Tsjechië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
  +
{{werk}}
 
{{Tsjechië}}
 
{{Tsjechië}}
'''Tsjechië''' is een land in Oost-[[Europa (werelddeel)|Europa]]. De hoofdstad is [[Praag]]. In het noorden grenst het aan [[Polen]], in het oosten aan [[Slowakije]], in het zuiden aan [[Oostenrijk]] en in het westen aan [[Duitsland]]. Tsjechië is sinds 2004 lid van de [[Europese Unie]].
+
'''Tsjechië''' is een land in Oost-[[Europa (werelddeel)|Europa]]. De hoofdstad is [[Praag]]. In het noorden grenst het aan [[Polen]], in het oosten aan [[Slowakije]], in het zuiden aan [[Oostenrijk]] en in het westen aan [[Duitsland]]. Tsjechië hoorde tot 1993 bij [[Tsjecho-Slowakije]].
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==

Versie van 11 apr 2014 21:10

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Tsjechische Republiek
Česká republika

Flag of the Czech Republic.svg Coat of arms of the Czech Republic.svg EU-Czech Republic.svg

Hoofdstad Praag
Aantal inwoners 10.524.167 (2021)
Oppervlakte 78.865 km²
Regeringsvorm Republiek
President Miloš Zeman (sinds 2013)
Premier Petr Fiala (sinds 2021)
Godsdienst Geen religie (56,9%)
Geen antwoord (30,1%)
Christendom (11,7%)
Overig (1,2%)
Taal Tsjechisch (Čeština)
Munteenheid Tsjechische kroon
Volkslied Kde domov můj
Nationale feestdag 28 oktober
Landcode CZE

Tsjechië is een land in Oost-Europa. De hoofdstad is Praag. In het noorden grenst het aan Polen, in het oosten aan Slowakije, in het zuiden aan Oostenrijk en in het westen aan Duitsland. Tsjechië hoorde tot 1993 bij Tsjecho-Slowakije.

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

Al vanaf de Steentijd leefden er mensen in en rond Tsjechië. De Boii, afstammelingen van de Kelten die tot 600 voor Christus in Tsjechië leefden, bleven wel op dit grondgebied wonen. De landstreek Bohemen is naar het volk Boii vernoemd. De Germanen en de Romeinen hebben er ook nog een tijd gewoond. Er zijn nog steeds oude Romeinse bouwwerken te vinden bij de rivier de Donau. In de vijfde en zesde eeuw n. Ch. bewoonden Slavische volken Tsjechië. Zo ontstonden de Tsjechische stammen. In de 9e eeuw stichtte Svatopluk, die toen de macht had, een groot rijk met grote delen van Polen en Hongarije erbij. Dit werd een belangrijke Europese macht. In de tiende eeuw, na de dood van Svatopluk, viel het rijk uit elkaar door invallen van de Magyaren (Hongaren). Dit volk vestigde zich in het Slowaakse gebied. De leiders van Bohemen vroegen hulp aan de Franken om zich tegen de indringers te verdedigen. Omdat de Franken rooms-katholiek waren, werd dit geloof verspreid over Tsjechië. In Bohemen waren de Tsjechen de belangrijkste stam en ze kregen de macht over de andere stammen die daar in de buurt woonden. Hierna werden nog een aantal rijken gevormd, maar de heersers hielden de macht niet lang vol.

Late geschiedenis

Op 28 oktober 1918 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen, nadat Tsjechië een aantal eeuwen lang afhankelijk is geweest van verschillende grote rijken, zoals die van de Luxemburgers, Habsburgers en Oostenrijk-Hongarije. Al vanaf het begin van de 19e eeuw werden de Tsjechen zich steeds meer bewust van hun eigenheid, zoals hun eigen taal en cultuur. In Bohemen begon de industrie te ontwikkelen. Veel mensen verhuisden van het platteland naar de stad. De landbouw werd zo minder belangrijk. Tsjecho-Slowakije werd dus na de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk van Oostenrijk-Hongarije en werd een republiek.

De Duitse gebieden in Bohemen en Moravië werden in maart 1939 door Adolf Hitler ingenomen. Duitsland had de Tsjechische industrie nodig voor wapens. Verzetsstrijders probeerden dit te voorkomen. Jozef Tiso, een Slowaak, stichtte in 1939 de Eerste Slowaakse Republiek. Een deel van Tsjechië werd nu onafhankelijk. De Eerste Slowaakse Republiek sloot zich aan bij de asmogendheden. De asmogendheden verloren de oorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog werden Tsjechië en de Eerste Slowaakse Republiek weer één land. De communisten kregen de macht, de Sovjet-Unie. Op 1 januari 1993 werd Tsjechië een eigen republiek, net zoals Slowakije. In 1999 is Tsjechië toegetreden tot de NAVO en op 1 mei 2004 is het toegetreden tot de Europese Unie.

Natuur

Tsjechië heeft veel natuurparken. Er zijn bergen, rivieren en veel dieren en bossen te vinden. Meer dan in de Benelux.

Godsdienst

De meeste Tsjechen zijn ongelovig. Ongeveer 30% is Rooms-katholiek, maar weinig mensen gaan naar kerk. Daarnaast zijn er hussieten, Boheemse broeders, evangelisten, orthodoxen, baptisten, herhutter, methodisten en joden. 73% van de Tsjechen noemt zichzelf atheïst (niet-gelovig).

Fotogalerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tsjechië&oldid=328744"