Taiwan: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Politiek: Het feit dat een land de doodstraf gebruikt maakt een land niet ondemocratisch, zei bijv. Japan of de VS)
Regel 190: Regel 190:
   
 
== Politiek ==
 
== Politiek ==
  +
[[File:中華民國立法院_(議場外)_Legislative_Yuan_of_the_Republic_of_China_(chamber,_exterior).jpg|left|300px|thumb|De [[Wetgevende Yuan]] is het parlement van Taiwan.]]
 
=== Staatsinrichting ===
 
=== Staatsinrichting ===
 
Officieel is Taiwan (of de Republiek China) een republiek. Dit betekent dat het staatshoofd van het land een president is. Taiwan is ook een [[democratie]], wat betekent dat het volk door middel van verkiezingen beslissingen neemt in het land. De huidige president van Taiwan is [[Tsai Ing-wen]], die ook de eerste vrouwelijke president van het land is. De president wordt verkozen door middel van rechtstreekse verkiezingen voor een periode van vier jaar gekozen wordt.
 
Officieel is Taiwan (of de Republiek China) een republiek. Dit betekent dat het staatshoofd van het land een president is. Taiwan is ook een [[democratie]], wat betekent dat het volk door middel van verkiezingen beslissingen neemt in het land. De huidige president van Taiwan is [[Tsai Ing-wen]], die ook de eerste vrouwelijke president van het land is. De president wordt verkozen door middel van rechtstreekse verkiezingen voor een periode van vier jaar gekozen wordt.
Regel 196: Regel 197:
   
 
In Taiwan komt de [[doodstraf]] voor en 80% van de bevolking is voor de doodstraf. In 2006 werd het voorstel om de doodstraf af te schaffen verworpen. Hierdoor komt de doodstraf nog steeds in Taiwan voor.
 
In Taiwan komt de [[doodstraf]] voor en 80% van de bevolking is voor de doodstraf. In 2006 werd het voorstel om de doodstraf af te schaffen verworpen. Hierdoor komt de doodstraf nog steeds in Taiwan voor.
 
   
 
=== Bestuurlijke indeling ===
 
=== Bestuurlijke indeling ===
Regel 228: Regel 228:
   
 
=== Internationale politiek===
 
=== Internationale politiek===
  +
[[File:RC_(Taiwan).png|left|300px|thumb|In het groen de landen die Taiwan erkennen als land en in het blauw alle landen die niet-diplomatieke banden met Taiwan hebben.]]
Eén van de belangrijkste bondgenoten van Taiwan zijn de [[Verenigde Staten]].
 
  +
Taiwan is geen lid van internationale organisaties, zoals de [[Verenigde Naties]], de [[Wereldhandelsorganisatie]] of de [[Wereldgezondheidsorganisatie]]. Hierdoor is Taiwan een van de weinige moderne landen die van haast geen internationale organisatie lid is. Historisch was dit anders. Taiwan (onder de naam de Republiek China) werd oorspronkelijk erkent als het echte China. Taiwan nam tot 1971 de plaats van de Volksrepubliek China in de Verenigde Naties. Dit betekende dat Taiwan toen net als de VS, het VK, Frankrijk en de Sovjet-Unie (tegenwoordig Rusland) een veto en vaste plaats had. Bijna alle landen erkenden Taiwan toen als het echte China en de Volksrepubliek China was toen de niet-erkende staat. Gedurende de 20e eeuw veranderde dit. Het [[Verenigd Koninkrijk]] erkende in de Volksrepubliek China in 1955 als het echte China en de Verenigde Staten in 1971. Later volgden bijna alle landen, waaronder Nederland, België en Suriname. De erkenning van de Volksrepubliek China was nodig om met de Volksrepubliek China te kunnen handelen. Ondanks dat ze Taiwan officieel niet erkennen hebben veel westerse landen nog steeds politieke, economische en militaire banden met Taiwan. Taiwan wilde in 2008 opnieuw lid worden van de Verenigde Naties, maar de Volksrepubliek China blokkeerde dit.
Dat land steunt Taiwan zodat het niet veroverd kan worden door China.
 
  +
De Verenigde Staten geven Taiwan allerlei wapens en goede militaire training.
 
