Monarchie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Portaal:Beschikbaar

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Dit ligt net even wat anders
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Een monarchie is een regeringsvorm. Bij een monarchie is één of meerdere personen als staatshoofd. Dit betekend overigens niet dat diezelfde iemand alle macht heeft. In de geschiedenis zijn er een hoop monarchieën geweest. Denk maar eens aan Oostenrijk-Hongarije, Rusland en Griekenland. Tegenwoordig bestaan er nog steeds monarchieën. Voorbeelden hiervan zijn Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Marokko, Vaticaanstad en Brunei.

Soorten

Er zijn vier soorten monarchieën:

  • Absolute monarchie
  • Keuze-monarchie
  • Constitutionele of Parlementaire monarchie
  • Ceremoniële monarchie

Absolute monarchie

De Franse koning Lodewijk XIV was niet alleen bekend als Zonnekoning, maar ook door de zin L'état, c'est Moi. oftewel De staat, dat ben ik.

Als er in een land een absolute monarchie is, dan heeft de vorst onbeperkte macht. Hij alleen neemt alle beslissingen. In absolute monarchie is er vaak geen regering. Een regering is er hooguit voor de rekeningen te betalen en de vorst te adviseren. De vorst heeft geen wetten waar hij zich aan moet houden en is ook onschendbaar, dit houdt in dat hij of zij niet gestraft kan worden voor zijn of haar daden. In een absolute monarchie is er vaak grote armoede en zijn heel weinig mensen rijk. Rijke mensen zijn vaak mensen van adel of geestelijken. De arme mensen betalen in zo'n land ook vaak veel belasting en dat geld wordt nauwelijks gebruikt voor het land. Het geld gaat vaak naar het voeren van oorlogen, het bouwen van kastelen en paleizen voor de adel en godsdienstige gebouwen voor de geestelijken. Tegenwoordig zijn er nog weinig Absolute monarchieën over. Alleen Brunei, Saoedi-Arabië, Swaziland, Qatar en Vaticaanstad zijn nog absolute monarchieën. Echter zijn er in de geschiedenis vele absolute monarchieën geweest. Voorbeelden hiervan zijn Frankrijk, Italië, Rusland en Pruisen. Bij de meeste absolute monarchieën is na een burgeroorlog of revolutie de monarchie afgeschaft of veranderd naar een parlementaire monarchie.

Constitutionele monarchie

Tegenwoordig is er bijna altijd sprake van een constitutionele monarchie. De rechten van de vorst zijn dan beperkt door de grondwet. Engeland, Nederland en België zijn parlementaire monarchieën. Dit betekent dat het land geregeerd wordt door het parlement en niet door de vorst.

Keuze-monarchie

Vroeger waren er ook keuze-monarchieën. Dan werd de vorst gekozen.

=Ceremoniële monarchie

Erfelijkheid

Wie de koning of koningin opvolgt na zijn of haar overlijden of afstand van de troon is erfelijk bepaald. Dat betekent dat de troon van een land van ouder op kind wordt doorgegeven. Om dit zeker te weten houdt elke monarchie een lijn van opvolging bij vanuit hun koninklijke stamboom. Meestal is het zo bij een monarchie dat de zoon of dochter de opvolger is. Dit noem je erfelijke monarchie.

Titels

Titels van monarchen zijn bijvoorbeeld:

Link

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Monarchie&oldid=350636"