Montenegro

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 20 apr 2020 om 20:49 (→‎Grote steden: Wegens het geringe aantal inwoners in Montenegro heb ik er een top 5 van gemaakt.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Montenegro
Црна Гора / Crna Gora

Flag of Montenegro.svg Coat of arms of Montenegro.svg Location Montenegro Europe.png

Hoofdstad Podgorica
Aantal inwoners 621.306 (2020)
Oppervlakte 13.812 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Milo Đukanović (sinds 2018)
Premier Dritan Abazović (sinds 2022)
Godsdienst Christendom (75,9%)
Islam (19,2%)
Geen/overig (4,9%)
Taal Montenegrijns (crnogorski / црногорски)
Munteenheid Euro
Volkslied Oj, svijetla majska zoro
Nationale feestdag 13 juli
Landcode MNE

Montenegro is een land in Oost-Europa en grenst aan Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo (niet volledig erkend), Albanië en de Adriatische Zee. Vroeger was het een deel van Joegoslavië. De hoofdstad is Podgorica.

De naam Montenegro is Italiaans en betekent Zwarte berg. Montenegro was tussen 1878 en 1910 een zelfstandig prinsdom en tot 1918 een zelfstandig koninkrijk. Dat jaar werd Montenegro onderdeel van Joegoslavië. In 2003 werd Joegoslavië omgevormd in het nieuwe land Servië en Montenegro, maar dit viel in 2006 uit elkaar toen beide landen een eigen weg gingen. Montenegro is hierdoor het jongste land van Europa, behalve als je Kosovo als land meetelt (dat dan het jongste is). Na Zuid-Soedan is Montenegro het jongste lid van de Verenigde Naties.

Montenegro is geen lid van het Europese Unie, maar wel van de NAVO. Sinds 2010 loopt er een procedure om Montenegro aan de Europese Unie toe te voegen. Dit gaat naar alle waarschijnlijkheid in 2025 gebeuren. Ondanks het feit dat Montenegro geen EU-lidstaat is, betaalt men er wel met de euro.

Geschiedenis

In de 19de eeuw was Montenegro een prins-bisdom met als prins-bisschop Peter II. Het prinsbisdom maakte deel uit van het Ottomaanse Rijk, maar was in de praktijk onafhankelijk. Na het overlijden van Peter II ontstond er een burgeroorlog om de troonopvolging, die werd gewonnen door Danilo II. Danilo hief het prinsbisdom op en maakte van Montenegro een vorstendom, ook wel prinsdom genoemd. In 1860 stierf Danilo en zijn neefje, Nicolaas I van Montenegro volgde hem op. In 1878 werd Montenegro volledig onafhankelijk van de Ottomanen en het bloeide op. In 1910 liet Nicolaas zich uitroepen tot koning.

Het koninkrijk Montenegro wordt uitgeroepen.

In de Eerste Wereldoorlog vocht Montenegreno met Servië tegen Oostenrijk-Hongarije, maar koning Nicolaas I maakte een fout door Servische officieren in het leger te zetten. Nu vocht het leger van Montenegro voor de Serven, omdat de Servische officieren orders van de Servische koning doorgaven aan het leger van Montenegro. Gevolg was dat Montenegro door de Oostenrijk-Hongaren werd bezet. Hierna hoorde Montenegro bij Joegoslavië, hoewel lang niet iedereen dit wilde. Nog 6 jaar, tot 1924, zouden Montenegrijnse hier tegen strijden. Nadat Joegoslavië in de Tweede Wereldoorlog was aangevallen door de Duitsers, viel het land uit elkaar. Montenegro werd een onafhankelijke staat en het werd bezet door Italië en later nazi-Duitsland. Eind 1944 trokken de Duitsers zich terug uit Montenegro en het land zou nog tot 2003 bij Joegoslavië horen. Van 2003 tot 2006 waren Servië en Montenegro samen één land: Servië en Montenegro. Uiteindelijk werd Montenegro in 2006 onafhankelijk.

