Hendrikus Colijn: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Ga maar rustig slapen: Het gaat hierom het stationeren van soldaten in het Rijnland. Het Rijnland moest gedemilitariseerd blijven volgens het verdrag van Locarno. Het Rijnland was al onderdeel van Duitsland, dus kan het niet veroverd worden door Duitsland.)
Regel 36: Regel 36:
 
Het meest bekend is Hendrikus Colijn vanwege zijn aanpak van de crisis in de jaren 1930. Van 1933-1939 leidde hij als minister-president vier kabinetten. Colijn hvond dat er bezuinigd moest worden. Nederland moest vasthouden aan de waarde van de gulden, maar na een tijdje lukte dit niet meer.
 
Het meest bekend is Hendrikus Colijn vanwege zijn aanpak van de crisis in de jaren 1930. Van 1933-1939 leidde hij als minister-president vier kabinetten. Colijn hvond dat er bezuinigd moest worden. Nederland moest vasthouden aan de waarde van de gulden, maar na een tijdje lukte dit niet meer.
   
==Ga maar rustig slapen==
+
=="Gaat u maar rustig slapen"==
  +
Colijn staat vooral bekend om zijn radiospeech van 11 maart 1936. Hij sprak op de radio vanwege de spanningen in Europa. Duitsland had namelijk het [[verdrag van Locarno]] opgezegd. Dit verdrag bepaalde o.a. dat Duitsland geen soldaten mochten hebben in het [[Rijnland]] (het Duitse gebied rondom de Rijn). Dit werd kort na de Eerste Wereldoorlog bepaald als veiligheidsmaatregel. Door de Duitse opzegging en de soldaten namen de spanningen in Europa toe. De Nederlandse regering besloot hierdoor dat een deel van de mannelijke bevolking langer in [[dienstplicht]] moest blijven. Dit veroorzaakte onrust onder de Nederlandse bevolking, waardoor Colijn besloot het volk toe te spreken:
Toen [[Duitsland]] het Rijnland veroverde in 1936, zei Colijn op de [[radio]] dat de luisteraars rustig konden gaan slapen. Later zeiden sommige mensen dat Colijn dit vlak voor de Duitse inval in [[Nederland]] van 1940 had gezegd. Colijn had de mensen in [[slaap]] gesust. Maar dat was dus niet zo, want Colijn zei dit al veel eerder!
 
  +
  +
{{Citaat|Daarom maan ik nog eens aan om zich niet te laten verontrusten. Het is beter dat men later getuigen moet dat de regering wel heel erg voorzichtig is geweest, dan dat haar, met hoe geringe kans ook, later verweten zou kunnen worden, dat zij gedut had in een tijd, dat waakzaamheid plicht was. Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer zij straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn. En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden.|Hendrikus Colijn tijdens zijn radiospeech, 11 maart 1936}}
  +
  +
Vaak wordt gedacht dat Colijn dit vlak voor de Duitse inval van [[Nederland]] in 1940 had gezegd. Dit is niet waar, aangezien Colijn tegen die tijd geen premier meer was ([[Dirk Jan de Geer]] had hem in 1939 opgevolgd).
   
 
==Externe links==
 
==Externe links==

Versie van 26 jul 2023 11:50

Hendrikus Colijn
Hendrik Colijn (1925).jpg
Naam voluit
Geboren 22 juni 1869
Geboren te Burgerveen
Overleden 18 september 1944
Overleden te Ilmenau
Gehuwd met
Relatie met
Partij Anti-Revolutionaire Partij (ARP)
Religie
Stroming
Functie Voorzitter van de ministerraad
Aantreden 1e keer: 4 augustus 1925
2e keer: 26 mei 1933
Aftreden 1e keer: 8 maart 1926
2e keer: 10 augustus 1939
Voorganger 1e keer: Charles Ruijs de Beerenbrouck
2e keer: Charles Ruijs de Beerenbrouck
Opvolger 1e keer: Dirk Jan de Geer
2e keer: Dirk Jan de Geer
Functie(s)
Portaal Portal.svg Politiek

Hendrikus Colijn (Burgerveen, 22 juni 1869 - Ilmenau, 18 september 1944) was een Nederlands militair en politicus voor de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Colijn was twee keer voorzitter van de ministerraad geweest, wat toen de naam voor de minister-president van Nederland was. Hij was voorzitter tussen 1925 en 1926 en tussen 1933 en 1939.

