België: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Geschiedenis: afbeelding erbij)
Regel 1: Regel 1:
 
{{België}}
 
{{België}}
  +
'''België''' is een West-Europees land dat grenst aan de landen [[Frankrijk]], [[Nederland]], [[Luxemburg]] en [[Duitsland]]. Het land heeft 10.666.866 inwoners (<small>2008</small>), verdeeld over 10 provicies. De naam ''België'' werd voor 't eerst verzonnen door de machtige krijgsheer [[Julius Caesar]], die het destijds "Belgae" of "Belgica" noemde. België werd in 1830 pas een onafhankelijk land, door de scheiding van Nederland. Het land bestaat in 3 gewesten, het [[Vlaams Gewest]], het [[Brussels Gewest]] en het [[Waals Gewest]]. De hoofdstad van België is de stad Brussel, die zo'n 150.000 inwoners telt. Brussel is tegerlijkertijd de hoofdstad van het Vlaams Gewest en van de Europese Unie. Symbool hiervoor staat het [[Atonium]], een modern gebouw in de vorm van eeen [[atoom]]. België is een 3-talig land, de talen dier er worden gesproken zijn [[Vlaams]], [[Duits]] en [[Frans]]. Andere grote steden in België zijn [[Brugge]], [[Antwerpen]], [[Namen]], [[Luik]], [[Gent]] en [[Charleroi]]. De heilige [[Jozef]] is de patroonheilige van België. België heet officieel '''Koninkrijk België'''. De voornaamste rivieren in België zijn de [[Schelde]] en de [[Maas]].
'''België''' met [[Brussel]] als [[hoofdstad]], officieel het Koninkrijk België, is een [[Europa|West-Europees]] land begrensd door de [[Noordzee]] in het westen, [[Nederland]] in het noorden, [[Duitsland]] en [[Luxemburg (land)|Luxemburg]] in het oosten en [[Frankrijk]] in het zuiden.
 
België bestaat uit drie gewesten, [[Brussel]], [[Vlaanderen]] en [[Wallonië]].
 
   
De [[Sint Jozef|Heilige Jozef]] is de patroonheilige van België. De wapenspreuk luidt: '''Eendracht maakt macht'''.<BR>
 
Rivieren en stroomgebieden: [[Maas]], [[Schelde]] en [[IJzer]]; in het uiterste oosten ook een klein stukje stroomgebied van de Rijn en in het zuiden van de provincie Henegouwen een stukje van het stroomgebied van de Seine. <BR>
 
Hoogste punt: Signaal van Botrange, 694 [[meter]]. <BR>
 
Aantal inwoners: ruim 10,6 [[miljoen]].<BR>
 
Nationale feestdag: 21 [[juli]].<BR>
 
Voornaamste steden: [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[Brussels Hoofdstedelijk Gewest|Brussel]], [[Gent (stad)|Gent]], [[Hasselt (België)|Hasselt]], [[Leuven]], [[Luik (stad)|Luik]], [[Charleroi]], [[Brugge]], [[Namen (stad)|Namen]], [[Kortrijk (België)|Kortrijk]], [[Oostende (stad)|Oostende]], [[Genk]] en [[Mechelen (stad)|Mechelen]]
 
   
==Vlag van België==
+
==Vlag==
  +
De vlag van België bestaat uit 3 kleuren. [[Zwart]], [[Geel (kleur)|geel]] en [[rood]]. De vlag van België wordt gebruikt vanaf 23 januari 1831.
 