  +
[[File:Eisenhower_visits_Taiwan_(June_1960).jpg|right|300px|thumb|De Amerikanen steunen de Taiwanezen al sinds de jaren 50 toen president [[Dwight D. Eisenhower]] aan de macht was.]]
In januari 2010 kondigde de huidige president van de Verenigde Staten, [[Barack Obama]], aan dat Taiwan voor 6,4 miljard dollar militaire hardware kocht van de Verenigde Staten.
 
  +
De belangrijkste bondgenoot van Taiwan zijn de [[Verenigde Staten]]. De VS verkoopt veel wapens aan Taiwan en heeft belooft Taiwan te beschermen bij eventuele invasie door de Volksrepubliek China. In de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Volksrepubliek China onder president [[Donald Trump]] speelde Taiwan ook een rol. President Trump wilde zelfs zover gaan om Taiwan als het echte China te gaan erkennen. Andere landen die Taiwan steunen zijn [[Australië]], [[Nieuw-Zeeland]], [[Canada]], het [[Verenigd Koninkrijk]], [[Japan]], [[Zuid-Korea]], [[Thailand]], [[India]], [[Vaticaanstad]], [[Bhutan]] en de Chinese autonome regio [[Hongkong]] (dat in tegenstelling tot het vasteland een democratie is). De [[Europese Unie]] (en België en Nederland) heeft economische banden met Taiwan, maar houdt zich buiten het conflict.
China was hier heel erg boos om.
 
   
  +
De [[Volksrepubliek China]] erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet en houdt Taiwan ook buiten internationale organisaties. De Volksrepubliek China ziet Taiwan als afvallige regio. Begin 21e eeuw leek het erop dat Taiwan en de Volksrepubliek China dichter tot elkaar groeiden, maar sinds 2016 is de band verslechtert. De Volksrepubliek China heeft verschillende keren gedreigd Taiwan met geweld binnen te vallen en te veroveren.
Sinds de Republiek China alleen Taiwan omvat, wordt de naam Republiek China bijna niet meer gebruikt.
 
Sommige mensen weten nu niet eens meer wat Republiek China is, maar ze kennen wel Taiwan.
 
Taiwan heeft heel veel verschillende politieke partijen, waaronder de [[Democratisch Progressieve Partij]].
 
Die is het machtigste van heel het land.
 
De regering van Taiwan heeft een speciaal kabinet en een Senaat.
 
   
 
== Economie ==
 
== Economie ==

Versie van 3 dec 2020 23:04

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Republiek China
中華民國
Zhōnghuá Mínguó

Vlag van Taiwan wapen van Taiwan Taiwan locator map.png

Hoofdstad Taipei
Aantal inwoners 23.375.314 (2021)
Oppervlakte 36.191 km²
Regeringsvorm Republiek
President Tsai Ing-wen (sinds 2016)
Premier Su Tseng-chang (sinds 2019)
Godsdienst Chinese volksreligie (43,8%)
Boeddhisme (21,2%)
Geen religie (13,7%)
Christendom (5,6%)
Islam (1%)
Overig (15,5%)
Taal Mandarijn (官话 of 官話)
Munteenheid Taiwanese dollar
Volkslied Lied der drie principes van het volk
Nationale vlaglied
Nationale feestdag Dubbel Tienfestival (10 oktober)
Landcode TWN
Portaal Portal.svg China
Een kaart van Taiwan

Taiwan of de Republiek China (vroeger bekend als Formosa) is een eiland en een niet-erkende staat in Oost-Azië. Taiwan is in feite een zelfstandig land, maar wordt veel andere landen niet erkend als land. Hierdoor is Taiwan bijvoorbeeld geen lidstaat van internationale organisaties als de Verenigde Naties. De Volksrepubliek China claimt Taiwan als hun grondgebied en beschouwen het als afvallige provincie. In feite, heeft de Volksrepubliek China geen invloed op Taiwan en functioneert Taiwan als een zelfstandige, democratische republiek. Waar de Volksrepubliek China Taiwan claimt als hun grondgebied, claimt Taiwan (ook wel de Republiek China) de Volksrepubliek China als hun grondgebied. Hierdoor zijn er technisch gezien twee China's.

