Racisme

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Racistische spotprent van een neger

Racisme is het anders behandelen van mensen alleen maar omdat ze anders zijn dan de rest. Om mensen anders (slechter) te behandelen, vanwege hun ras en huidskleur. Iemand beoordelen op geloof, een idee of een overtuiging is niet racisme, maar kan discriminatie zijn.

Wat is racisme?

Als je iemand beoordeelt om zijn of haar ras dan noem je dat racisme. Racisme komt helaas heel vaak voor. Racisme is bijvoorbeeld als de minister-president zou zeggen dat, zwarte mensen niet naar school mochten. Of dat zwarte mensen niet bij een Nederlandse sportvereniging mochten gaan.

Geschiedenis van racisme

Hier heb je een stukje geschiedenis. Vanaf de veertiende eeuw ontdekten vooral blanke mensen nieuwe gebieden . De mensen die daar woonden - en vaak zwart waren - werden vaak bekeken als "onbeschaafde wilden". Dan hadden ze een goed excuus om handel te drijven en daarbij de baas te spelen. . Slavernij bestond in Afrika al lang voordat de eerste blanken daar kwamen. Slavernij is niet uitgevonden door de blanken. Een slaaf is een mens, die op een slavenmarkt verkocht werd aan rijke handelaren. De mensen kochten slaven, omdat ze ze nodig hadden voor de vuile, vieze karweitjes die de rijke mensen zelf niet wilden doen. De slaaf was het bezit van die rijke mensen, want ze hadden de slaaf zelf gekocht en konden er van alles mee doen. In de oudheid, bij volken die rijk en machtig waren, vond men het houden van slaven heel gewoon. De piramiden in Egypte zijn door heel veel slaven gebouwd. Heel veel slaven zijn daarbij omgekomen, maar het leven van een slaaf telde niet zo erg mee. De afschuwelijke handel die de Europeanen gevoerd hebben, was een handel in zwarte slaven. Honderden jaren lang zijn negers als slaven uit Afrika geroofd en naar Amerika gebracht. De handel werd buiten Europa gevoerd. Dus de gewone mensen wisten meestal niet wat er aan de hand was. Aan die slavenhandel is nog niet zo lang geleden een eind aan gekomen. Pas in 1863 heeft Nederland de handel in slaven afgeschaft. In Noord-Amerika was er een godsdienstige sekte: "de Quakers". Zij waren fel tegen de slavernij. Zij waren vastbesloten om aan de uitbuiting en de marteling van de negers een eind te maken. Ze preekten zonder ophouden tegen de slavernij en met succes. Overal in Amerika luisterden de mensen naar "de Quakers". Leden van de sekte hielpen de negers te ontsnappen naar de Noordelijke Staten. Ze verborgen de vluchtelingen en gaven de doodvermoeide negers onderdak en eten. Maar niet alleen "de Quakers" waren tegen de slavernij. Veel mensen die geen lid waren van de sekte, vonden dat de slavernij afgeschaft moest worden. Hun beweging wordt de "Abolotion" (=de afschaffing) genoemd. In die tijd van onrust, toen Amerika zich losmaakte van Engeland, kwamen er nieuwe wetten. Daarbij waren wetten die de slaven in vrijheid stelden. In de Verenigde Staten van Amerika schafte de ene staat na de andere de slavernij af. Dit twistpunt tussen het noorden en het zuiden van Amerika was één van de oorzaken van het uitbreken van de burgeroorlog, in 1861. In deze oorlog moest het zuiden het afleggen tegen het noorden. Het leger van de Yankees trok naar de zuidelijke staten. En overal waar die troepen kwamen, werden negers bevrijd. Ze waren vrij, maar voor veel slaven was dit niet altijd een zegen. Groepen negers trokken langs de wegen zonder te weten waar ze heen moesten gaan, zonder werk, zonder een dak boven hun hoofd. Ze moesten een nieuw leven beginnen en dat was niet altijd gemakkelijk. In elk geval was er aan de vreselijke uitbuiting, die honderden jaren had geduurd, een einde gekomen.

Nog zo'n slecht voorbeeld was Hitler die tijdens de Tweede wereldoorlog miljoenen zigeuners, joden, homoseksuelen, Polen en Russen liet vermoorden omdat hij vond dat dat minderwaardige rassen waren.

Het racisme nu

Je hoort mensen vaak zeggen: "Ik discrimineer niet, hoor! Het maakt me helemaal niks uit of iemand zwart, geel, rood, bruin, blank of pimpelpaars is. Nee, voor mij is iedereen precies hetzelfde. Alle mensen zijn voor mij gelijk." Maar denkt iedereen er zo over? En worden mensen met een andere huidskleur, of mensen die uit een ander land komen wel hetzelfde behandeld als blanke Nederlanders en Belgen?

Racisme komt nu nog voor, maar dan vooral in vooroordelen. Dat wil zeggen dat we soms slecht denken over anderen, zonder daar een reden voor te hebben of eerst bij na te denken. Zo wordt er soms gezegd: Als zwarte mensen worden getekend met een ring door hun neus of als heel dom worden beschreven, is dat dan wel of geen racisme? Als iemand zegt: "Kinderen met rood haar worden heel gauw boos", is dat dan wel of geen racisme? Als iemand wordt uitgescholden voor "Roetmop" of "Bleekscheet", is dat dan wel of geen racisme? Als een Surinaams kind van school wordt gehaald, omdat zijn vader het niet goed vindt dat hij met Marokkaanse kinderen speelt, is dat dan wel of geen racisme?

  • Meisjes zijn niet sterk.
  • Dikke mensen zijn traag en lui
  • Alle Marokkanen zijn ruziemakers
  • Nederlanders zijn gierig
  • Turken zijn lui.

Maar dat zijn vooroordelen: het hoeft niet perse waar te zijn. Veel meisjes zijn minder sterk dan jongens, maar je hebt ook vrouwelijke discuswerpers, judokas en gewichtshefsters en die zijn beresterk. Nu kan je natuurlijk niet alles weten en iedereen even goed kennen. Dan is het wel normaal dat je fouten maakt. Vooroordelen hebben meestal ook te maken met dingen die je eng, vreemd of gek vindt, omdat je ze niet kent of ze niet zo 'gewoon' vindt! Maar als je daarover meer en betere informatie krijgt, dan moet je kunnen toegeven dat je het fout had. Maar je mag best je eigen mening zeggen, als je elkaar dan maar niet kwetst. Negatieve vooroordelen zijn een probleem omdat die eigenlijk zeggen dat we ons een tikkeltje beter voelen dan die ander die een beetje anders is.

  • Negatieve vooroordelen houden je tegen om 'die ander' beter te leren kennen en te leren waarderen.
  • Ze bepalen je gedrag en je houding tegenover 'die ander' en dat is zeker niet fijn voor de personen of groepen waarover ze gaan. Uiteindelijk hebben we toch allemaal hetzelfde ras: het mensenras.

Wat doe je aan racisme?

Je mag mensen wel beoordelen op hun karakter, maar niet op huidskleur, geslacht, enzovoort. Het beste is om te beginnen bij jezelf, want iedereen heeft zo zijn eigen goede en slechte kanten. Niemand op aarde heeft alleen goede eigenschappen. Als je zelf iets te maken krijgt met racisme, kun je het beste naar de politie gaan. De politie heeft dat al veel vaker meegemaakt dan jij en weet hoe hij of zij er mee om moet gaan.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Racisme&oldid=344377"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation