Keelingcurve

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Keelingcurve

De Keelingcurve is een grafiek die de verandering van het CO2-gehalte in de atmosfeer sinds 1958 bijhoudt. De metingen worden gedaan op het Mauna Loa Observatorium op Hawaii. Het onderzoek is gestart door Charles David Keeling.

Curve

Keeling was een van de eerste onderzoekers die ontdekten dat het CO2-gehalte sterk toenam. Ook ontdekte hij dat er op één dag verschillen zitten in de concentratie CO2. Ook verschilt de concentratie CO2 per half jaar. Dat zie je aan de tandjes in de grafiek (kartellijn). Dat heeft te maken met de scheefstelling van de aarde, oftewel de hoek waarmee de aardas afwijkt van de loodlijn. Ook de verhouding land-zee op het noordelijk en zuidelijk halfrond speelt hierbij een rol. Er ligt namelijk verhoudingsgewijs veel meer land op het noordelijk halfrond dan op het zuidelijke. Op het land wordt veel CO2 opgenomen door bomen en planten door middel van fotosynthese. In de zomer is er veel fotosynthese, dus dan nemen de bomen veel CO2 op. In de winter vallen de bladeren van de bomen echter af en is er een stuk minder fotosynthese. Hierdoor is het zo dat als het op het noordelijk halfrond zomer is er minder CO2 in de lucht zit (pieken omlaag) dan in de winter (pieken omhoog).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keelingcurve&oldid=846994"