Taiwan ligt voor de kust van de Volksrepubliek China, ten zuiden van Japan en ten noorden van de Filipijnen. Het eiland, oorspronkelijk Formosa genoemd, speelde nauwelijks een grote rol. Het was een kolonie van Nederland, vervolgens Portugal en tenslotte Japan. In 1945 werd Taiwan overgedragen aan China. In China was echter de Chinese Burgeroorlog aan de gang, tussen de nationalisten (de Republiek China) en de communisten (de Volksrepubliek China). Taiwan werd overgedragen aan de Republiek China. De regering van de Republiek China vluchtte vervolgens naar Taiwan samen met veel Chinezen van het vasteland. Tot aan de jaren 70 werd de Republiek China internationaal erkend als het "echte China", terwijl het enkel controle had over Taiwan. Inmiddels erkennen slechts 15 landen de Republiek China als het "echte China", terwijl de rest van de landen de communistische Volksrepubliek China erkent als het "echte China".

In tegenstelling tot de Volksrepubliek China is Taiwan een democratie en kent grote mate van vrijheid. Zo is er vrijheid van meningsuiting en zijn er vrije verkiezingen sinds de jaren 80 (hiervoor was het een dictatuur). In de jaren 90 maakte Taiwan een grote economische groei door, waardoor er nog altijd grote welvaart is. Het is samen met Singapore, Zuid-Korea en Hongkong een van de vier Aziatische tijgers. Op het eiland wonen zo'n 23 miljoen inwoners. De hoofdstad is Taipei.

Namen

Taiwan heet officieel de Republiek China. Hiermee legt Taiwan dus een claim op de naam China. Taiwan claimt ook het volledige vasteland van China, waar de Volksrepubliek China ligt. In dagelijks taalgebruik wordt de Republiek China echter Taiwan genoemd om de niet-erkende staat niet te verwarren met de Volksrepubliek China. Veel landen die Taiwan erkennen en de Volksrepubliek China niet noemen Taiwan China. Om de twee te onderscheiden wordt de naam Nationalistisch China of Democratisch China gebruikt voor Taiwan en Communistisch China voor de Volksrepubliek China.

Bij veel internationale organisaties wordt de naam Chinees Taipei genoemd. Taiwan doet bijvoorbeeld onder die naam mee aan de Olympische Spelen. Op deze naam is kritiek vanuit Taiwan, aangezien het net lijkt of Taiwan bij de Volksrepubliek China hoort. In oudere teksten en op oudere kaarten wordt eiland Formosa genoemd. De naam Formosa wordt tegenwoordig niet meer gebruikt en is verouderd.

Geschiedenis

Een tempel in Taiwan

Begingeschiedenis

Het oudste bewijs dat Taiwan al bewoond was, dateert uit ongeveer zo'n 30.000 jaren geleden. De eerste inwoners van Taiwan waren de Taiwanese aboriginals. Die lijken op Chinezen, maar zijn meer verwant aan mensen uit de Filipijnen en Indonesië. Slechts 2 % van de huidige bevolking van Taiwan is een Taiwanese Aboriginal.

Later werd Taiwan veroverd door de Han-Chinezen van het Chinese vasteland. Voor het eerst werd Taiwan ontdekt door Europeanen in het jaar 1544. Dat waren namelijk Portugezen. In het jaar 1624 werd Taiwan veroverd door Nederlanders. Sindsdien werd het een Nederlandse kolonie.

De hoofdstad van Formosa (zo heette Taiwan voor de Nederlanders toen) werd Tayoan. Dat is het hedendaagse Anping. Er werd een mooi koloniaal bolwerk gebouwd hier. Namelijk het Fort Zeelandia. Rond het jaar 1660 werden de Nederlandse kolonisten weggejaagd van het eiland.

Dat deed namelijk de toenmalige Chinese marine. Ongeveer 200 jaar later werd Taiwan aangevallen door Fransen. Het werd een hevige strijd tussen de Chinezen en de Fransen toen. De Republiek China werd oorspronkelijk opgericht in het jaar 1911, ter vervanging van de koninklijke/keizerlijke dynastieën.

Late geschiedenis

Na 2000 jaar lang heerschappij van keizers/koningen waren de inwoners van China enorm blij. Het werd één van de eerste republieken in Azië en omvatte toen nog heel China. De regering ontwikkelde veel nieuwe dingen voor China, waaronder de nationale feestdagen. Voor het eerst werd er ook nog een president gekozen. Dat werd Yuan Shikai. Oorspronkelijk was hij een keizerlijke generaal en hij dwong de keizer van China toen af te treden.

