Koninkrijk Roemenië

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Koninkrijk Roemenië
Regatul României

Flag of Romania.svg       Kingdom of Romania - Big CoA.svg

Romania MASSR 1924.png
Hoofdstad Boekarest
Taal Roemeens
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het koninkrijk Roemenië was een land dat bestond tussen 1881 en 1947. Het land lag op de plek waar het huidige Roemenië. Ook Moldavië en delen van Oekraïne en Bulgarije vielen tijdens de geschiedenis onder het land. Tijdens deze periode werd Roemenië bestuurd door een koning uit het huis Hohenzollern.

Roemenië bestond al voor 1881 en heette het vorstendom Roemenië. In 1881 riep koning Carol I tot koning van Roemenië gekroond, waardoor het land een koninkrijk werd. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het koninkrijk verschillende gebieden erbij, zoals Transsylvanië en Boekovina. Hierdoor bereikte Roemenië zijn grootste oppervlakte ooit en werd tussen 1920 en 1940 Groot-Roemenië genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor het land veel van deze gebieden en koos de kant van de Asmogendheden. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het koninkrijk onder de communistische invloedssfeer. In 1947 werd de monarchie uiteindelijk afgeschaft en ontstond de volksrepubliek Roemenië.

Geschiedenis

Ontstaan

Roemenië na de stichting

In 1862 verenigde vorst Alexander Jan Cuza het vorstendom Moldavië en vorstendom Walachije in het vorstendom Roemenië. Roemenië was hierdoor officieel een land, maar werd niet overal erkend. Dit veranderde na de Tiende Russisch-Turkse Oorlog, waarin Roemenië grote gebieden erbij kreeg en hielp om het Ottomaanse Rijk te verslaan. Na de oorlog erkenden de Europese landen Roemenië als land in 1878. In 1881 besloot de Roemeense vorst, koning Carol I, zich daarom te verheffen tot "koning van Roemenië". Hierdoor werd Roemenië officieel een koninkrijk.

Roemenië was in veel opzichten een modern land. Zo was er volledige vrijheid van meningsuiting en vrije pers. Toch was er geen volledige godsdienstvrijheid. In Roemenië woonden veel Joden die niet de Roemeense nationaliteit konden krijgen. Ook werden zij gediscrimineerd. Al voor de oprichting van het koninkrijk was men bezig om Roemenië een industrieland te maken. Hiervoor werd onder andere een groot netwerk van spoorwegen aangelegd. In 1913 voerde won Roemenië de Tweede Balkanoorlog van Bulgarije. Hierdoor werd de zuidelijke Dobroedzja aan Roemenië toegevoegd.

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Roemenië neutraal. Hoewel de koning zich wilde aansluiten bij de Centralen, zag de Roemeense regering hier niets in. In 1916 verkoos Roemenië uiteindelijk de kant van de Geallieerden. Door deze samenwerking kreeg Roemenië onder andere Boekovina en Transsylvanië in handen in 1920. Dit waren gebieden van het voormalige Oostenrijk-Hongarije, wat na de oorlog uiteenviel.

Groot-Roemenië

Groot-Roemenië. De groene gebieden gingen na de Tweede Wereldoorlog verloren.

Doordat Roemenië deze gebieden had bereikte het zijn grootste oppervlakte ooit. Roemenië werd daarom ook wel Groot-Roemenië genoemd, hoewel het land nog steeds officieel het koninkrijk Roemenië genoemd werd. Groot-Roemenië verwijst naar de periode van het land tussen 1920 en 1940, waarin ook delen van Bulgarije, Oekraïne en geheel Moldavië tot Roemenië behoorden.

In 1927 overleed koning Ferdinand I. Oorspronkelijk zou zijn zoon, Carol, hem opvolgen, maar deze had afstand gedaan van de troon. Dit kwam doordat Carol nog al veel verschillende vrouwen had en er met eentje vandoor ging naar Parijs. Hierdoor werd zijn vijfjarige zoontje, Michaël I, koning van het land. Omdat Michaël I te jong was om te regeren, kwam er een raad van drie regenten. Deze drie regenten hadden vaak ruzie en waren daarom niet in staat om te regeren. De regenten werden uiteindelijk afgezet en zijn vader, koning Carol II, kwam terug naar Roemenië.

De koning probeerde het land te verenigen, wat diep getroffen was door de economische crisis. In Roemenië was het fascisme in opkomst. In 1938 besloot Carol II daarom de "koninklijke dictatuur" uit te roepen. Op deze manier werd voorkomen dat Roemenië fascistisch zou worden. Deze dictatuur was van korte duur. In 1940 werd Carol II afgezet door premier Ion Antonescu en vervangen door koning Michaël I. Antonescu verkleinde de macht van de koning en vergrootte de macht van de premier.

Tweede Wereldoorlog

Inmiddels van de Tweede Wereldoorlog al aan de gang. Roemenië wilde eerst neutraal blijven in ruil om gebieden af te staan van Duitsland. Dit was niet populair en Antonescu besloot de kant van de nazi's te kiezen. Desondanks moest het land grond afstaan aan Bulgarije, de Sovjet-Unie en Hongarije.

Antonescu werd uiteindelijk afgezet toen koning Michaël I een staatsgreep pleegde. Hij greep de macht en Roemenië voegde zich bij de Geallieerden. Dit was net op tijd, aangezien de Sovjettroepen al Moldavië waren binnengevallen. Na de oorlog moest kreeg Roemenië delen van Transsylvanië weer terug, maar de andere gebieden bleven verloren.

Einde

Roemenië viel onder de invloedssfeer van de Sovjet-Unie, maar kon een koninkrijk blijven. Desondanks kreeg Roemenië een communistische regering. De koning was het daar niet mee eens. Hij ging in staking en weigerde wetten te tekenen voor enkele maanden. Uiteindelijk legde hij zijn staking neer toen de regering hem dwong af te treden.

In 1947 voerde de regering een staatsgreep uit, waarbij Michaël I werd gedwongen af te treden. Enkele dagen later moest hij Roemenië verlaten. Ondertussen was de volksrepubliek Roemenië uitgeroepen. Na de val van het communisme bleef Roemenië een republiek.

Koningen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_Roemenië&oldid=840211"