Sirenia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sirenes of zeekoeien
Sirenia

Sirenia Diversity.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Afhankelijk van de soort: Antillen, West-Afrika, Amazone (rivier), Grote en Indische Oceaan
Leefomgeving kustwateren en ondiepe wateren
Behoort tot de Afrotheria

Sirenia distribution.png

Portaal Portal.svg Biologie

De Sirenia, gewoonlijk zeekoeien of sirenes genoemd, zijn een orde van volledig in het water levende, herbivore zoogdieren die in moerassen, rivieren, estuaria (ondiep water), zogeheten wetlands en kustwateren wonen . De bestaande Sirenia bestaat uit twee verschillende families : Dugongidae (de doejong en de nu uitgestorven Stellers zeekoe) en Trichechidae (lamantijnen, namelijk de Amazone-lamantijn, West-Indische lamantijn en West-Afrikaanse lamantijn) met in totaal vier soorten. De families Protosirenidae (Eocene sirenians) en Prorastomidae (terrestrische sirenians) zijn uitgestorven. Sirenes worden ingedeeld bij de Afrotheria, naast de olifanten en de hyraxen, waaraan ze sterk verwant zijn. Ze evolueerden in het Eoceen 50 miljoen jaar geleden.

Sirenes worden tussen de 2,5 en 4 meter lang en wegen 1.500 kilogram. De onlangs uitgestorven zeekoe van Steller was de grootste bekende sirene die heeft geleefd, met een lengte van 10 meter en een gewicht van 5 tot 10 ton (5,5 tot 11,0 short tons).

Sirenes hebben een groot, spoelvormig lichaam om de weerstand door het water te verminderen en zware botten die dienen als ballast om het drijfvermogen van hun blubber tegen te gaan. Ze hebben een dunne blubberlaag en zijn daardoor gevoelig voor temperatuurschommelingen, die migraties (verhuizingen) veroorzaken als de watertemperatuur te laag wordt. Sirenes bewegen langzaam, meestal met een snelheid van 8 kilometer per uur, maar ze kunnen in korte uitbarstingen 24 kilometer per uur bereiken. Ze gebruiken hun sterke lippen om zeegras uit te trekken en eten 10-15% van hun lichaamsgewicht per dag.

Terwijl ze ademen, houden sirenes alleen hun neusgaten boven het oppervlak, soms staan ​​ze op hun staart om dat te doen. Ze bewonen meestal warme, ondiepe kustwateren of rivieren. Ze zijn zoals gezegd voornamelijk herbivoor, maar het is bekend dat ze dieren zoals vogels en kwallen eten. Mannetjes paren meestal met meer dan één vrouwtje en kunnen zich in groepen verzamelen om te paren. Sirenes tonen ouderlijke zorg.

Het vlees, de olie, de botten en de huiden zijn waardevol voor de handel. Sterfte wordt vaak veroorzaakt door directe jacht door mensen of andere door de mens veroorzaakte oorzaken, zoals vernietiging van leefgebieden, verstrikking in vistuig en botsingen met waterscooters. Stellers zeekoe werd in 1768 met uitsterven bedreigd als gevolg van overbejaging.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sirenia&oldid=775858"