Daarom werd hij ook de president van de Republiek China. Dit werd het begin van het Moderne China. Maar later kwamen er allerlei rellen in de bevolking. Er ontstond een nieuw China, namelijk de Volksrepubliek China die communistisch was. De twee zogenaamde landen vochten met elkaar en probeerden allebei over heel China te heersen. Uiteindelijk werd dat gelukt door de Volksrepubliek. Heel veel mensen werden gedreven naar Taiwan. Daarna wilde de Volksrepubliek China Taiwan niet accepteren als onafhankelijk land.

Ze wilden dat Taiwan ook onderdeel werd van de Volksrepubliek, maar Taiwan wilde het niet. Toen de regering van de Republiek China verhuisde naar Taipei in Taiwan, begon de economie van Taiwan enorm goed te gaan. Op het vasteland van China ging het niet heel goed en de presidenten van de Volksrepubliek waren vrij streng. Rond de jaren '90 van de vorige eeuw was men bang dat Taiwan zou worden veroverd door China. Dat gebeurde gelukkig toch niet.

Geografie en klimaat

Een meer in Taiwan

Zo'n 180 kilometer ten westen van Taiwan ligt het vasteland van China. Taiwan en China worden gescheiden door een bepaalde zeestraat. Namelijk de Straat van Taiwan. Ten noorden van Taiwan ligt de Oost-Chinese Zee, ten oosten de Filipijnenzee en ten zuiden de Zuid-Chinese Zee en de Straat van Luzon. Het eiland wordt gekenmerkt door zijn ruige, prachtige bergen die van het noorden van Taiwan tot het zuiden lopen.

De wat vlakkere gedeeltes van Taiwan zijn dichtbevolkt en het wemelt er van de steden. Yu Shan is het hoogste punt van het land met 3.952 meter hoog. Verder zijn er nog veel meer bergen. Taiwan wordt beschouwd als het vierde hoogste eiland ter wereld. Dat is een hele eer. In het oosten van Taiwan ligt een groot nationaal park.

Namelijk het Taroko National Park. De vorm van Taiwan is vaak gezien als een zoete aardappel. Taiwan is een complex van verschillende geologische, tektonische platen. In het westen en het noorden van het eiland ligt de Jangtsekiang Plaat (onderdeel van de Euraziatische Plaat), in het noordoosten de Okinawa Plaat (ook onderdeel van de Euraziatische Plaat) en in het oosten en zuiden de Filipijnse Plaat.

Omdat er zoveel tektonische platen zijn in Taiwan, komen er vaak aardbevingen voor. Op 4 maart 2010 gebeurde de meest recente aardbeving, dit was een niet zo'n heel erge. De laatste grote aardbeving was op 21 september 1999. Taiwan's klimaat is half-tropisch en half-zeeklimaat. Vele delen op het eiland hebben hun eigen regenseizoenen.

Die van Noord-Taiwan duurt van januari tot eind maart. Heel Taiwan heeft een vochtig klimaat. Een bekend natuur-gevaar dat hier vaak voorkomt is een tyfoon. Vanwege de hoge bevolkingsdichtheid van Taiwan, is er enorm veel milieuvervuiling. Dat is vaak vanwege de smog in de steden en de fabrieken.

Vooral het zuiden van Taiwan is vol van steden met smog. In Taiwan is het verplicht om loodvrije benzine te gebruiken en daarom is de lucht in Taiwan nu schoner dan eerst. Op het eiland zijn veel natuurlijke hulpbronnen. Voorbeelden daarvan zijn marmer, goud en steenkool. Ook leven er veel wilde, zeldzame dieren zoals herten.

Hoewel Taiwan een warm land is, zijn er sparren te vinden in de bossen. Die waren er heel lang geleden nog niet, maar werden door de mens aangeplant in plaats van door de natuur ontstaan. Kamfer en suikerriet speelden een grote rol in de export van Taiwan ten tijde van het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Mensen die niet in steden wonen op Taiwan, zijn vaak boeren of vissers. De boeren verbouwen allerlei soorten gewassen, de belangrijkste is rijst. Iedereen in Taiwan eet rijst namelijk.

Langs de kust is veel visserij. Bekende Aziatische vruchten die hier worden verbouwd zijn lychee's, guaves, bananen en djamboe semarang. Hoog in de bergen wordt thee verbouwd. Taiwanese thee was in de tijd van de Nederlandse kolonisatie bekend over de hele wereld. Heel lang geleden ontdekte men al dat er grote (steen)kolenvoorraden waren in Taiwan.