  +
De vlag van België bestaat uit 3 kleuren, [[rood]], [[zwart]] en [[geel]]. De vlag werd aangenomen in 1831, een jaar later nadat België was gescheiden van Nederland. De vlag was vroeger rood-geel-zwart. Omgekeerd, dus.
  +
[[Afbeelding:Flag of Belgium.png|left|85px|thumb|Dit is de enige, echte vlag van België.]]
  +
  +
==Statistieken==
  +
  +
In België wonen er 349 mensen per vierkante meter en daarmee is België een van de dichstbevolkte landen ter wereld. Vlaanderen gaat zelfs nog verder: Op de 40% wat Vlaanderen in bezit heeft leeft wel 60% van de totale bevolking! De totale landoppervlakte bedraagt 30.528 km². Hiermee is het ¼ kleiner dan Nederland, en net iets groter dan de landen [[Lesotho]] en [[Armenië]]. België grenst aan 4 landen en een [[zee]] en bereikt daarmee een grens van 1445,5 kilometer lang. Het middelpunt van België is de voormalige gemeente Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin.
  +
  +
==Aardrijkskunde==
  +
[[Afbeelding:België Landschap .jpg|left|250px|thumb|Landschap in België.]]
  +
België bestaat uit 2 delen natuur: het Laagland, dat aan de kust ligt van de Noordzee, en de Ardennen, dat een erg groot natuurgebied is en dat zich uitstrekt over het zuiden van het land. In de Ardennen liggen harde gesteenten waarvan sommige wel meer dan 100 miljoen jaar oud zijn. In Midden-België ligt erg vruchtbare grond waardoor er gewassen makkelijk te verbouwen zijn. Vroeger was Vlaanderen enorm moerassig, maar dat is in de loop der tijd minder geworden door middel van wateringen.
  +
  +
De rivieren de [[IJzer]], de [[Schelde]] en de [[Maas]] gebruiken Begië als belangrijk stroomgebied. In de provincies [[Luik]] en Luxemburg stroomt de [[Rijn]], en in [[Henegouwen]] stroomt zelfs de [[Frankrijk|Franse]] rivier de [[Seine]].
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
[[Afbeelding:Tiendaagse Veldtocht.jpg|250px|thumb|right|De [[Tiendaagse Veldtocht]] - Willem II, Prins van Oranje, voert de Nederlandse troepen aan tegen de Belgen]]
 
[[Brussel (stad)|Brussel]] werd gebouwd in opdracht van [[Philips de Goede van Bourgondië]].
 
In de 10e eeuw begon de handel pas echt in België. Hertogen hielden van een goede schone en lieten talrijke kunstenaars komen en uiteindelijk werd [[Rogier van der Weijden]] stads[[schilder]]. In de 17e eeuw was er een verwoestend bombardement van zonnekoning [[Lodewijk XIV van Frankrijk]].
 
   
  +
===Prehistorie===
Tot voor kort had België ook een eigen [[kolonie]] in [[Afrika]]: [[Belgisch Kongo]] naderhand '''Zaïre''' genoemd - tegenwoordig: [[Congo Democratische Republiek]].
 
   
  +
België is een oud land. Er hebben zelfs nog Neandenthalers geleefd. Ook zijn er vuurstenen werktuigen van jagers en vissers. Die dateren uit 500.00 v.Chr. In zo'n 400 v.Chr. verschenen de eerste dorpen, hoewel die niet groot waren. 100 inwoners per plaats is toch niet veel. Door het ontstaan van deze dorpen ontstond er een soort van economie. Later vestigden andere dorpen zich in de [[Kempen]], de [[Leremstreek]] en in de [[Maasvallei]]. In de midden-bronstijd van ca. 1500 tot 1100 v.Chr. was er een soort van volk in België, de Famennegroep. Tijdens de ijzertijd werden de La Tène- en de Hallstatt-groep belangrijk. In deze tijd werden de eerste handels- en marktplaatsen. gemaakt. Ook enkele forten herrezen uit het niets, waardoor België een klein 'land' was geworden.
België hoorde van 1815 tot 1830 bij [[Nederland]]. België vocht tegen [[Nederland]] voor haar vrijheid. Deze oorlog heette de "''[[Tiendaagse Veldtocht]]''", en duurde van 2 augustus 1831 tot 12 augustus 1831. Nederland won deze [[oorlog]], maar bondgenoot [[Frankrijk]] kwam het zwakke België te hulp en toen werd België een land en moest [[Willem I van Nederland|Willem I]] het met Nederland doen. België kroonde een eigen koning, Leopold I. In 1839 erkende Willem I van Nederland de Belgische onafhankelijkheid.
 
