Duitse]] gebouwen. Een ander stadje met veel koloniale gebouwen is [[Lüderitz]].
   
 
Andere grote steden zijn [[Rundu]] (81.501 inwoners) en [[Helao Nafidi]] (43.000 inwoners).
 
Andere grote steden zijn [[Rundu]] (81.501 inwoners) en [[Helao Nafidi]] (43.000 inwoners).
Regel 126: Regel 126:
   
 
== Economie ==
 
== Economie ==
  +
De [[munteenhheid]] van Namibië is de [[Namibische dollar]]. De dollar is evenveel waard als de [[Zuid-Afrikaanse rand]], dus ook de rand word af en toe gebruikt.
   
  +
Omdat het in Namibië zo droog is, is [[landbouw]] heel moeilijk. De [[akkerbouw]] die er is, vindt vooral plaats in het noorden van het land. Daar verbouwen ze onder andere [[maïs]]. In de rest van het land wordt er aan [[veeteelt]] gedaan. De landbouw zorgt voor 9% van het [[bbp]] (nationaal inkomen). De [[mijnbouw]], die bestaat uit het mijnen van [[diamant]]en en [[uranium]], zorgt voor 8% en de [[industrie]] zorgt voor 23%. Ook belangrijk voor de Namibische economie is het [[toerisme]]. Elk jaar komen er zo'n één miljoen toeristen naar het land, vooral uit [[Duitsland]], [[Angola]] en [[Zuid-Afrika]]. Er wordt verwacht dat de komende jaren nog meer toeristen Namibië zullen bezoeken.
  +
  +
Namibië zit onder het wereldgemiddelde qua [[welvaart]], maar is wel één van de meest ontwikkelde Afrikaanse landen ten zuiden van de [[Sahara]]. Toch is niet het leven voor alle Namibiërs zo goed. Je kan de bevolking verdelen in twee groepen: de rijken en de armen. De rijken wonen meestal in mooie huizen en zijn meestal van Europese komaf. De armen wonen op het platteland of in de buitenwijken van de stad. De meeste huizen daar zijn niet van baksteen gebouwd, maar van allerhande materialen. Deze huisjes noem je ''shacks''. De meeste Namibiërs zijn arm. Ook is er veel [[werkloosheid]].
   
 
== Transport ==
 
== Transport ==
  +
[[Bestand:Air Namibia.jpg|thumb|right|300px|Een [[vliegtuig]] van [[Air Namibia]].]]
  +
In Namibië rijden ze aan de linkerkant van de weg, in tegenstelling tot Nederland en België. Er ligt in Namibië zo'n 45.387 km wegen, waarvan maar 6.387 km verhard is. Er is maar een korte [[autosnelweg]]. Deze ligt bij de hoofdstad Windhoek.
  +
  +
Namibië heeft veel [[vliegveld]]en. Twee daarvan zijn internationaal: De ''Internationale luchthaven Hosea Kutako'' bij Windhoek en de luchthaven van Walvisbaai. De meeste vluchten worden uitgevoerd door [[Air Namibia]], de nationale luchtvaartmaatschappij. Zij voeren ook de binnenlandse luchten uit. Er word dagelijks gevlogen naar [[Kaapstad]] en [[Johannesburg]] en eens per week naar [[Frankfurt am Main|Frankfurt]].
   
  +
In Namibië ligt 2382 km aan spoorlijnen. De nationale spoorwegmaatschappij is Transnamib. Er rijden zowel goederentreinen als passagierstreinen.
   
 
== Onderwijs ==
 
== Onderwijs ==
  +
In Namibië moet je van je 6e tot je 16e verplicht naar school. Dat heet [[leerplicht]]. Er zijn In Namibië ongeveer 1500 scholen. Het onderwijs is voor de leerlingen gratis. Het wordt namelijk betaald door de [[overheid]], dat staat ook in de Namibische [[grondwet]]. Wel moet er betaald worden voor de schooluniformen.
   
  +
Er zijn drie [[universiteit]]en in het land: de Technische Universiteit van Namibië, de Universiteit van Namibië en de Internationale Managementuniversiteit. Alle universiteiten zitten in Windhoek.
   