Zelfs op de dag van vandaag is de (steen)kool nog steeds niet op. In zee is veel aardgas te vinden. Naast dat Taiwan rijk is aan steenkolen en aardgas, is het ook rijk aan windenergie. Veel Duitse of Amerikaanse bedrijven hebben hier reusachtige windparken gebouwd met allemaal (moderne) windmolens. Zonne-energie is ook belangrijk voor de elektriciteitsvoorziening. Die wordt opgenomen in bijzondere zonnepanelen. In Taiwan is namelijk veel zon.

Rivieren

Belangrijke rivieren zijn:

  • De Danshui, loopt door Taipei (of Taibei), Xinzhuang en het district Taibei.
  • De Han, loopt door Han.
  • De Dajia, ontspringt op de Nanhuda Shan (3598 m, de op drie na grootste berg van het eiland), en loopt door Dongshi en Dajia.
  • De Choshui, loopt door Xiluo.
  • De Hualian, loopt door Hualian.
  • De Cengwen, loopt door Madou.

Bergen

De vijf hoogste en bekendste bergen van Taiwan:

  1. Yu Shan, 3952 m, ten oosten van Jiayi.
  2. Xue Shan, 3931 m, ten zuidoosten van Miaoli.
  3. Guan Shan, 3715 m, ten ten oosten van Xuejie.
  4. Nanhuta Shan, 3598 m, ten zuidoosten van Miaoli, hier is de bron van de Dajia.
  5. Qinxing Shan, 1120 m, ten oosten van Danshui.

Grote steden

10 grootste steden van het land

Taipei Skyline 2016.jpg
Taipei
200px
Kaohsiung

Nummer Stad Inwoners

NTCU Administration Building 20100910.jpg
Taichung
Tainan Taiwan Martial-Art-Hall Butokuden-01.jpg
Tainan

1 Taipei 7.871.900
2 Kaohsiung 1.519.711
3 Taichung 1.040.725
4 Tainan 771.235
5 Banciao 543.342
6 Hsinchu 404.109
7 Taoyuan 402.014
8 Keelung 397.515
9 Hualien 350.468
10 Yuanlin 124.725


Kapen

De vier grootste kapen van Taiwan:

  • Fugui Jiao (noorden),
  • Santiao Jiao (noordoosten),
  • Sahnsient'ai (oosten)
  • Oluan Pi (zuidoosten).

Politiek

De Wetgevende Yuan is het parlement van Taiwan.

Staatsinrichting

Officieel is Taiwan (of de Republiek China) een republiek. Dit betekent dat het staatshoofd van het land een president is. Taiwan is ook een democratie, wat betekent dat het volk door middel van verkiezingen beslissingen neemt in het land. De huidige president van Taiwan is Tsai Ing-wen, die ook de eerste vrouwelijke president van het land is. De president wordt verkozen door middel van rechtstreekse verkiezingen voor een periode van vier jaar gekozen wordt.

Taiwan heeft meerdere politieke partijen. De twee grootste partijen zijn de Democratische Progressieve Partij (DPP) en de Kwomintang (KMT). Tot aan de jaren 80 was de Kwomintang de enige partij in Taiwan die toegestaan was. Sinds de jaren 80 zijn er eerlijke en democratische verkiezingen. De KMT wil een hechtere band met de Volksrepubliek China, terwijl DPP dit niet wil. Het parlement van Taiwan bestaat uit slechts één kamer.

In Taiwan komt de doodstraf voor en 80% van de bevolking is voor de doodstraf. In 2006 werd het voorstel om de doodstraf af te schaffen verworpen. Hierdoor komt de doodstraf nog steeds in Taiwan voor.

Bestuurlijke indeling

De Republiek China claimt het gehele vasteland van China en hanteert hiervoor een andere indeling dan de Volksrepubliek China.

Taiwan claimt het gehele vasteland van China en enkele gebieden die onderdeel zijn van Mongolië, Rusland en Afghanistan. Taiwan heeft echter geen controle over het vasteland van China. Taiwan ziet dit officieel als bezet gebied. Het eiland Taiwan zelf wordt gezien als het vrije gebied. Dit bestaat uit twee provincies; de provincie Taiwan en de provincie Fujian. De provincie Fujian bevat enkele eilanden voor de kust van het Chinese vasteland, waar Taiwan controle over heeft. De provincie Taiwan bestaat uit het eiland Taiwan en de omliggende eilanden. Niet het gehele eiland Taiwan valt daaronder. Er zijn namelijk zes speciale gemeenten, die buiten deze indeling vallen. Dit zijn Taipei, Kaohsiung, Nieuw Taipei, Taichung, Tainan en Taoyuan.