   
  +
===De Romeinse Tijd===
==Belangrijkste waterlopen in België==
 
===Kanalen===
 
* [[Albertkanaal]] (130km)
 
* Kanaal Brussel-Charleroi (73km)
 
* Kanaal Brugge-Gent (45km)
 
* Brussel-Rapel-kanaal (32km)
 
* Canal Blaton-Nimy (21km)
 
* [[Kanaal Brugge-Oostende]] (21km)
 
* [[Kanaal Gent-Terneuzen]] (17km)
 
* [[Netekanaal]] (15,4km)
 
* Boudewijn-kanaal (11km)
 
   
  +
Tijdens de Romeinse Tijd werd België van de Romeinen. Die noemden het land toe ''"Belgae"''. Vanaf 57 tot 51 v.Chr. had Caesar België tot zijn beschikking en maakte hij België een deel van Gallia. Later, toen de keizer Augustus aan de macht was, noemde hij het Belgica en maakte hij het een deel van het Romeinse Rijk. Tot in de 1e eeuw n.Chr. bleven de Belgen vechten, maar onder de keizer Claudius kwam er een soort van vrede in België. Later kwamen er al grote landbouwbedrijven en kregen steden al een eigen karakter. Ook de kleinere dorpen bloeiden op, waardoor de handel met Italïe en de rest van Gallia steeds belangrijker werd. Ook de textieleconomie beleefde goede tijden, waardoor er vele kuddes schapen werden gehouden. Vanaf 256 staken Frankische krijgers de Rijn over en werd geheel Gallia geplunderd en werden vele steden en dorpen verwoest. Uiteindelijk werd er tussen de Romeinen en deze Frankische stam rond 296 een verbond gesloten en werden ze als verdedigers van de rijksgrens tussen Nijmegen en de zee aangesteld. Rond 297 werd door een Romeinse keizer België in tweeën gesplitst.
===Rivieren===
 
* [[Schelde]]
 
* [[Maas]]
 
   
  +
===De Merovingische en Karolingische periode===
==Geografie==
 
België bestaat grotendeels uit laagland, behalve de [[Ardennen]] in het Zuiden. Door het land stromen de [[rivier]]en de [[Maas]], de [[Schelde]], de [[IJzer]] en een netwerk van [[Kanaal (waterweg)|kanalen]]. België is één van de [[bevolkingsdichtheid|dichtstbevolkte]] landen in [[Europa]].
 
   
  +
Toen er op een gegevenmoment geen gezag was over het land wilden de Salische Franken België vernieuwen en daarom maakten ze Doornik hoofdstad van het nieuwe rijk. Er waren verschillende families die erg belangrijk waren, onder meer de Merovingers met als baas de machtige Chlodovech I, die vanuit de toenmalige hoofdstad Doornik het land bestuurde. Daarna kwamen zijnijn belangrijkste opvolgers, Chlotarius en Dagobert, die ook voor eenheid in het Frankische Rijk zorgden. In 639 werd België verdeeld in 2 gedeeltes, Austrasië en Neustrië. Van deze 2 gebieden liep de grens dwars door België. De koningen verloren al snel hun enorme afzien, mede omdat de macht van andere belangrijke personen snel toenam. In 719 liet Karel Martel zich uitroepen tot baas van het rijk. Het lukte hem zelfs om meer plekken in te nemen waardoor België groter werd. Na de dood van koning Theodorik IV oefende Martel in eigen naam de koninklijke macht uit. In 751 werd Karel afgezet en heette de nieuwe koning '''[[Karel de Grote]]'''. Hij zorgde ervoor dat België en groei in de economie kreeg.
==Talen==
 
In België worden drie talen gesproken; Nederlands, Frans en Duits. In [[Vlaanderen]] wordt Nederlands gesproken, in [[Wallonië]] Frans en in het uiterste oosten aan de grens van Duitsland Duits. Brussel is een tweetalig gebied. Dat beteletn dat er twee talen worden gesproken en dat zijn Nederlands en Frans. Alles staat in twee talen geschreven denk maar aan kappers, metro's, supermarkten enz. Maar het grootste deel van Brussel spreekt alleen Frans en soms is het moeilijk als Nederlandse toerist. 60% van de bevolking praat Nederlands, 40% Frans en zo een kleine 74.000 mensen praten Duits als moedertaal.
 