 
== Fotogalerij ==
 
== Fotogalerij ==

Versie van 26 dec 2013 16:53

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Republiek Namibië
Republic of Namibia
Republiek van Namibië
Republik Namibia

Flag of Namibia.svg Coat of arms of Namibia.svg Namibia (orthographic projection).svg

Hoofdstad Windhoek
Aantal inwoners 2.550.226 (2021)
Oppervlakte 824.268 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President Hage Geingob (sinds 2015)
Premier Saara Kuugongelwa (sinds 2015)
Godsdienst Christendom (87,9%)
Traditionele religies (10,2%) Geen religie (1,6%)
Overig (0,3%)
Taal Engels (English; officieel)
Afrikaans (Afrikaans; meest-gesproken)
Duits (Deutsch; minderheidstaal)
Andere inheemse talen
Munteenheid Namibische dollar
Volkslied Namibia, Land of the Brave
Nationale feestdag 21 maart
Landcode NAM

Namibië is een land in Zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan.

Geschiedenis

Bevolking

De grootste bevolkingsgroep in Namibië is de Owambo met 50% van de bevolking. Andere bevolkinsgroepen zijn de Kavango, Herero, Damara, halfbloeden, blanken (afstammelingen van de Duitse kolonisten en Boeren), Nama, Caprivi, San (Bosjesmannen) en Baster. Met 2,6 inwoners per vierkante kilometer (km²), is Namibië na Mongolië het dunstbevolkte land ter wereld. De levensverwachting is iets meer dan 51 jaar.

Taal

Sinds de onafhankelijkheid van Namibië in 1990 heeft het land maar één officiële taal, het Engels. Dat is best opmerkelijk voor een Afrikaans land. Zo heeft buurland Zuid-Afrika wel 11 officiële talen! Hoewel het Engels dus de officiële taal van Namibië is, spreekt maar 1,9& van de bevolking het als moedertaal. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen taal. De meest gesproken taal van het land is Oshiwambo, de taal van de Owambo. 48,5% van de Namibiërs spreekt deze taal als moedertaal. Een andere belangrijke taal is het Afrikaans. Deze taal, die sterk lijkt om het Nederlands, wordt vooral gebruikt als verschillende bevolkingsgroepen met elkaar moeten praten. Omdat bijna iedereen deze taal (deels) spreekt, wordt het Afrikaans gebruikt in kranten, in winkels enzovoort. Vroeger spraken mensen ook nog wel eens Duits, maar dat gebeurt nog maar heel weinig.

Godsdienst

80 tot 90% van de Namibiërs is christelijk. De overige 10 a 20% is aanhanger van het animisme. Het animisme is een verzamelnaam van alle geloven die te maken hebben met geesten. Zo zijn ook de Indianen en veel Japanners animisten. Animisten geloven dat alles een ziel heeft, dus niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en stenen. Vooral Namibiërs op het platteland zijn animistisch.

Geografie

Namibië ligt in het zuiden van Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan. Verder grenst het land in het noorden aan Angola en een klein stukje aan Zambia, in het westen aan Botswana en in het zuiden aan Zuid-Afrika.

Bestuurlijke indeling

Namibië is opgedeeld in 14 regio's:

# Regio Hoofdstad Bevolking (2011) Oppervlakte (km²) Bevolkingsdichtheid
personen/km²
Kaart
1 Zambezi Katima Mulilo 90.100 14.785 6,1 Regios van Namibië
2 Erongo Swakopmund 150.400 63.539 2,4
3 Hardap Mariental 79.000 109.781 0,7
4 Karas Keetmanshoop 76.000 161.514 0,5
5 Kavango Oost Rundu
5 Kavango West Nkurenkuru
6 Khomas Windhoek 340.900 36.964 9,2
7 Kunene Opuwo 88.300 115.260 0,8
8 Ohangwena Eenhana 245.100 10.706 22
9 Omaheke Gobabis 70.800 84.981 0,8
10 Omusati Outapi 242.900 26.551 9,1
11 Oshana Oshakati 174.900 8647 20
12 Oshikoto Omuthiya 181.600 38.685 4,7
13 Otjozondjupa Otjiwarongo 142.400 105.460 1,4

Sinds augustus 2013 is de regio Kavango opgesplitst in een oostelijk en westelijk deel.

