Vichy-Frankrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franse Staat
État français

Flag of France (1958–1976).svgLe cartouche de l'État Français.svg

France map Lambert-93 with regions and departments-occupation-nl.svg
Hoofdstad Vichy
Talen Frans
Bestuursvorm Republiek
Volkslied La Marseillaise
Portaal Portal.svg Frankrijk en Geschiedenis

Vichy-Frankrijk (officieel de Franse Staat) is de naam voor het onbezette deel van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Officieel heette het land de "Franse Staat" (État français), maar vaak wordt de naam "Vichy-Frankrijk" gebruikt. Het is vernoemd naar de hoofdstad Vichy. Vichy-Frankrijk bestond slechts uit het zuidwesten van het huidige Frankrijk. De rest van Frankrijk werd bezet door Nazi-Duitsland.

In 1940 werd Frankrijk binnengevallen door de Nazi's. Na enkele maanden bleek het Duitse leger te sterk zijn. Frankrijk besloot zich daarom over te geven. Het Franse parlement droeg toen de macht over aan maarschalk Philippe Pétain. Dit zorgde voor het einde van de Derde Franse Republiek. Pétain werd vervolgens de leider van Vichy-Frankrijk, terwijl de rest van Frankrijk door de Nazi's bezet werd. Vichy-Frankrijk was een bondgenoot van de Nazi's en andere Asmogendheden. Pétain regeerde als dictator over Vichy-Frankrijk. Het was dan ook een fascistische staat naar het voorbeeld van Italië (onder Benito Mussolini) en Spanje (onder Francisco Franco). Vanaf 1942 werd ook Vichy-Frankrijk door de Nazi's bezet, hoewel het officieel wel bleef bestaan. In 1944 kwam er een einde aan Vichy-Frankrijk met de bevrijding van Frankrijk.

Overigens betekende dit niet dat iedereen het met de bezetting en Vichy-Frankrijk eens was. Frankrijk had een groot verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij waren vaak verbonden met de Vrije Fransen onder generaal Charles de Gaulle. Ook veel Franse koloniën sloten zich bij de Vrije Fransen aan.

Verloop

Tweede Wereldoorlog

In 1940 viel Nazi-Duitsland Frankrijk binnen tijdens de slag om Frankrijk. Het Franse leger en de Franse regering was vrij zwak. Hierdoor veroverde het Duitse leger steeds meer grondgebied. Op 16 juni 1940 werd Phillipe Pétain premier van Frankrijk tijdens de aanval. De Franse regering had het idee om te vertrekken naar de Franse koloniën en de strijd vanuit daar voort te zetten. Pétain was tegen dit voorstel. Hij kreeg de steun van veel rechtse politici. Ook waren er veel politici die wisten dat Frankrijk de slag onmogelijk kon winnen. Volgens hen was het beter als Frankrijk zich overgaf, aangezien er dan minder soldaten en burgers voor niets zouden sterven.

Pétain sloot hierdoor vrede met Nazi-Duitsland en enkele dagen later met Italië. Hierdoor moest Frankrijk veel grondgebied opgeven. Elzas-Lotharingen werd aan Duitsland gegeven en het een grensgebied in het zuidoosten en Corsica aan Italië. De regio Frans-Vlaanderen in het noorden werd bestuurd vanuit België, wat ook door Duitsland bezet was. Daarnaast werd drie vijfde van Frankrijk door Duitsland bezet. Deze bezettingszone bestond uit het noorden en westen van het land. Ook de hoofdstad Parijs werd bezet.

Ontstaan

De rest van het grondgebied en de koloniën behoorden tot de "Vrije Zone". Deze "Vrije Zone" noemen we tegenwoordig Vichy-Frankrijk. Aangezien Parijs bezet werd, werd Vichy de nieuwe hoofdstad van Frankrijk. Eerst koos men voor het plaatsje Clermont-Ferrand, maar deze stad was niet geschikt. Hierdoor werd Vichy gekozen. Pétain wilde de regering niet in een grote stad hebben, zoals Marseille of Lyon.

Pétain werd de leider van de Vrije Zone. Hoewel het gebied de Vrije Zone genoemd werd, was het niet zo erg vrij. De Nazi's hadden nog steeds veel invloed in de Vrije Zone en het werd bestuurd als een dictatuur. Pétain werd verheerlijkt. Verschillende rechtse politici vonden dat hij de enige was die Frankrijk kon redden. Op 10 juli 1940 droeg het parlement daarom de macht aan Pétain over. Pétain werd geïnspireerd door het fascisme. Buurlanden Italië en Spanje hadden ook fascistische regeringen.

Dit betekende dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid beperkt werden. Er kwam een einde aan de democratie in Frankrijk. Ook werkte Frankrijk (onder druk van Nazi-Duitsland) mee aan de Jodenvervolging. Voor de Tweede Wereldoorlog had Frankrijk een van de grootste Joodse bevolkingen in Europa.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vichy-Frankrijk&oldid=781823"