De speciale gemeenten zijn onderverdeeld in dorpen, wijken en buurten. De provincies zijn onderverdeeld in districten, dorpen en wijken.

Erkenning

De volgende landen erkennen Taiwan als het "echte China" en als land:


Internationale politiek

In het groen de landen die Taiwan erkennen als land en in het blauw alle landen die niet-diplomatieke banden met Taiwan hebben.

Taiwan is geen lid van internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie of de Wereldgezondheidsorganisatie. Hierdoor is Taiwan een van de weinige moderne landen die van haast geen internationale organisatie lid is. Historisch was dit anders. Taiwan (onder de naam de Republiek China) werd oorspronkelijk erkent als het echte China. Taiwan nam tot 1971 de plaats van de Volksrepubliek China in de Verenigde Naties. Dit betekende dat Taiwan toen net als de VS, het VK, Frankrijk en de Sovjet-Unie (tegenwoordig Rusland) een veto en vaste plaats had. Bijna alle landen erkenden Taiwan toen als het echte China en de Volksrepubliek China was toen de niet-erkende staat. Gedurende de 20e eeuw veranderde dit. Het Verenigd Koninkrijk erkende in de Volksrepubliek China in 1955 als het echte China en de Verenigde Staten in 1971. Later volgden bijna alle landen, waaronder Nederland, België en Suriname. De erkenning van de Volksrepubliek China was nodig om met de Volksrepubliek China te kunnen handelen. Ondanks dat ze Taiwan officieel niet erkennen hebben veel westerse landen nog steeds politieke, economische en militaire banden met Taiwan. Taiwan wilde in 2008 opnieuw lid worden van de Verenigde Naties, maar de Volksrepubliek China blokkeerde dit.

De Amerikanen steunen de Taiwanezen al sinds de jaren 50 toen president Dwight D. Eisenhower aan de macht was.

De belangrijkste bondgenoot van Taiwan zijn de Verenigde Staten. De VS verkoopt veel wapens aan Taiwan en heeft belooft Taiwan te beschermen bij eventuele invasie door de Volksrepubliek China. In de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Volksrepubliek China onder president Donald Trump speelde Taiwan ook een rol. President Trump wilde zelfs zover gaan om Taiwan als het echte China te gaan erkennen. Andere landen die Taiwan steunen zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zuid-Korea, Thailand, India, Vaticaanstad, Bhutan en de Chinese autonome regio Hongkong (dat in tegenstelling tot het vasteland een democratie is). De Europese Unie (en België en Nederland) heeft economische banden met Taiwan, maar houdt zich buiten het conflict.

De Volksrepubliek China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet en houdt Taiwan ook buiten internationale organisaties. De Volksrepubliek China ziet Taiwan als afvallige regio. Begin 21e eeuw leek het erop dat Taiwan en de Volksrepubliek China dichter tot elkaar groeiden, maar sinds 2016 is de band verslechtert. De Volksrepubliek China heeft verschillende keren gedreigd Taiwan met geweld binnen te vallen en te veroveren.

Economie

De Taipei 101-toren, ooit 's werelds hoogste toren, totdat de toren van Dubai werd gebouwd.

Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw begon de economie van Taiwan heel veel te ontwikkelen. Dat werd het Taiwan Miracle genoemd. Taiwan Miracle betekent in het Engels "Economisch wonder Taiwan". Het land is een financieel en industrieel centrum. Daarom behoort Taiwan tot één van de Vier Aziatische Tijgers.

In de grote steden van Taiwan zijn heel veel wolkenkrabbers. De hoogste wolkenkrabber in het land ligt in de hoofdstad Taipei. Die heet de Taipei 101. Ooit was dit de hoogste wolkenkrabber van heel de wereld. Het BNP (Bruto Nationaal Product) per persoon of huishouden is heel erg hoog. In Taiwan is heel weinig werkloosheid.