Steden

Windhoek

De belangrijkste stad van Namibië is natuurlijk de hoofdstad Windhoek. De stad is met 322.500 inwoners ook de grootste stad van het land. Het is het economische centrum van Namibië. Zo is er in de stad een beurs en een grote bierbrouwerij.

Een andere belangrijke stad is Walvisbaai. Walvisbaai is een kustplaats met 85.000 inwoners. De stad heeft de grootste haven van het land, waar veel aan visserij wordt gedaan.

Swakopmund ligt ten noorden van Walvisbaai. De stad heeft 44.700 inwoners. Swakopmund is een populaire bestemming voor toeristen. Er staan in de stad namelijk veel oude, koloniale, Duitse gebouwen. Een ander stadje met veel koloniale gebouwen is Lüderitz.

Andere grote steden zijn Rundu (81.501 inwoners) en Helao Nafidi (43.000 inwoners).

Natuur

Economie

De munteenhheid van Namibië is de Namibische dollar. De dollar is evenveel waard als de Zuid-Afrikaanse rand, dus ook de rand word af en toe gebruikt.

Omdat het in Namibië zo droog is, is landbouw heel moeilijk. De akkerbouw die er is, vindt vooral plaats in het noorden van het land. Daar verbouwen ze onder andere maïs. In de rest van het land wordt er aan veeteelt gedaan. De landbouw zorgt voor 9% van het bbp (nationaal inkomen). De mijnbouw, die bestaat uit het mijnen van diamanten en uranium, zorgt voor 8% en de industrie zorgt voor 23%. Ook belangrijk voor de Namibische economie is het toerisme. Elk jaar komen er zo'n één miljoen toeristen naar het land, vooral uit Duitsland, Angola en Zuid-Afrika. Er wordt verwacht dat de komende jaren nog meer toeristen Namibië zullen bezoeken.

Namibië zit onder het wereldgemiddelde qua welvaart, maar is wel één van de meest ontwikkelde Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Toch is niet het leven voor alle Namibiërs zo goed. Je kan de bevolking verdelen in twee groepen: de rijken en de armen. De rijken wonen meestal in mooie huizen en zijn meestal van Europese komaf. De armen wonen op het platteland of in de buitenwijken van de stad. De meeste huizen daar zijn niet van baksteen gebouwd, maar van allerhande materialen. Deze huisjes noem je shacks. De meeste Namibiërs zijn arm. Ook is er veel werkloosheid.

Transport

In Namibië rijden ze aan de linkerkant van de weg, in tegenstelling tot Nederland en België. Er ligt in Namibië zo'n 45.387 km wegen, waarvan maar 6.387 km verhard is. Er is maar een korte autosnelweg. Deze ligt bij de hoofdstad Windhoek.

Namibië heeft veel vliegvelden. Twee daarvan zijn internationaal: De Internationale luchthaven Hosea Kutako bij Windhoek en de luchthaven van Walvisbaai. De meeste vluchten worden uitgevoerd door Air Namibia, de nationale luchtvaartmaatschappij. Zij voeren ook de binnenlandse luchten uit. Er word dagelijks gevlogen naar Kaapstad en Johannesburg en eens per week naar Frankfurt.

In Namibië ligt 2382 km aan spoorlijnen. De nationale spoorwegmaatschappij is Transnamib. Er rijden zowel goederentreinen als passagierstreinen.

Onderwijs

In Namibië moet je van je 6e tot je 16e verplicht naar school. Dat heet leerplicht. Er zijn In Namibië ongeveer 1500 scholen. Het onderwijs is voor de leerlingen gratis. Het wordt namelijk betaald door de overheid, dat staat ook in de Namibische grondwet. Wel moet er betaald worden voor de schooluniformen.

Er zijn drie universiteiten in het land: de Technische Universiteit van Namibië, de Universiteit van Namibië en de Internationale Managementuniversiteit. Alle universiteiten zitten in Windhoek.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Namibië&oldid=297180"