   
  +
===Vroege Middeleeuwen===
==De munteenheid==
 
Sinds 1 januari [[2002]] de gemeenschappelijke Europese munt [[Euro]] (EUR) het enige wettelijke betaalmiddel. Voordien was dit de [[Belgische Frank]] (BEF).
 
   
  +
Na de dood van de opvolger van Karel de Grote begon België de eenheid van zijn reik te verliezen, wat resulteerde tot het Verdrag van Verdun. Het rijk werd hierdoor in drieën gesplitst. Vanaf het einde van de 9e eeuw verloor de koning van Frankrijk de absolute macht over België. Toen de Noormannen kwamen invallen was dit nog beter te zien dan eerst. Enkele rijke ambtenaren zagen een kans hierin en begonnen zelf België te besturen. In deze tijd werden dan ook de grondslagen gelegd van het hertogdom Brabant, het graafschap Henegouwen en het graafschap Vlaanderen.
==Beroemde Belgen==
 
* [[Pieter Breugel]]
 
* [[Eddy Merckx]]
 
* [[Mercator]]
 
* [[Pater Damiaan]]
 
* [[Peter Paul Rubens]]
 
* [[Manneke Pis]]
 
   
  +
===Middeleeuwen tot voor de 2e Wereldoorlog===
==Trivia==
 
  +
[[Afbeelding:Tiendaagse Veldtocht.jpg|left|250px|thumb|Plaatje van de Belgische Revolutie.]]
De officiële naam van België: Koninkrijk België ([[Nederlands]], Royaume de Belgique [[Frans (taal)|Frans]] en Königreich Belgien [[Duits]]<BR>
 
  +
Beroemd werd in de Middeleeuwen de Guldensporenslag in 1302, die veroorzaakt werd door de rijke ambtenaren. In 1050 kwam er een economische bloei in België waardoor België een voorname handelsplaats was. In 1195 kwamen er zelfs al de eerste steenkolen in het toen nog afhankelijke Luik te zien. Kooplieden uit Luik werden dan ook steeds machtiger en begonnen de kooplieden zelfs in het Verenigd Koninkrijk te handelen. Vanaf het middel van de 14e eeuw werd Europa getroffen door de pest, de '''[[zwarte dood]]'''. In de 15e eeuw kwam België in handen van de Habsburgers, waarna ze in 1795 voor de zoveelste keer werden overgenomen door de Fransen. Hun toezag over België stopte toen de machtige keizer Napoleon tijdens de '''[[Slag bij Waterloo]]''' verloor. België kwam bij Nederland, een (in die tijd) wat rustigere staat. Dit eindigde toen België in 1830 een zelfstandige Monarchie werk. Dit gebeurde tijdens de [[Belgische revolutie]]. De wapenspreuk van België werd vanaf toen [[Eendracht maakt macht]]. België slaagde er zelfs in het grote Afrikaanse land [[Congo]] als kolonie te gebruiken. België werd in de Eerste wereldoorlog bijna helemaal bezet door [[Duitsland]], behalvee een klein gebied achter de IJzer in West-Vlaanderen. Hierin voerde de toenmalige koning Albert het Belgische leger aan. Dit was het enige geallieerde stukje grond dat niet was ingenomen.
Het volkslied van België: Après des siècles d'esclavage(la brabanconne)<BR>
 
Nationale feestdag is 21 juli. <BR>
 
Oppervlakte: 30.528 [[km²]] <BR>
 
Taal: [[Nederlands]] (60% bevolking) [[Frans (taal)|Frans]] (39% bevolking) en [[Duits]] (1% bevolking)<BR>
 
Hoofdstad: [[Brussels Hoofdstedelijk Gewest|Brussel]] <BR>
 
Steden: Zie [[Lijst van Belgische steden]]<br>
 
Koninklijk huis : Zie [[Filip van België|Filip Leopold Louis Marie]]
 
   
  +
===2e Wereldoorlog===
==Belangrijke steden==
 
* Groot [[Brussel]]: 1.024.492 inwoners. (Hoofdstad van europa)
 
* [[Antwerpen]]: 464.038 inwoners.
 
* [[Gent]]: 233.925 inwoners.
 
* [[Charleroi]]: 201.456 inwoners.
 
* [[Luik]]: 187.432 inwoners.
 
* [[Brugge]]: 117.130 inwoners.
 
