Regering: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Kerndoel36 toegevoegd met HotCat)
 
(32 tussenliggende versies door 17 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
In een [[democratie]] voert de '''regering''' van een land uit wat in het [[parlement]] van dat land democratisch besloten is.
De '''regering''' is een groep van belangrijke en verstandige mensen (politici) die de baas zijn in een land. Deze mensen vormen samen de regering, die het in een land voor het zeggen heeft. Vaak, maar niet altijd, is de regering van een land [[democratisch]] gekozen. Dat betekent dus dat het volk van zo'n land (alle mannen en vrouwen boven de leeftijd van 18) mogen kiezen wie in de regering komt door hun stemmen uit te brengen.
 
   
  +
In Nederland verstaat men onder de regering de [[minister]]s en de [[koning]]. Soms wordt dit woord verward met het [[kabinet]]. Maar het kabinet zijn de ministers en de [[staatssecretaris]]sen samen. Op een regering als zodanig kun je in ons land niet stemmen. De vaak gehoorde term "democratisch gekozen regering" is hier dus feitelijk onjuist. In Nederland is het zo, dat je op een [[politieke partij]] kunt stemmen. Als die dan de grootste wordt, heb je een grote kans dat de lijsttrekker van die partij een regering gaat vormen. Maar dat hoeft niet. Er zijn gevallen bekend dat een partij de verkiezingen won, maar uiteindelijk toch in de [[oppositie]] belandde.
[[Categorie:Mens en Maatschappij]]
 
  +
  +
Tijdens de verkiezingen mogen de leden van de Tweede Kamer campagne voeren. Hoe meer stemmen, hoe meer zetels. Dit bepalen de inwoners van Nederland. Die gaan dan naar het stembureau en vullen daar hun voorkeur in met een rood potlood.
  +
  +
<!-- LAAT STAAN A.U.B. -->
  +
[[Categorie:Regering| ]]
 
[[Categorie:Politiek]]
 
[[Categorie:Politiek]]
 
[[Categorie:Kerndoel36]]

Huidige versie van 20 aug 2023 om 23:57

In een democratie voert de regering van een land uit wat in het parlement van dat land democratisch besloten is.

In Nederland verstaat men onder de regering de ministers en de koning. Soms wordt dit woord verward met het kabinet. Maar het kabinet zijn de ministers en de staatssecretarissen samen. Op een regering als zodanig kun je in ons land niet stemmen. De vaak gehoorde term "democratisch gekozen regering" is hier dus feitelijk onjuist. In Nederland is het zo, dat je op een politieke partij kunt stemmen. Als die dan de grootste wordt, heb je een grote kans dat de lijsttrekker van die partij een regering gaat vormen. Maar dat hoeft niet. Er zijn gevallen bekend dat een partij de verkiezingen won, maar uiteindelijk toch in de oppositie belandde.

Tijdens de verkiezingen mogen de leden van de Tweede Kamer campagne voeren. Hoe meer stemmen, hoe meer zetels. Dit bepalen de inwoners van Nederland. Die gaan dan naar het stembureau en vullen daar hun voorkeur in met een rood potlood.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regering&oldid=806318"