Geografie

Landschap

Klimaat

Grote steden

5 grootste steden van het land

PodgoricaOverview.jpg
Podgorica

Nummer Stad Inwoners

Niksic v.jpg
Nikšić

1 Podgorica 136.473
2 Nikšić 58.212
3 Pljevlja 21.337
4 Bijelo Polje 15.883
5 Cetinje 15.137

Bevolking

Algemeen

Montenegro heeft 0,6 miljoen inwoners en is daarmee één van de kleinste landen van Europa qua inwonersaantallen. De inwoners van Montenegro worden Montenegrijnen genoemd en staat qua religie en taal erg dicht bij de Serviërs. De Montenegrijnen vormen met 43% de grootste groep in hun eigen land. Ze vormen echter een minderheid. Met 32% zijn de Serviërs de tweede grote groep. Andere belangrijke groepen zijn de Bosniakken, Kroaten en Albanezen. De Roma leven ook in Montenegro.

De moslims binnen het land worden soms als nationaliteit gezien. In Joegoslavië werden de Slavische moslims Moslim van nationaliteit genoemd. Veel van deze moslims zijn Bosniakken en daarom worden ze soms tot de Bosniakken gerekend. De Albanezen, die ook meestal moslim zijn, vallen niet onder deze nationaliteit. Dit komt doordat Albanië geen onderdeel van Joegoslavië was.

Taal

In Montenegro spreken ze Montenegrijns. Het Montenegrijns lijkt erg op het Servisch, het Bosnisch en op het Kroatisch. Toen deze landen nog één waren, heette de taal die gesproken werd Servo-Kroatisch. Na het uiteenvallen van Joegoslavië noemde elk land zijn dialect een taal. Montenegrijnen kunnen Kroaten, Serven en Bosniakken dus prima verstaan. De klanken van het Montenegrijns lijken veel op het Russische dialect. Montenegrijns wordt in zowel het Latijnse alfabet als het Cyrillische alfabet geschreven.

Andere talen die veel in Montenegro worden gesproken zijn Albanees, Servisch, Kroatisch, Bosnisch en Roma.

Religie

75% van de bevolking van Montenegro is christelijk. Zij hangen de Montenegrijns-Orthodoxe Kerk of de Servisch-Orthodoxe Kerk aan, die ook in Montenegro actief is. Tussen beide kerken zit weinig verschil, maar ze staan onder een andere patriarch. De Montenegrijns-Orthodoxe Kerk wordt niet door andere orthodoxe kerken erkend, zij zien het als een onderdeel van de Servisch-Orthodoxe Kerk.

19% van de bevolking bestaat uit moslims. Het gaat hiervoor al om migranten uit Albanië en Bosnië. De groep moslims woont al enkele eeuwen op de Balkan en vindt zijn weg terug in het Ottomaanse Rijk. De moslims wonen vooral aan de Albanese grens en de grens met Kosovo. Daarnaast heeft het land nog een katholieke en protestantse minderheid.

Politiek

Nationale politiek

Bestuurlijke indeling

Economie

De munteenheid van Montenegro is de euro, maar het land is geen lid van de Europese Unie. Dit heeft te maken met de hyperinflatie in Joegoslavië. Doordat de Joegoslavische munt in korte tijd sterk aan waarde verloor, ging Montenegro (net als Kosovo) de Duitse mark gebruiken. Duitsland wilde de landen steunen, aangezien de Duitse mark een hele sterk munt was. Toen Duitsland in 2002 op de euro overstapte, deden deze landen dit ook. Over de jaren heen heeft dit veel kritiek opgeleverd. Andere EU-lidstaten die de euro in willen/wilden voeren, zoals Roemenië, moeten namelijk aan voorwaarden voldoen. Bij Montenegro en Kosovo was dit niet geval. In principe is het onmogelijk voor Montenegro om een eurocrisis te veroorzaken, vanwege de geringe grootte van het land en de economie. In de toetreding tot de EU worden wel afspraken getroffen over het houden van de regels voor eurolanden.

De dienstensector in Montenegro is erg groot en 72% van de bevolking is erin werkzaam. Voor een balkanland is dit erg hoog. De meeste inwoners werken in allerlei delen van de dienstensector, zoals bij bedrijven, in de ambachten en het toerisme. Vooral het maken en verwerken van staal en aluminium, het verwerken van landbouwproducten en het maken van gebruiksartikelen zijn belangrijke sectoren. De laatste jaren groeit het toerisme in Montenegro en vooral de kustgebieden zijn erg populair. Cruiseschepen leggen ook aan in Montenegro. Montenegro trekt veel buitenlandse investeringen. De grootste exportpartners van het land zijn Servië, Kroatië en Slovenië en de grootste importpartners zijn Servië, Hongarije, Griekenland en China.

Fotogalerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Montenegro&oldid=608355"