* [[Namen]]: 107.411 inwoners.
 
   
  +
Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger België onaangekondigd binnen. Het kleine Belgische leger had geen kans tegen de massale gevechtsvoertuigen en listige operaties van het Duitse Leger. Dit resulteerde tot de [[Achttiendaagse Veldtocht. Hierin vochten [[Engeland]], Frankrijk en België tegen het sterke [[Nazi-Duitsland]]. Deze veldtocht begon op de dag dat België werd ingenomen door Duitsland en eingdigde op 28 mei 1940. Door de veldtocht kwamen er ongeveer 12.000 burgers en soldaten om het leven. Het Franse leger had de strijd al gestaakt op 22 mei. Van de 600.000 soldaten in België werden er wel 225.000 gevangengenomen. Het vanaf het begin groeiende verzet breeidde zich echter snel uit en in 1941 kwamen er enorm veel mensen na de winter. Op 2 september 1944 werd Brussel eindelijk bevrijd, en de rest van België een week later. Dit kwam door de strategische aanval D-Day. Na de Slag om de Ardennen trok Duitsland zich definitief terig.
==Foto-galerij==
 
<gallery>
 
Afbeelding:België lokatie.png|Lokatie in Europa
 
Afbeelding:Centraalwest Europa sat.jpg|Satellietfoto
 
Afbeelding:Noordzee sateliet.jpg|Satelietfoto
 
</gallery>
 
   
==Vlag en wapen==
 
<gallery>
 
Afbeelding:Flag of Belgium.png|Vlag van België
 
Afbeelding:België blazoen.gif|Wapen van België
 
</gallery>
 
   
==Externe link==
 
* [https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/be.html CIA worldfactbook]
 
* [http://webje-belgie.yurls.net/ Webje België]
 
   
  +
{{Werk}}
{{Wikipedia|http://nl.wikipedia.org/wiki/België}}
 
{{Navigatie Landen Europa}}
 
[[Categorie:Landen]]
 
[[Categorie:Europese Unie]]
 

Versie van 16 jul 2009 17:09

Koninkrijk België
Royaume de Belgique
Königreich Belgien

Belgische vlag Great coat of arms of Belgium.svg EU-Belgium.svg

Hoofdstad Brussel
Ontstaan 4 oktober 1830
Aantal inwoners 11.617.817 (2021)
Oppervlakte 30.528 km²
Regeringsvorm Federale constitutionele monarchie
Koning Koning Filip (sinds 2013)
Premier Alexander De Croo (sinds 2020)
Godsdienst Rooms-katholicisme (54%)
Geen religie (31%)
Islam (6%)
Overige (8%)
Talen Nederlands
Frans (français)
Duits (Deutsch)
Munteenheid Euro
Volkslied Brabançonne
Motto Eendracht maakt macht
Nationale feestdag Nationale feestdag van België (21 juni)
Landcode BEL
Portaal:Portal.svg België

België is een West-Europees land dat grenst aan de landen Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland. Het land heeft 10.666.866 inwoners (2008), verdeeld over 10 provicies. De naam België werd voor 't eerst verzonnen door de machtige krijgsheer Julius Caesar, die het destijds "Belgae" of "Belgica" noemde. België werd in 1830 pas een onafhankelijk land, door de scheiding van Nederland. Het land bestaat in 3 gewesten, het Vlaams Gewest, het Brussels Gewest en het Waals Gewest. De hoofdstad van België is de stad Brussel, die zo'n 150.000 inwoners telt. Brussel is tegerlijkertijd de hoofdstad van het Vlaams Gewest en van de Europese Unie. Symbool hiervoor staat het Atonium, een modern gebouw in de vorm van eeen atoom. België is een 3-talig land, de talen dier er worden gesproken zijn Vlaams, Duits en Frans. Andere grote steden in België zijn Brugge, Antwerpen, Namen, Luik, Gent en Charleroi. De heilige Jozef is de patroonheilige van België. België heet officieel Koninkrijk België. De voornaamste rivieren in België zijn de Schelde en de Maas.


Vlag

De vlag van België bestaat uit 3 kleuren, rood, zwart en geel. De vlag werd aangenomen in 1831, een jaar later nadat België was gescheiden van Nederland. De vlag was vroeger rood-geel-zwart. Omgekeerd, dus.