Vroeger (in het jaar 1962) had Taiwan een heel laag BNP dat te vergelijken was met het Afrikaanse land Congo-Kinshasa. Nu is het een hartstikke rijk land. Landbouw is niet zo belangrijk als financiële diensten of industrie voor de economie van Taiwan. Taiwan heeft heel erg veel handelspartners. Dit zijn er een paar bekende: Thailand, de Filipijnen, Maleisië, China de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Cultuur

Het National Palace Museum
Taiwanees eten
Een Taiwanese Aboriginal-danseres

Algemeen

Taiwan heeft een prachtige, indrukwekkende cultuur. De cultuur is gemixt met allerlei verschillende culturen van allerlei etnische groepen. Belangrijke onderdelen van de Taiwanese cultuur zijn muziek, kunst en recreatie. Ook de Taiwanese keuken is bekend. Het lijkt veel op de Chinese keuken, maar heeft ook nog veel gerechten die niet bekend zijn bij de Chinese keuken.

Één van de grootste recreatie-attracties in Taiwan is het National Palace Museum. Het National Palace Museum een museum met allerlei waardevolle keizerlijke voorwerpen. Voorbeelden zijn bronzen beelden, jaden sieraden en porseleinen servies. Oorspronkelijk zijn deze voorwerpen afkomstig uit de Verboden Stad in Peking toen de Republiek China over heel China heerste. China wil deze dingen nog steeds terug, maar dat mag niet van Taiwan.

Taiwan staat bekend om zijn vele lekkere soorten thee. Vooral bubbel-thee en melk-thee zijn de bekendste soorten thee. Die zijn verkrijgbaar over de hele wereld. In landen zoals Singapore, Maleisië of Vietnam is de Taiwanese filmindustrie heel erg populair. De films in de landen waar ze geen Standaard-Mandarijn spreken, worden vertaald in hun eigen taal.

Honkbal is de populairste sport van heel Taiwan. Veel mensen kijken er graag naar. Één van de bekendste Taiwanese honkballers is Chien-Ming Wang. Naast honkbal zijn vechtsporten (bijvoorbeeld: taekwondo, karate, kungfu) ook heel populaire sporten. Taiwan had in het jaar 2009 twee internationale sportevenementen gehost. Namelijk de World Games 2009 (in Kaohsiung) en de 21e Zomer Deaflympics (in Taipei).

De Taiwanese keuken

De Taiwanese keuken bestaat uit vele verschillende variaties. Elke bevolkingsgroep op het eiland heeft haar eigen gerechten. Een bekend gerecht is rund-noedels. Dat is een soort soep van noedels (bami) met rundvlees (koe). Taiwanese gerechten hebben veel invloed gehad van veel buitenlandse keukens.

Sommige gerechten die hier worden geserveerd, komen oorspronkelijk uit de steden op het Chinese vasteland. Voorbeelden van die steden zijn Sjanghai, Peking en Kanton. Ingrediënten die vaak voorkomen in Taiwanees eten zijn varkensvlees, schelpdieren en sojasaus. Iedere dag eet men rijst, dus dat is het hoofdgerecht. Veel mensen in Taiwan eten geen rundvlees.

Maar het gerecht rundnoedels is wel heel populair bij toeristen. De laatste jaren zijn er minder mensen die geen rundvlees eten, dus rund-noedels worden steeds populairder. Taiwan is een eiland en omringd door alleen maar zee. Daarom houden veel mensen van vis en schelpdieren. Tonijn, zeebaars, ansjovis, inktvis en sardines zijn de populairste vissen.

Omdat Taiwan een tropisch klimaat heeft, is er een overvloed van verschillende soorten fruit en groentes. Als toetje eet men heel graag papaja's, stervrucht, meloenen en sinaasappelen. Bij het Taiwanese eten eet men vaak sausjes, zowel sojasaus en mosterd als pindasaus en pepersaus. Elke regio in Taiwan heeft haar eigen lokale specialiteiten.

In Chiayi zijn rijst-kommetjes met kalkoen en daikon. Daikon is een soort Oost-Aziatische radijs, maar is wit en lang. Hij lijkt op wortels. De specialiteit van de stad Hsinchu is varkensvlees-gehaktballetjes. Die worden vaak gegeten bij de soep. Soms zit in deze gehaktballetjes een beetje inktvis.

Overal op het eiland houdt men wel van tofu. Men eet het gedroogd, als tussendoortje of als voorgerecht bij de avondmaaltijd. In Taichung eet men als toetje zon-cake. Dat is een gebakje van bladerdeeg gevuld met honing of melasse. Tainan is bekend om zijn Tainan-noedels.