Colijn was oorspronkelijk militair in Nederlands-Indië tijdens de Lombokoorlog. Na de dood van Abraham Kuyper werd Colijn partleider van de ARP. Hij werd in 1925 premier, maar zijn kabinet viel al één jaar later. In 1929 keerde hij terug in de politiek en werd in 1933 opnieuw premier. Colijn was premier tijdens de Grote Depressie en stond bekend om zijn bezuinigingen. Zijn besluiten verzwakten de Nederlandse economie juist en de Nederlandse gulden moest losgekoppeld van de goudstandaard worden. Kort na het aftreden van Colijn brak de Tweede Wereldoorlog uit. Tijdens de oorlog probeerde Colijn verzet te organiseren, maar werd gearresteerd. Hij werd onder huisarrest geplaatst in Duitsland, waar hij stierf.

Colijn is ook bekend van de vaak verkeerd begrepen uitspraak ‘Gaat u maar rustig slapen’, die hij uitsprak in 1936. Colijn is een van de weinige premiers van vóór de oorlog die nog steeds algemeen bekend zijn. In zijn eigen tijd werd Colijn gezien als populair politicus, maar tegenwoordig is dit beeld veranderd.

Jeugd en school

Hendrikus Colijn kwam op 22 juni 1869 in Burgerveen, een dorp in de gemeente Haarlemmermeer, ter wereld. Hij studeerde aan de kweekschool - zo heette de PABO lange tijd - voor onderwijzer.

Van 1893 tot 1909 werkte Colijn als soldaat in Nederlands-Indië. Later was hij directeur van een grote oliemaatschappij, waar erg veel geld mee verdiende.

Politiek: minister-president

In 1920 werd Colijn de nieuwe leider van de ARP, na het overlijden van de eerste leider Abraham Kuyper (1937-1920).

Het meest bekend is Hendrikus Colijn vanwege zijn aanpak van de crisis in de jaren 1930. Van 1933-1939 leidde hij als minister-president vier kabinetten. Colijn hvond dat er bezuinigd moest worden. Nederland moest vasthouden aan de waarde van de gulden, maar na een tijdje lukte dit niet meer.

"Gaat u maar rustig slapen"

Colijn staat vooral bekend om zijn radiospeech van 11 maart 1936. Hij sprak op de radio vanwege de spanningen in Europa. Duitsland had namelijk het verdrag van Locarno opgezegd. Dit verdrag bepaalde o.a. dat Duitsland geen soldaten mochten hebben in het Rijnland (het Duitse gebied rondom de Rijn). Dit werd kort na de Eerste Wereldoorlog bepaald als veiligheidsmaatregel. Door de Duitse opzegging en de soldaten namen de spanningen in Europa toe. De Nederlandse regering besloot hierdoor dat een deel van de mannelijke bevolking langer in dienstplicht moest blijven. Dit veroorzaakte onrust onder de Nederlandse bevolking, waardoor Colijn besloot het volk toe te spreken:

Aanhalingsteken openen Daarom maan ik nog eens aan om zich niet te laten verontrusten. Het is beter dat men later getuigen moet dat de regering wel heel erg voorzichtig is geweest, dan dat haar, met hoe geringe kans ook, later verweten zou kunnen worden, dat zij gedut had in een tijd, dat waakzaamheid plicht was. Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer zij straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn. En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden.
— Hendrikus Colijn tijdens zijn radiospeech, 11 maart 1936
Aanhalingsteken sluiten

Vaak wordt gedacht dat Colijn dit vlak voor de Duitse inval van Nederland in 1940 had gezegd. Dit is niet waar, aangezien Colijn tegen die tijd geen premier meer was (Dirk Jan de Geer had hem in 1939 opgevolgd).

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hendrikus_Colijn&oldid=802765"