Dit is de enige, echte vlag van België.

Statistieken

In België wonen er 349 mensen per vierkante meter en daarmee is België een van de dichstbevolkte landen ter wereld. Vlaanderen gaat zelfs nog verder: Op de 40% wat Vlaanderen in bezit heeft leeft wel 60% van de totale bevolking! De totale landoppervlakte bedraagt 30.528 km². Hiermee is het ¼ kleiner dan Nederland, en net iets groter dan de landen Lesotho en Armenië. België grenst aan 4 landen en een zee en bereikt daarmee een grens van 1445,5 kilometer lang. Het middelpunt van België is de voormalige gemeente Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin.

Aardrijkskunde

Bestand:België Landschap .jpg
Landschap in België.

België bestaat uit 2 delen natuur: het Laagland, dat aan de kust ligt van de Noordzee, en de Ardennen, dat een erg groot natuurgebied is en dat zich uitstrekt over het zuiden van het land. In de Ardennen liggen harde gesteenten waarvan sommige wel meer dan 100 miljoen jaar oud zijn. In Midden-België ligt erg vruchtbare grond waardoor er gewassen makkelijk te verbouwen zijn. Vroeger was Vlaanderen enorm moerassig, maar dat is in de loop der tijd minder geworden door middel van wateringen.

De rivieren de IJzer, de Schelde en de Maas gebruiken Begië als belangrijk stroomgebied. In de provincies Luik en Luxemburg stroomt de Rijn, en in Henegouwen stroomt zelfs de Franse rivier de Seine.

Geschiedenis

Prehistorie

België is een oud land. Er hebben zelfs nog Neandenthalers geleefd. Ook zijn er vuurstenen werktuigen van jagers en vissers. Die dateren uit 500.00 v.Chr. In zo'n 400 v.Chr. verschenen de eerste dorpen, hoewel die niet groot waren. 100 inwoners per plaats is toch niet veel. Door het ontstaan van deze dorpen ontstond er een soort van economie. Later vestigden andere dorpen zich in de Kempen, de Leremstreek en in de Maasvallei. In de midden-bronstijd van ca. 1500 tot 1100 v.Chr. was er een soort van volk in België, de Famennegroep. Tijdens de ijzertijd werden de La Tène- en de Hallstatt-groep belangrijk. In deze tijd werden de eerste handels- en marktplaatsen. gemaakt. Ook enkele forten herrezen uit het niets, waardoor België een klein 'land' was geworden.

De Romeinse Tijd

Tijdens de Romeinse Tijd werd België van de Romeinen. Die noemden het land toe "Belgae". Vanaf 57 tot 51 v.Chr. had Caesar België tot zijn beschikking en maakte hij België een deel van Gallia. Later, toen de keizer Augustus aan de macht was, noemde hij het Belgica en maakte hij het een deel van het Romeinse Rijk. Tot in de 1e eeuw n.Chr. bleven de Belgen vechten, maar onder de keizer Claudius kwam er een soort van vrede in België. Later kwamen er al grote landbouwbedrijven en kregen steden al een eigen karakter. Ook de kleinere dorpen bloeiden op, waardoor de handel met Italïe en de rest van Gallia steeds belangrijker werd. Ook de textieleconomie beleefde goede tijden, waardoor er vele kuddes schapen werden gehouden. Vanaf 256 staken Frankische krijgers de Rijn over en werd geheel Gallia geplunderd en werden vele steden en dorpen verwoest. Uiteindelijk werd er tussen de Romeinen en deze Frankische stam rond 296 een verbond gesloten en werden ze als verdedigers van de rijksgrens tussen Nijmegen en de zee aangesteld. Rond 297 werd door een Romeinse keizer België in tweeën gesplitst.