Dat is een soep van noedels met garnalen, vlees, kroepoek, hartige koekjes, rijst, smakelijke oliën en paddenstoelen. Soms eet men er ook nog een speciaal soort brood bij. Dat heet coffin-brood. Het is vergelijkbaar met Franse toast/biscottes, maar dan hartig gevuld zwart gepeperd rundvlees of kip met curry. Om het nog lekkerder te maken eet men ook nog een gefrituurd eitje.

De plaats Changhua in Taiwan is bekend om Ba-Wan. Dat betekent letterlijk "cirkel van vlees". Het is in het echt een knoedel met een gelei-achtig deeg erom heen en gevuld met groentes, vlees en specerijen/kruiden. Bij het plaatsje Nantou is yimian (speciaal soepje van noedels) met rou-yuan bekend. Rou-yuan lijkt veel op ba-wan en is er ook vergelijkbaar mee.

De buitenkant van rou-yuan is gemaakt van tapioca-zetmeel. Binnen is hij gevuld met champignons, kleine bamboescheuten en een gehaktballetje. Daarbij eet men een zoetzure rode saus. Danshui is bekend om zijn gefrituurde tofu gevuld met zogenaamde "kristallen" noedels, verzegeld met vis en pasta vergoten door een pikant sausje. Ook Danshui-viskotelet is bekend. Dat is een kotelet van vis gemixt met veel vlees en groentes.

Bevolking & Gezondheidszorg

In het jaar 2009 had Taiwan 23.046.177 inwoners. Het eiland is ongeveer net zo groot als Nederland, maar heeft meer inwoners. Zo'n 98 % van de bevolking op het eiland is Han-Chinees. Dat is namelijk etnisch Chinees. De native Taiwanezen, oftewel Taiwanese aboriginals, zijn de tweede belangrijkste etnische groep met slechts 2 %.

Over heel het eiland zijn er ongeveer 460.000 mensen van deze etnische groep verspreid. Die zijn weer verdeeld in allerlei groepen met hun eigen taal. De belangrijkste groepen zijn de Ami, de Bunun, de Tsou en de Sakizaya. Taiwanese aboriginals hebben hun eigen cultuur. Die lijkt helemaal niet op de Han-Chinese cultuur.

Standaard-Mandarijn is de officiële taal van Taiwan. Die wordt door de meerderheid van de inwoners van Taiwan gesproken. Ook Taiwanees is een belangrijke taal. Het is een vorm van Chinees met een ander soort dialect. Hoewel Standaard-Mandarijn de officiële taal is, spreekt men thuis of in het openbare leven Taiwanees of andere talen.

Engels wordt geleerd als gemeenschappelijke taal. Dat is namelijk de belangrijkste taal van de hele wereld. Meer dan 93 % van de Taiwanese bevolking gelooft in het boeddhisme, confucianisme of taoïsme. De rest gelooft in het christendom, de islam of andere godsdiensten. Taiwan heeft een speciale godin, namelijk Matsu. De gezondheidszorg gaat heel goed in Taiwan. Er zijn weinig zieke mensen.

Men heeft betaalbare ziektekosten. De meeste zieke mensen zijn slachtoffers van natuurrampen of epidemies. Overal zijn grote ziekenhuizen te vinden in het land. In het jaar 2003 werd Taiwan getroffen door de ziekte SARS. SARS is een levensbedreigende vorm van longontsteking. Die heerste vooral rond de jaren 2003 en 2004 over China en Taiwan. Gelukkig waren de dokters die de patiënten verzorgden goed. De levensverwachting van een Taiwanees is gemiddeld 74 jaar voor mannen en voor vrouwen 80 jaar.

Administratieve regio's

Taiwan is verdeeld in allerlei county's en stadsprovincies. Een county is vergelijkbaar met een graafschap. Er zijn in totaal 7 stadsprovincies, dit zijn ze: Taipei, Kaohsiung, Taichung, Tainan, Chiayi, Keelung en Hsinchu. In totaal zijn er 18 county's. Eerder had Taiwan nog een aantal overzeese gebieden die heel erg dicht bij China lagen. China eiste die gebieden op en kreeg die toen ook. Taiwan was hier heel boos om. Wel heeft Taipei een aantal eilanden opgeëist in de Zuid-Chinese Zee. Voorbeelden zijn de Vietnamese Spratly-eilanden, de Prataseilanden en het eiland Taiping. Maar veel meer landen claimen de Spratly-eilanden, de Prataseilanden en Taiping.

Een panorama van Taiwan


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taiwan&oldid=636887"