De Merovingische en Karolingische periode

Toen er op een gegevenmoment geen gezag was over het land wilden de Salische Franken België vernieuwen en daarom maakten ze Doornik hoofdstad van het nieuwe rijk. Er waren verschillende families die erg belangrijk waren, onder meer de Merovingers met als baas de machtige Chlodovech I, die vanuit de toenmalige hoofdstad Doornik het land bestuurde. Daarna kwamen zijnijn belangrijkste opvolgers, Chlotarius en Dagobert, die ook voor eenheid in het Frankische Rijk zorgden. In 639 werd België verdeeld in 2 gedeeltes, Austrasië en Neustrië. Van deze 2 gebieden liep de grens dwars door België. De koningen verloren al snel hun enorme afzien, mede omdat de macht van andere belangrijke personen snel toenam. In 719 liet Karel Martel zich uitroepen tot baas van het rijk. Het lukte hem zelfs om meer plekken in te nemen waardoor België groter werd. Na de dood van koning Theodorik IV oefende Martel in eigen naam de koninklijke macht uit. In 751 werd Karel afgezet en heette de nieuwe koning Karel de Grote. Hij zorgde ervoor dat België en groei in de economie kreeg.

Vroege Middeleeuwen

Na de dood van de opvolger van Karel de Grote begon België de eenheid van zijn reik te verliezen, wat resulteerde tot het Verdrag van Verdun. Het rijk werd hierdoor in drieën gesplitst. Vanaf het einde van de 9e eeuw verloor de koning van Frankrijk de absolute macht over België. Toen de Noormannen kwamen invallen was dit nog beter te zien dan eerst. Enkele rijke ambtenaren zagen een kans hierin en begonnen zelf België te besturen. In deze tijd werden dan ook de grondslagen gelegd van het hertogdom Brabant, het graafschap Henegouwen en het graafschap Vlaanderen.

Middeleeuwen tot voor de 2e Wereldoorlog

Bestand:Tiendaagse Veldtocht.jpg
Plaatje van de Belgische Revolutie.

Beroemd werd in de Middeleeuwen de Guldensporenslag in 1302, die veroorzaakt werd door de rijke ambtenaren. In 1050 kwam er een economische bloei in België waardoor België een voorname handelsplaats was. In 1195 kwamen er zelfs al de eerste steenkolen in het toen nog afhankelijke Luik te zien. Kooplieden uit Luik werden dan ook steeds machtiger en begonnen de kooplieden zelfs in het Verenigd Koninkrijk te handelen. Vanaf het middel van de 14e eeuw werd Europa getroffen door de pest, de zwarte dood. In de 15e eeuw kwam België in handen van de Habsburgers, waarna ze in 1795 voor de zoveelste keer werden overgenomen door de Fransen. Hun toezag over België stopte toen de machtige keizer Napoleon tijdens de Slag bij Waterloo verloor. België kwam bij Nederland, een (in die tijd) wat rustigere staat. Dit eindigde toen België in 1830 een zelfstandige Monarchie werk. Dit gebeurde tijdens de Belgische revolutie. De wapenspreuk van België werd vanaf toen Eendracht maakt macht. België slaagde er zelfs in het grote Afrikaanse land Congo als kolonie te gebruiken. België werd in de Eerste wereldoorlog bijna helemaal bezet door Duitsland, behalvee een klein gebied achter de IJzer in West-Vlaanderen. Hierin voerde de toenmalige koning Albert het Belgische leger aan. Dit was het enige geallieerde stukje grond dat niet was ingenomen.

2e Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger België onaangekondigd binnen. Het kleine Belgische leger had geen kans tegen de massale gevechtsvoertuigen en listige operaties van het Duitse Leger. Dit resulteerde tot de [[Achttiendaagse Veldtocht. Hierin vochten Engeland, Frankrijk en België tegen het sterke Nazi-Duitsland. Deze veldtocht begon op de dag dat België werd ingenomen door Duitsland en eingdigde op 28 mei 1940. Door de veldtocht kwamen er ongeveer 12.000 burgers en soldaten om het leven. Het Franse leger had de strijd al gestaakt op 22 mei. Van de 600.000 soldaten in België werden er wel 225.000 gevangengenomen. Het vanaf het begin groeiende verzet breeidde zich echter snel uit en in 1941 kwamen er enorm veel mensen na de winter. Op 2 september 1944 werd Brussel eindelijk bevrijd, en de rest van België een week later. Dit kwam door de strategische aanval D-Day. Na de Slag om de Ardennen trok Duitsland zich definitief terig.


Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=België&oldid=103678"